Rivierenbuurt
Gemeente Rotterdam, Stedin Netbeheer en Evides Waterbedrijf werken aan het groot onderhoud in de Rivierenbuurt. De gemeente vervangt het riool, Stedin elektrakabels en gasleidingen en Evides de waterleiding.
Als het werk in de grond klaar is maken we het buiten weer netjes. Met bestrating, groen en verlichting. We verwachten begin 2027 klaar te zijn met het groot onderhoud.
Goed werkend riool
Om ook in de toekomst een goed functionerend rioolstelsel te houden, vervangen we in Rotterdam 40 kilometer rioolbuis per jaar. Veel riolering is in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw aangelegd. Die raakt nu aan het eind van de levensduur. Dat geldt ook voor het riool in de Rivierenbuurt en omgeving.
Wat gaan we doen?
Het groot onderhoud vindt plaats in de Rivierenlaan, Maasstraat, Merwedestraat, Merwedepad, Amstelstraat, Amstelpad, Waalstraat, IJsselstraat, Lekstraat en Laan van Nieuw Blankenburg (flats).
We vervangen het riool in deze buurt en naast het nieuwe riool leggen we ook een tweede, drainerende, buis aan. In uw wijk wordt ook een water-passerende bestrating aangebracht, zodat veel van het regenwater de grond in kan lopen in plaats van dat het afgevoerd en gezuiverd moet worden.
Ook maken we op meerdere plekken wadi's. Link opent een externe pagina in de wijk. In de groenstrook tussen Merwedepad/flat Amstelstraat, Amstelpad/flat IJsselstraat, Maasstraat/Waalstraat en Waalstraat/Lekstraat. Tussen Merwedepad en flat Amstelstraat leggen we 4 wadi’s aan en in de andere gebieden 3.
Op RADS. Link opent een externe pagina onder tegel Algemeen kunt u een kaartje zien met het werkgebied.
Planning
We voeren de rioolwerkzaamheden uit in 9 fases. We startten op dinsdag 11 april 2023 met fase 1. Aannemer Hendriks Infra B.V. uit Oud-Gastel voert deze werkzaamheden uit.
Het project is naar verwachting begin 2027 klaar. Het is mogelijk dat we door onvoorziene omstandigheden langer aan het werk zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extreem slecht weer. Bekijk op RADS. Link opent een externe pagina onder kopje Werkvolgorde een kaartje.
Bekijk het ontwerp van het project
Wilt u de tekeningen van dit project bekijken wat we nu gaan uitvoeren? Dat kan op de RADS!-website. Link opent een externe pagina. In het menu onder de tegel 'tekeningen' vindt u het definitieve ontwerp van het project. Hierop zijn nog enkele aanpassingen verwerkt naar aanleiding van de laatste bewonersbijeenkomst van eind november vorig jaar.
Terugkoppeling inloopbijeenkomst
Was u bij de inloopbijeenkomst op 24 november 2022 en heeft u een vraag gesteld? Of heeft u een vraag per e-mail gesteld? Dank u wel voor uw betrokkenheid! We hebben alle vragen en antwoorden per thema bij elkaar gezet. Is het antwoord voor u niet duidelijk of heeft u nog vragen? Stel deze dan per e-mail via rivierenbuurt@hendriks-infra.nl. Link opent een externe pagina.
Vragen en antwoorden over de werkzaamheden en planning
De planning van de werkzaamheden staat in de nieuwsbrief die we vlak voor start van de uitvoering verspreiden. Voordat elke nieuwe fase begint, ontvangen bewoners van die fase een nieuwsbrief.
Via de Rotterdam Aan de Slag app kunt u de ontwikkelingen volgen. Download de app gratis via de Appstore. Link opent een externe pagina of Playstore. Link opent een externe pagina en volg het project 'Rivierenbuurt'. U ontvangt dan alle updates direct op uw mobiele apparaat.
Heeft u geen mobiel apparaat? Geen probleem! Er is ook een webversie. Link opent een externe pagina.
Voor het contact over de bereikbaarheid van percelen of bijvoorbeeld een verhuizing kunt u mailen met het project via rivierenbuurt@hendriks-infra.nl. Link opent een externe pagina. Wij proberen hier dan rekening mee te houden. De informatie over de planning staat ook in de flyer/nieuwsbrief.
