Byemontsingel
In oktober 2023 is de gemeente Rotterdam en Evides Waterbedrijf gestart met het groot onderhoud in uw buurt. De gemeente vervangt het riool en Evides de waterleiding.
Het groot onderhoud Van Byemontsingel en omgeving is een onderhoudsproject. Dit betekent dat de financiële middelen van het project vanuit beheer gelden komen. Rioolreinigingsrechten bekostigen daarmee de rioolvervanging. Dit betekent dat functionele aanpassingen slechts sporadisch kunnen plaatsvinden. Ook moeten deze aanpassingen binnen de regelgeving van de gemeente vallen (onder andere een groenvisie). Al dit soort aspecten maken grote aanpassingen helaas onmogelijk.
Bewonersavonden en participatiebijeenkomsten worden gehouden om te kijken welke ideeën bij de bewoners leven en waar we ze tegemoet kunnen komen. Anders gezegd, 'met welke kleine aanpassingen kunnen we zoveel als mogelijk binnen het gegeven budget tegemoet komen'.
Parkeren
Parkeren is van groot belang in gebieden als Pernis. Vanuit een onderhoudsvisie probeert de gemeente voor zover als mogelijk aan de wensen van de bewoners tegemoet te komen. Soms betekent dit een toename van het aantal parkeerplaatsen en soms is dit op locaties waar direct omwonenden allerminst gelukkig mee zijn.
Bomen/groen
Bomen en groen zijn van groot belang voor de leefomgeving. De regelgeving voorziet in behoud van groen. Slechts vanwege technische noodzaak (bijvoorbeeld riooltracé nabij bomen) of gezondheidsproblemen van groen laten kappen of verplanten van groen toe.
Verkeerssituatie
Binnen elke omgeving wordt gekeken naar de verkeersafwikkeling. Vaak is in smallere straten een vraag of éénrichtingsverkeer niet beter is. Uiteraard kijkt de gemeente naar de mogelijkheden met verkeerskundigen. De uiteindelijke afweging wordt gedaan aan de hand van het advies van deze deskundigen.
Waarom rioolvervanging?
Rotterdam is gebouwd op een veenlaag. Net als op andere plekken in Nederland zakt dat. Eens in de 30 tot 40 jaar is het nodig om dat op te hogen. Vanwege ‘einde levensduur’ van riolen en verzakkingen worden rioleringen dan ook op de oorspronkelijke hoogte teruggebracht.
We combineren dit zoveel mogelijk met groot onderhoud. Om wateroverlast te voorkomen is het goed om zelf ook uw tuin op te hogen. En als u dat doet, denk dan ook gelijk aan het vergroenen. Dat voorkomt wateroverlast op uw eigen terrein.
Rotterdams Weerwoord / Vergroenen op eigen terrein / Afkoppelen
Bewoners kunnen meegaan in het afkoppelen van de eigen hemelwaterafvoer. Voor meer informatie kijk op de pagina Rotterdams Weerwoord.
Vragen van bewoners
Voorafgaande aan de werkzaamheden zijn er diverse vragen die leven onder bewoners en belanghebbenden. Dit zijn onder andere:
- Moet ik mijn huisaansluiting vervangen (en wat kost dat)?
- Hoeveel gaat de grond omhoog, wat betekent dat en wat kost dat?
- Wat gebeurt er met de bomen/het groen in de wijk?
Hieronder geven we op de meeste vragen antwoord.
Ophoging
- In het gebied worden de straten tussen de 0 en 20 cm wordt verhoogd. Dit zal voor enige problemen gaan zorgen. De straat aan de voorkant zal niet zo'n probleem zijn om de verhoging aan te passen, maar aan de achterkant van de woning gaat dit problemen geven voor de tuinen, omdat je qua verhoging niet alleen met de straat zit maar ook met de schuurtjes en de vloeren hiervan. Je moet dan al snel de gehele tuin aanpassen inclusief schuren en deuren.
