Brembuurt
De Brembuurt is inmiddels 50 jaar oud. Groot onderhoud is daarom nodig in uw buurt. Eind 2025 willen we hiermee starten.
Het werk gaat ongeveer 2 jaar duren. De exacte planning is op dit moment nog niet bekend.
In welke straten vervangen we het riool?
- Kruipbrem
- Pijlbrem
- Stekelbrem
- Wittebrem
- Verfbrem
- Gelebrem
In deze straten wordt het riool vervangen en de straat opgehoogd.
Er komt een apart regenwaterriool en we leggen drainage aan.
We vervangen ook de bestrating en lantarenpalen.
Sommige bomen en planten zijn aan het einde van hun levensduur of kunnen de ophoging niet aan. Hiervoor in de plaats komen nieuwe bomen en planten.
Bomen die blijven staan krijgen een betere groeiplaats en de singels krijgen natuurvriendelijke oevers.
Ook de speelplek krijgt een opknapbeurt.
Informatiebijeenkomst 7 november
We vertellen u over de werkzaamheden en het nieuwe ontwerp in een informatiebijeenkomst. U kunt op deze avond uw vragen, opmerkingen en waar mogelijk aanvullingen vertellen.
De bijeenkomst is op donderdag 7 november van 19.00 tot en met 20.30 uur.
Inloop vanaf 18.45 uur.
Waar: Open Hof, Hesseplaats 441.
Geef uw mening over de speelplek aan de Kruipbrem
Tijdens dit project vernieuwt de gemeente ook de speelplek achter de Kruipbrem.
Wij maken graag een speelplek die past bij de buurt. Daarom willen wij graag jullie ideeën horen voor de nieuwe speelplek.
Heeft u kinderen? Dan willen wij ook hun ideeën horen. Zij gaan hier natuurlijk het meeste spelen.
Kom op woensdag 13 november 2024 tussen 14.00 en 16.00 uur naar de speelplek toe en deel jullie ideeën met ons.
Wij zorgen voor wat lekkers en leuke extra spelletjes.
U kunt uw ideeën ook mailen naar speelplekken_in_prinsalexandersb@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina en geef aan dat het om de speelplek in de Brembuurt gaat.
Rotterdam is voor een groot deel gebouwd op slappe grond, zoals klei en veen. Hierdoor verzakken straten en stoepen. Maar ook buizen en leidingen in de grond, zoals het riool. Veel riool ligt er ook al sinds de jaren ’50 en '60.
Daarom is onderhoud na verloop van tijd nodig.
Doen we dat niet, dan gaat het riool kapot, kan afvalwater uit woningen niet wegstromen, of stroomt de grond in. En dat is slecht voor de volksgezondheid en de natuur.
Deze video vertelt u meer over het belang van een goed werkend riool.
Rioolvervanging in Rotterdam, wat betekent dat voor u?. Link opent een externe pagina (youtube.com)
Twee rioolbuizen
In de Brembuurt leggen we, waar het kan, een gescheiden riool aan.
Er komen twee rioolbuizen. Eén rioolbuis voor vuil afvalwater en er komt een rioolbuis voor regenwater (DIT-riool, drainage-infiltratie riool).
Alleen vuil afvalwater gaat dan naar de fabriek om te worden schoongemaakt. Regenwater laten we wegstromen naar bijvoorbeeld sloten of vijvers. Een gescheiden riool helpt natuurlijk ook tegen de toename van neerslag en wateroverlast.
Als het werk onder de grond klaar is, worden de straten en stoepen weer op het oorspronkelijke uitgiftepeil gelegd. In het geval van de Brembuurt kan dat een flinke verhoging zijn ten opzichte van nu.
Om problemen met uw riolering en wateroverlast te voorkomen raden wij u aan om ook uw huisaansluiting, tuinen en kruipruimte mee op te hogen. Daarnaast kunt u drainage aan te leggen en uw regenpijp aansluiten op het nieuwe regenwaterriool.
Rioolaansluiting
Woont u in een straat waar we het riool gaan vervangen? Dan doet u er goed aan uw rioolaansluiting te controleren en als het nodig is ook te vervangen.