Wij voeren onze werkzaamheden in het openbare gebied uit. Het is daarom niet nodig om bij iedereen specifiek langs te gaan. Als dit wel het geval is, komen we graag bij u langs om uitleg te geven.
We verdelen het werk in verschillende fases. Daardoor proberen we het gebied zo goed mogelijk bereikbaar te houden. We leggen loopplanken over de opgebroken stoep en waar nodig worden dubbele loopschotten gelegd.
De werkzaamheden aan het IJsselpad zullen aan de voor- en achterzijde plaatsvinden, maar niet tegelijkertijd
We verdelen het werk in verschillende fases. Daardoor proberen we het gebied zo goed mogelijk bereikbaar te houden. Gemiddeld vervangen we per week ongeveer 50 meter riolering en leggen we 500 vierkante meter bestrating. Afhankelijk van diepteligging, grondwater en breedte van de weg kan dit meer of minder zijn. Voor een weg van 100 meter is gemiddeld 3 tot 4 weken nodig, vanaf moment van opbreken totdat alles klaar is.
De voetpaden houden dezelfde inrichting.
Het werk wordt uitgevoerd zoals op de tekening staat (tot aan de Laan van Nieuw Blankenburg). We verzorgen een (tijdelijke) aansluiting op de huidige situatie. De Laan van Nieuw Blankenburg (oostelijk deel) staat voor 2025 gepland, aansluitend aan de werkzaamheden Rivierenbuurt. Dan vernieuwen we de aansluiting op de wijk.
In de Rivierenbuurt leggen we een gescheiden rioolstelsel aan. Dat scheidt vuil water en regenwater, zodat het relatief schone regenwater niet naar de afvalwaterzuivering gaat.
We willen de bewoners de gelegenheid geven om tijdens het project hun regenpijp af te koppelen, zodat zij de neerslag op hun eigen terrein kunnen opvangen.
Normaal gesproken moet daarvoor speciaal een vergunning worden aangevraagd en zijn er hogere kosten verbonden. We leggen dan het gedeelte in het openbaar gebied voor u aan met een aparte huisaansluiting. Ook de vergunning wordt voor u geregeld. Het gedeelte in uw eigen tuin blijft wel voor eigen rekening. Hiervoor gelden dezelfde prijzen. Als beide buizen tegelijkertijd worden vervangen, hoeft er uiteraard maar één keer gegraven te worden. Dat is een besparing.
Naast het afkoppelen van de regenpijp zijn er meer mogelijkheden om rekening te houden met het veranderende klimaat. Zo kunt u denken aan het vergroenen van uw tuin of de aanleg van een sedum dak, ter voorkoming van hittestress. Hiervoor zijn subsidies beschikbaar. Graag verwijzen we hiervoor naar Rotterdams Weerwoord. Link opent een externe pagina.
Voor rioolaansluiting is geen vergunning nodig en voor de regenwater aansluiting is alleen een vergunning nodig voor een extra aansluiting.
Kosten voor het vervangen of aanleggen van huisaansluiting(en) komen voor rekening van de eigenaar van de woning. Eén en ander hierover staat omschreven in de aansluitverordening van gemeente Rotterdam.
Omdat we in deze wijk niet zo veel rijzen, is de verwachting dat meeste bestaande vuilwater-huisaansluitingen op de erfgrens (particuliere deel) normaal aangesloten kunnen worden op de nieuwe huisaansluiting in het openbaar gebied (gemeentelijke deel). Deze laatste vervangt de gemeente sowieso bij alle woningen.
Het kan echter zijn dat er toch een verzakking of defect wordt geconstateerd in het particuliere deel. In dat geval informeert de uitvoerder of de toezichthouder van de gemeente u tijdens de uitvoering.
Het is dan verstandig om dit te (laten) herstellen. Dit dient in opdracht van de woningeigenaar gebeuren. U kunt dit zelf uitvoeren of uit laten voeren door een eigen loodgieter/aannemer.
De kosten zijn afhankelijk van de technische staat van de leiding, de bestrating die erboven ligt en het groen dat hiervoor verwijderd moet worden. Als grove schatting kunt u uitgaan van een bedrag van ongeveer 200 euro per strekkende meter. Het is verstandig om hiervoor een offerte aan te vragen bij één of meerdere partijen.