Het terrein in de buurt is in de loop der tijd 0 tot 20 cm ingezakt. Om de aansluitingen met woningen e.d. weer te herstellen is een aanvulling noodzakelijk. Deze aanvulling is dus op bepaalde plekken 0 cm en op andere plekken 20 cm.. Als de schuren met de deur aan het trottoir grenzen, kan het niet zo zijn dat door verhoging van het trottoir de schuurdeur niet meer kan worden geopend. Daar wordt rekening mee gehouden. - Is die verhoging van de straten echt nodig, waarom kan dit niet op huidige hoogte blijven? Bewoners komen hierdoor wel op extra hoge kosten.
Het is echt noodzakelijk. De verhoging leidt niet altijd tot extra werk voor u. De straat gaat weer naar de hoogte zoals het indertijd is aangelegd. Alle woningen die op palen staan hebben dan weer het normale hoogteverschil als in de tijd toen deze zijn gebouwd. Het ophogen van de tuin is een keuze van de eigenaar/bewoner. Als u de tuin niet ophoogt kan er wateroverlast optreden. U moet zelf zorgen voor een deugdelijke afvoer. Dit behoort tot het normale onderhoud dat u van een woning kan verwachten. - Wat is het hoogteverschil in de G.A. Soetemanweg?
De straat gaat ongeveer 15 cm. omhoog. - Kan er een put geplaatst worden in het achterpad in de Van Byemontsingel? Er ligt een put die altijd onder water staat.
De achterpaden is niet in beheer van de Gemeente. De achterpaden horen bij de woning. Bewoners zijn hier zelf verantwoordelijk voor.
Huisaansluitingen
- Wordt het riool aan de Ring (lage nummers vervangen?
Het riool aan de Ring wordt vervangen. - Is het nodig om huisaansluitingen te vervangen?
Het is raadzaam om te achterhalen of uw huisaansluiting werkt en/of u klachten heeft. Uiteindelijk moet u zelf (in geval van huurwoningen de pandeigenaar) de beslissing nemen om uw rioolaansluiting te vervangen. In de situatie waarbij het gaat om een huurwoning is het verstandig contact op te nemen met de eigenaar van de woning. De eigenaren zijn geïnformeerd. - Wat kost het vervangen van de huisaansluiting op eigen terrein ongeveer?
We raden u aan om vooraf bij meerdere partijen een vrijblijvende offerte aan te vragen voor de werkzaamheden. Er kan geen direct antwoord gegeven worden op de vraag wat vervangen van een rioolleiding kost. - Wanneer kan ik het beste mijn huisaansluiting vervangen? Tijdens, voor of na het project?
Dit kan het beste gebeuren gelijk met de werkzaamheden, u kunt dan gemakkelijk aansluiten op de werkzaamheden van de gemeente omdat uw huisaansluiting en de aansluiting riool beide opgegraven zijn. - Kan ik de aannemer van de gemeente vragen om mijn huisaansluiting te vervangen?
Uiteraard kan dat, houd u er wel rekening mee dat dit niet via de gemeente loopt. U moet de aannemer zelf benaderen. Ook hier is het advies om eerst een vrijblijvende offerte aan deze aannemer te vragen. De gemeente kan hier niet in bemiddelen.
Groen/Bomen
- Waarom moet er in Pernis vergroend worden? Creëer hier nieuwe parkeerplaatsen in plaats van te vergroenen. Vergeleken met Hoogvliet is Pernis echt een groendorp.
Dit heeft te maken met het beleid van de gemeente Rotterdam. Door de verandering van het klimaat ontstaat er hittestress en veel water op straat. Door het vergroenen wordt het koeler en het regenwater meer lokaal opgevangen. - Kan er een uitstapstrook gecreëerd worden naast de singel in de Van Byemontsingel?
In de nieuwe situatie komt er een uitstapstrook terug. - Het pleintje aan de G.A. Soetemanweg is het mooiste plekje van de wijk. Hier graag niets aan aanpassen
Binnen Rotterdam is de opdracht om meer te vergroenen in verband met de klimaatverandering. Het huidige plein is ontworpen door een buitenruimte ontwerper en dit wordt vergroend om dit mooier te maken. - Bomen van de Zijlstraat blijft aan 1 kant staan. Waarom gaan de bomen weg? Afgelopen plantseizoen, zijn er nieuwe bomen geplant. Bomen zijn een jaar oud.