De rioolaansluiting is de rioolbuis vanaf het riool naar de woning. Het deel van de rioolaansluiting dat op uw eigen terrein ligt vervangt de gemeente niet, omdat dat bij de woning hoort.
Wegafsluitingen
Straten waar we werken sluiten we af voor autoverkeer. U kunt daar dan niet parkeren. We zorgen ervoor dat uw woning lopend of met de fiets altijd bereikbaar blijft.
Ophogen
Na werkzaamheden aan het riool gaan we rijwegen en stoepen ophogen.
Is uw tuin na verloop van jaren verzakt, overweeg dan ook uw tuin mee op te hogen.
Wateroverlast op uw eigen terrein
Met het nieuwe riool en het meten van de grondwaterstanden wordt wateroverlast in openbaar gebied zoveel mogelijk voorkomen. Verwacht u wateroverlast op uw eigen terrein, zeker met de toenemende regenbuien, dan kunt u zelf ook maatregelen nemen.
Bekijk het filmpje Voorkom wateroverlast ná rioolwerkzaamheden. Link opent een externe pagina (youtube.com) en de pagina Waterloket voor meer informatie hierover.
Subsidie klimaat maatregelen rondom uw woning
De gemeente wil er zo voor zorgen dat de stad beter tegen de gevolgen van extreem warm, droog en nat weer kan. Daarom kunnen Rotterdammers met ingang van 1 juli 2023 een subsidie aanvragen voor de aanleg van meer groen, het opvangen van regenwater, aansluiten hemelwaterafvoer op gescheiden rioolstelsel en hittemaatregelen. Meer informatie hierover vindt u opde pagina Subsidie Klimaatadaptatie.
Eigenarenbrief
Eigenaren van panden waar we het riool gaan vervangen ontvangen ruim voordat de werkzaamheden starten een brief (Eigenarenbrief) met meer informatie over de werkzaamheden en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.
Als het werk onder de grond klaar is, worden de straten en stoepen weer op het oorspronkelijke uitgiftepeil gelegd. Dat kan een flinke verhoging zijn ten opzichte van nu. We raden u aan om de tuinen en eventueel de kruipruimte ook op te hogen om wateroverlast te voorkomen.
Dat is ook direct een goed moment om eens na te denken over de inrichting van de tuin. Met meer planten en minder tegels kan het regenwater makkelijk weglopen. Tuinen met veel tegels lopen meer risico op wateroverlast dan tuinen met veel planten. En als het heel warm is, is een groene tuin ook veel minder warm.
Onder de grond
Vanaf uw huis loopt een buis naar het riool, die heet de huisaansluiting. De gemeente zorgt dat de buis vanaf het nieuwe riool tot aan de erfgrens wordt vervangen, het gedeelte onder uw tuin moet u zelf (laten doen). Laat de huisaansluiting in ieder geval controleren en vervang die als dat nodig is om problemen te voorkomen. De kosten zijn voor u zelf, dus hou daar vast rekening mee.
Regenwater
U kunt de regenpijp straks aansluiten op het nieuwe regenwaterriool. Zo helpt u mee om overstromingen bij heftige regenbuien te voorkomen. En denk ook eens aan een regenton. Ideaal om planten binnen en buiten water mee te geven. En ook dat helpt om minder regenwater in het riool te laten stromen.
Subsidie
U kunt subsidie aanvragen bij de gemeente voor het opvangen van regenwater, het afkoppelen van de regenpijp en voor meer groen in de tuin. Meer informatie staat op de pagina Subsidie klimaatadaptatie.
Vraag het de tuincoach
In dit project staat tuincoach Ilse van den Berg voor u klaar.
Zij geeft tips en advies voor onder andere de bovenstaande onderwerpen.
Voor het project buiten echt start, krijgt u ook meer informatie over wat de werkzaamheden voor u betekenen.
Ilse is op 7 november aanwezig om vragen te beantwoorden. Kunt u er niet bij zijn? Dan kan bellen of mailen ook.
TuincoachSB@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of 06-18 29 40 15
Ilse is op woensdag vrij.
Meer informatie
Heeft u vragen over de aankomende werkzaamheden? Stuur een e-mail naar: BrembuurtSB@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of bel met ons via 14 010.