Binnen dit project hoeft de riolering nauwelijks opgehoogd te worden. Huisaansluitingen in het openbaar gebied (gemeentelijke deel) worden door onze aannemer vervangen tot aan de tuin. We verwachten dat het hoofdriool aansluit op de bestaande huisaansluiting op de erfgrens (particuliere deel). Het kan zijn dat er toch een verzakking of defect wordt vastgesteld in het particuliere deel. In dat geval informeert de uitvoerder of de toezichthouder van de gemeente u tijdens de uitvoering.
De huisaansluiting in het openbaar gebied wordt door de gemeente vervangen. Als er een probleem vastgesteld wordt, wordt u in ieder geval aangesloten. Uw afvalwater zal dan weglopen. Er kan, vanwege het probleem dat vastgesteld is, op korte termijn alsnog een verstopping in de leiding komen. Het is daarom verstandig om zo snel mogelijk het stuk huisaansluiting in uw eigen tuin te (laten) vervangen.
We zullen de huisaansluiting voor afvalwater en/of hemelwater tot maximaal een halve meter voorbij de perceelgrens doorleggen op uw terrein. Samen met de aannemer zullen we per woning in de wijk bekijken waar we wel en niet kunnen afkoppelen. In sommige gevallen kunnen we niet afkoppelen omdat er bijvoorbeeld geen hemelwaterafvoer ligt. Dan hoeft er geen sierbestrating opengebroken te worden in uw tuin. Als er toch bestrating in de tuin opengebroken moet worden, neemt de aannemer contact met u op om samen tot een oplossing te komen.
Onze aannemer is gespecialiseerd in grootschalige vervanging, niet in kleinschalig aansluitwerk. We adviseren u daarom zelf een kleinschaligere aannemer of hovenier in te huren. Natuurlijk bent u vrij om mensen van de aannemer te vragen en apart met hen afspraken te maken. Dit gaat buiten de gemeente om.
Ja, dit is mogelijk en zelfs wenselijk. De gemeente legt, zodra er een verzoek is tot aansluiting, de huisaansluiting in openbaar gebied aan en bewoner kan daarna de regenpijp (laten) afkoppelen en aansluiten.
Het maken van extra regenpijpen of ander soort afvoeren is een particuliere situatie die buren onderling op zouden kunnen lossen. Hier kan de gemeente niets in betekenen. Wel is er de mogelijkheid om met subsidie een regenton aan te schaffen of vergroening van een tuin te organiseren, eventueel met extra infiltratievoorziening.
Door het afkoppelen van de voorzijde van de woning zal overigens de afvoer van het hemelwater van de achterzijde ook makkelijker gaan. Het blijft een feit dat door klimaatveranderingen de buien heviger worden en er maar een bepaalde hoeveelheid water door een regenpijp heen kan gaan.
Bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor de hemelwaterafvoer op eigen terrein en (nog) niet verplicht om de hemelwaterafvoer af te koppelen. Er is geen vergunning nodig om aan te sluiten op de gemeentelijke hemelwaterafvoer.
We zullen tijdens de voorbereiding van de werkzaamheden per situatie bekijken of er extra kolken aangelegd kunnen worden om wateroverlast te voorkomen.
Deze situatie is bij Nieuw Welgelegen en valt buiten het projectgebied.
Vragen en antwoorden over parkeren en verkeer
Tijdelijke parkeerplekken in de directe omgeving zijn helaas niet mogelijk. Tijdens de werkzaamheden gaan we gefaseerd door de wijk, om de overlast zoals vermindering van parkeerplekken, zoveel mogelijk te beperken. Helaas kunnen wij het niet voorkomen dat er mogelijk (lokaal) een tekort aan parkeerplaatsen ontstaat. Wij adviseren u in zo’n geval ergens anders in de wijk of desnoods in een aangrenzende wijk te parkeren. Zo zijn bijvoorbeeld aan de overzijde van de Laan van Nieuw Blankenburg, achter de Rozet en nabij de begraafplaats, openbare parkeerplaatsen beschikbaar.
In verband met parkeerdrukte zullen we wel extra parkeervakken maken op de kruisingen aan de Rivierenlaan.
Helaas kunnen we de toegang tot uw garage niet altijd garanderen.
Uw parkeerbox zal tijdens de werkzaamheden niet altijd bereikbaar kunnen zijn. We adviseren u contact op te nemen met de aannemer en de toezichthouder van de gemeente. Samen zoeken we dan een oplossing.