Dit is verkeerd gegaan door de gemeente in het onderhoudsprogramma. Gekeken wordt om deze bomen naar een ander project te verplanten. - In de Verheulstraat staan 3 bomen. Worden deze bomen verwijderd? De bomen zijn 5 jaar oud, dat is niet oud. Deze bomen creëren eindelijk een beetje schaduw. Het verzoek is om deze bomen niet te verwijderen.
Dit zal worden nagegaan door een groen deskundige en bekeken worden in een beplantingsplan welke nog gemaakt moet worden voor het project. - Groenvakken langs de parkeervakken bij het winkelcentrum is niet gewenst. Dit is de plek in Pernis waar evenementen worden georganiseerd. Bij het plaatsen van groenvakken is de locatie niet meer de plek voor evenementen (zoals braderie).
De groenvakken zijn tussen de bomen gesitueerd met bomen die veel wortelopdruk generen. Grotere vakken komt ten goede aan de bomen. We bekijken of er een extra paatje gemaakt kan worden om met boodschappen naar de auto te lopen. - Voor het winkelcentrum aan de G.A. Soetemanweg staan bomen die overlast geven. De wortels groeien waardoor er druk ontstaat tegen de tegels en deze oneven komen te liggen. Kunnen de tegels weer goed gelegd worden? De wens is om de bomen op deze plek te behouden door een boom te plaatsen die minder overlast geeft.
Door een groendeskundige en beheerder zal dit worden nagegaan. - Rondom de singel wordt beplanting toegevoegd. Bewoners vinden de rieten en bomen rondom de singel juist heel mooi. De grote bomen vinden zij schitterend. Voorkeur is dan ook om dit niet te verwijderen.
De vraag wordt voorgelegd aan de beheerder en de ontwerper.
Onderhoud
- Is er een onderhoudsbudget? Er zijn veel plekken in Pernis niet onderhouden o.a. de speelplek, het plein bij de metro, Burgemeester van Esstraat en het park.
De vraag is uitgezet bij onze groenbeheerder. Hier komt snel een uitkomst uit en stellen u hiervan op de hoogte.
Straatnaambord
- Het straatnaambord Van Byemontsingel is niet meer herkenbaar. Kan het bord vervangen worden?
Binnen het projectgebied worden alle bebording gecheckt en waar nodig vervangen.
Glasvezel
- Waarom wordt er niet gelijk glasvezel aangelegd?
Wanneer de gemeente Rotterdam groot onderhoud gaat uitvoeren, geeft zij dit aan bij andere partijen, waaronder glasvezel aanbieders en nutsbedrijven om te informeren of ook zij werkzaamheden in de wijk. Zo kunnen we werkzaamheden combineren en verminderen we de overlast voor bewoners.
Gasleiding
- Verheulstraat is buizen veranderd. Waarom nu weer? Gasleiding is vervangen maar niet het riool.
In het verleden zijn de gasleidingen vervangen in het kader van veiligheid.
Rijweg
- De weg aan de Pastoriedijk en Tijkenweg is al erg smal. Waarom wordt de weg nog meer versmald?
De Pastoriedijk en Tijkenweg worden niet versmald. De Ring tussen beide wegen is in onderzoek. Randvoorwaarde is dat brandweerauto zonder problemen kan passeren. - Blijven de drempels? Wat voor drempels komen hiervoor terug?
Het is nog niet bekend of de drempels blijven en welke drempels ervoor terug komen. Bij nadere detaillering van het ontwerp zal dit bekend worden. - Worden er ook verkeersmaatregelen genomen voor het hard rijden? Van Esstraat heeft een zigzagstraat gekregen om het hard rijden te voorkomen. Het verkeer rijdt nu heel hard via de Verheulstraat.
Dit wordt gemeld bij de wegbeheerder. De straat valt niet binnen de projectgrenzen.