Eerlijk werk
Rotterdammers die niet genoeg geld hebben om van te leven, kunnen een bijstandsuitkering aanvragen bij gemeente Rotterdam. Daarmee kun je noodzakelijke kosten zoals huur, boodschappen, kleren, schoenen en ziektekosten betalen. Voor het ontvangen van een bijstandsuitkering gelden er regels. Als je bijverdient naast de bijstandsuitkering, moet je dit melden. Doe je dit niet, dan overtreed je de regels. Zwartwerken naast je uitkering is verboden. En heeft meerdere gevolgen.
Zwartwerken werkt niet. Als je zwartwerkt heeft dit meerdere gevolgen. En niet alleen voor je uitkering.
Als blijkt dat je zwartwerkt, moet je waarschijnlijk ook geld terugbetalen aan de
Belastingdienst. Ook kan het zo zijn dat je toeslagen moet terugbetalen. Zoals zorgtoeslag en huurtoeslag. Die zijn bepaald op basis van een te laag opgeven inkomen.
Werk je zwart naast jouw uitkering? Dat mag niet. Als de gemeente denkt dat je zwartwerkt naast je uitkering, dan doen we een onderzoek. Je uitkering wordt dan misschien wel verlaagd of helemaal gestopt. En misschien krijg je ook nog een boete.
Als je ziek bent is jouw werkgever verplicht je door te betalen. Maar als je zwartwerkt en ziek bent gelden deze regels niet. De kans is groot dat je dan niet doorbetaald krijgt en zonder geld komt te zitten.
Als je werkt, bouw je pensioen op. Zo heb je op latere leeftijd nog steeds geld om van te leven. Als je zwartwerkt bouw je geen pensioen op.
Ik heb hulp nodig
Misschien heb je schulden. Of zijn er wetten of andere problemen waar je even niet uitkomt. Er zijn verschillende plekken waar je hulp kunt vinden.
Via het telefoonnummer 14 010 kun je schuldhulpverlening aanvragen. Met de schuldhulpverlening helpt de gemeente door jou advies te geven. Bijvoorbeeld over uithuisplaatsing of afsluiting van gas, water of elektriciteit. Ook maakt de gemeente een stappenplan voor je met als doel om schuldenvrij te worden. Binnen 4 weken hoor je welke hulp je kan verwachten.
Zijn er zaken zoals schulden, wetten of andere problemen waar je even niet uitkomt? Dan kun je gebruik maken van het Juridisch Loket. Link opent een externe pagina . Hier kun je gratis en vrijblijvend advies krijgen door te bellen naar het nummer 0800 – 8020. Je kunt ook zonder afspraak bij één van de locaties langskomen.
De Kredietbank kan helpen als je rekeningen niet op tijd kan betalen of als je andere zorgen hebt over geld. Een afspraak maak je via de website.
Bij de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) kun je terecht met vragen over rechten, plichten, AOW, pensioen, verlof en ziekte. De FNV is te bereiken op het volgende telefoonnummer 088 - 368 0 368.
De gemeente Rotterdam heeft nog andere plekken voor advies en hulp bij schulden en andere geldzaken.
Zwartwerken met een uitkering, je krijgt er problemen mee.
Ervaringen van ex-zwartwerkers
Zwartwerken werkt niet. Dat hebben verschillende Rotterdammers ook ervaren. Lees hieronder hun ervaringen.
Robin en Ellen zijn getrouwd en ontvangen allebei een bijstandsuitkering.
Er komt een melding binnen bij de gemeente over vermoedens dat Robin en Ellen een schoonmaakbedrijf hebben.
De gemeente start een onderzoek. Hierin komen verschillende dingen naar voren.
Zo blijkt dat Robin en Ellen een openbare Facebookpagina hebben waarop ze advertenties plaatsen voor hun schoonmaakwerk.
Op Google Maps is te zien dat er in de tuin veel spullen staan voor schoonmaakdiensten.
Ook staat er op de bankafschriften dat er ongeveer een jaar geleden grote hoeveelheden schoonmaakspullen zijn gekocht.
En is te zien dat er vaak geld binnenkomt dat zou passen bij het schoonmaakwerk.
Robin en Ellen zijn vanuit hun garage een eigen bedrijf begonnen waarmee zij geld verdienen naast hun bijstandsuitkering. Dit is een overtreding van de inlichtingenplicht.
Dit hadden zij moeten melden bij de gemeente.
Door de bankafschriften krijgt de gemeente een goed beeld over hun inkomsten en wat ze moeten terugbetalen. Ook krijgen Robin en Ellen een boete.
Tijdens een horecacontrole werkt een Letse dame, Anna, in een bar.
Anna blijkt een uitkering te hebben en werkt zwart in de bar.
Anna vertelt dat ze die avond is gestart in de bar en contant wordt uitbetaald.
Maar de gemeente ontvangt later van de werkgever een contract waarin staat dat Anna al vóór de horecacontrole bij de bar aan het werk was.
Anna wordt uitgenodigd voor een gesprek bij de gemeente.
Tijdens het gesprek geeft Anna aan graag te willen werken. Maar dat het niet lukt om een passende baan te vinden.
Samen werken ze aan een oplossing om vanuit de uitkering weer aan het werk te gaan. Ze heeft vroeger wel geprobeerd digitaal te solliciteren.
Dit was lastig omdat onvoldoende Nederlands spreekt en begrijpt.
De gemeente adviseert Anna om persoonlijk te solliciteren. Zo komen haar kwaliteiten en talenten beter naar voren. Anna is na het gesprek persoonlijk gaan solliciteren bij verschillende winkels. Uiteindelijk is ze aangenomen.
Anna is met een 28-urige werkweek volledig uit de uitkering uitgestroomd.
Bart krijgt een uitkering maar is ook al een lange tijd aan het werk als tegelzetter.
Er komt bij de gemeente een anonieme melding binnen. Bart zou dagelijks met een busje vol werkspullen naar klusjes in de bouw gaan.
De gemeente start een onderzoek. Hieruit komt naar voren dat Bart waarschijnlijk werkt bij een bedrijf in de buurt.
Ook plaatst Bart weleens berichten op sociale media over zijn werk.
Na het onderzoek werd al snel duidelijk dat Bart inderdaad geld verdiende door te werken als tegelzetter.
Terwijl Bart bij de gemeente had aangegeven dat hij niet kon werken omdat hij ziek is. Bart ontkent het verhaal.
Naast het overtreden van de wet, liegt Bart ook over zijn werk en inkomsten. Hierdoor zijn de gevolgen voor Bart niet fijn.
Zijn uitkering is stopgezet.