Er is hier nog ruimte voor invalidenparkeerplaatsen. Lees op onze webpagina wat de voorwaarden zijn en hoe u een individuele gehandicaptenparkeerplaats op kenteken of een algemene invalidenparkeerplaatskunt aanvragen.
We maken hier geen haakse parkeerplekken. Het uitgangspunt is om zoveel mogelijk de bestaande situatie terug te brengen. Daarnaast is er voor haaks parkeren meer ruimte nodig. Dat past hier niet en zou in dit geval ten koste gaan van groen en bomen.
Het uitgangspunt is om zoveel mogelijk van de bestaande situatie te handhaven. Daarnaast leveren schuine vakken niet veel voordeel op ten opzichte van haakse parkeervakken. De ruimtewinst in de lengte is minimaal en in de breedte kost het meer ruimte. Per saldo zullen er geen tot heel weinig extra of zelfs minder parkeervakken gemaakt kunnen worden.
Het parkeerterrein bij de flat aan de Lekstraat is openbaar gebied en parkeerplaatsen kunnen daarom ook door iedereen gebruikt worden.
We houden rekening met het huidige beleid waarbij een oplaadpunt kan worden aangevraagd als er nog geen voorziening is binnen een straal van 250 meter. Toekomstige eigenaren van elektrische auto’s kunnen via laadpaalnodig.nl. Link opent een externe paginaeen openbare laadpaal aanvragen.
De Maasstraat en Waalstraat zullen als woonerf worden ingericht. Dit betekent dat de inrichting van de aansluiting iets zal veranderen ten opzichte van de eerder gecommuniceerde tekening. Er zullen nu inritconstructies worden geplaatst, om aan te tonen dat verkeer op de Rivierenlaan voorrang heeft. Ter hoogte van de speeltuinen zal ook een drempel worden geplaatst, zoals nu ook het geval is. De tekeningen van hoe dat er straks in uw straat uitziet, zijn te raadplegen op de RADS!-pagina. Link opent een externe pagina. Rechts bovenaan de pagina klikt u op 'Projecten' en daarna kunt u aan de linkerkant in het veld 'Naam project' 'Rivierenbuurt' intikken. U komt dan op de juiste pagina.
Ja, er worden bij de speeltuinen extra drempels aangebracht.
Het IJsselpad is nu een voetpad. Dat willen we zo houden vanwege de verkeersveiligheid. Een inrit voor de woningen is dus niet mogelijk. Dit uitgangspunt geldt ook voor het Merwedepad en het Amstelpad. De enige uitzondering hierop is Merwedepad 11. Daar is in verleden een inrit gemaakt. Dit blijft zo.
Ja, we houden rekening met standaard richtlijnen voor toegankelijkheid. Op basis hiervan leggen we waar nodig minder-validen opritten aan.
Vragen en antwoorden over het groen
Dat doet de gemeente. Door de werkzaamheden in de ondergrond moeten helaas meerdere bomen weg. Er staan bomen op of te dicht bij de rioolleiding die vervangen moet worden. Daarnaast zijn er bomen die niet gezond meer zijn. We grijpen het moment van het grootschalig onderhoud aan om ook die bomen te vervangen voor iets nieuws, zodat we een toekomstbestendige inrichting krijgen.
In totaal staan 600 bomen in de wijk. Hiervan moeten er helaas door de werkzaamheden 216 gekapt worden. Volgens de huidige planning worden er 184 nieuwe kwalitatief hoogwaardige bomen terug geplant.
Overhangend groen dient op tijd verwijderd te worden zodat wij onze werkzaamheden kunnen uitvoeren. Als u twijfelt of uw groen verwijderd moet worden, kan er voor de start van de werkzaamheden iemand langskomen om dit verder te bepalen. U kunt dit tijdens de uitvoering aangeven bij de uitvoerder of de toezichthouder of mailen met het project via rivierenbuurt@hendriks-infra.nl. Link opent een externe pagina.
Soms is het verstandig om groen in de winter te snoeien zodat dit in het voorjaar weer uit kan lopen en weer groen kan worden. Houdt hiermee wel rekening met de uitvoeringsplanning.
Nee, de bomen zijn gezond en hebben daardoor waarde voor de wijk. Ze moeten blijven staan en worden beschermd tijdens de werkzaamheden.
Waar mogelijk sparen we bomen en planten. Door ophogingen, ondergrondse werkzaamheden en technische staat is dat niet altijd mogelijk. Als we (bos)plantsoen weghalen, vernieuwen we dat na de werkzaamheden. Ook dit wordt verwerkt in het beplantingsplan dat later dit jaar klaar is.
Het beheer en onderhoud van bomen wordt uitgevoerd volgens het beleid dat hiervoor is vastgesteld. De gemeente controleert regelmatig de conditie van bomen en neemt wanneer nodig maatregelen.
Het snoeien van bomen is verder terugkerend werk en valt niet onder groot onderhoud. Het staat daarmee los van dit project en vindt plaats binnen de onderhoudscyclus.
Wanneer u hinder ondervindt van overhangend groen, kunt u een melding maken via 14 010, of via het meldingsformulier of de MeldR-app.
Er wordt één boom gerooid bij het parkeerplein aan de Maasstraat. In plaats van deze boom zal gezocht worden naar een soortgelijke boom zoals de reeds bestaande. Er worden geen bomen gerooid tussen de Nieuwe Maas en de Maasstraat. Hierdoor komen er geen nieuwe bomen in het gebied.
We rooien alleen bomen die ziek of in slechte kwaliteit zijn. Als u de kaptekeningen wilt inzien voor de bomen waarvoor op dit moment een vergunningsaanvraag loopt, kunt u deze per mail aanvragen via rivierenbuurt@hendriks-infra.nl. Link opent een externe pagina.
Als gemeente kunnen we dit soort verzoeken (helaas) niet aannemen. Bomen zijn beschermd en kunnen enkel met vergunning en daarbij met gegronde redenen verwijderd worden. Overlast van bijvoorbeeld bladeren of schaduw behoort niet tot deze redenen. Er vindt jaarlijks vanuit de zorgplicht een veiligheidscontrole plaats (VTA-controle). Hierbij moeten bomen die gevaarlijk zijn direct worden gekapt. Verder komt hieruit een categorisering op restlevensduur en kwaliteit. Binnen dit onderhoudsplan worden de bomen met een restlevensduur van korter dan 5 jaar en met een restlevensduur tussen 5 en 10 jaar èn daarbij kwaliteitsbeoordeling slecht (vanwege de duur van de werkzaamheden en mogelijk daardoor verwachte verslechtering in relatie tot werkvolgorde, zorg en kosten ter bescherming van deze boom) vervangen.
Meer informatie hierover leest u op de pagina’s over groenonderhoud en bomen.
Andere vragen en antwoorden
Wanneer we de groen- en parkeeraanpassingen in de hofjes doorzetten, worden ook de lichtmasten opnieuw gepositioneerd.
Volgens de data van het kadaster is het openbaar gebied (horend bij de kavel van de rijbaan).
De gemeente voert alleen de werkzaamheden in het openbare gebied uit. Hierbij hogen we wel het openbaar gebied op naar het oude aanlegpeil. Dit betekent gemiddeld een ophoging van tussen de 5 en 10 cm voor dit werk. Voor het ophogen van de tuin is de woningeigenaar zelf verantwoordelijk.
Als Stedin en/of Evides werkzaamheden aan de huisaansluiting (gas, elektra of water) uitvoeren waarbij in de tuin gegraven moet worden, herstellen zij de tuin na afloop weer in oorspronkelijke staat. Ontstaat als gevolg van de werkzaamheden door de nutspartijen schade, dan zal dit door de nutspartijen worden hersteld.
Meer informatie
Heeft u vragen of opmerkingen over het groot onderhoud in de Rivierenbuurt en omgeving? Stuur dan een e-mail naar het projectteam via rivierenbuurt@hendriks-infra.nl. Link opent een externe pagina of bel naar 010 307 16 68. Heeft u een melding over de buitenruimte? Dat kan ook online via melding over de buitenruimte.
Ontvang alle updates op uw telefoon of tablet!
Download gratis onze app 'Rotterdam aan de Slag', ofwel RADS, voor iOs. Link opent een externe pagina en Android. Link opent een externe pagina.
- Zoek tussen de projecten naar ‘Rivierenbuurt’,
- Selecteer het project,
- Klik rechts bovenin op de meldingenknop om het project als favoriet te markeren.
Of kijk op de webversie van RADS. Link opent een externe pagina.