Getijdenpark Eiland van Brienenoord
Het Eiland van Brienenoord is een bijzonder eiland vol ontdekkingen met bos, grasvlakten, open water en poelen. In 2020 en 2021 kreeg het eiland een grote opknapbeurt.
Er is nu meer ruimte voor de planten en dieren die bij getijdennatuur horen. Het eiland is onderdeel van het Rondje Stadionpark. Link opent een externe pagina, een recreatieve route van vijf kilometer op Rotterdam-Zuid. Drie Schotse hooglanders helpen ons sinds oktober 2021 bij het dagelijks beheer door onkruid, gras en jonge boompjes op te eten. Geniet van deze dieren, maar houd afstand. Het zijn wilde dieren!
- Wandelen op verharde paden, schelpenpaden, laarzenpaden, vlonderpaden en buiten de gebaande paden.
- Skaten en fietsen op de paden die daarvoor bedoeld zijn. Dus niet op de wandelpaden.
- Picknicken op één van de picknicksets, bankjes of je eigen kleedje.
- Spelen in de Blije Bij. Plezier voor jong en oud.
- Elke maand samen met de Buitenplaats zwerfafval opruimen. Zo houden we het eiland mooi en schoon. Na afloop kun je genieten van een hapje of drankje op het terras of binnen als het regent.
- Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd door 'n Bries en ARK natuurontwikkeling. Link opent een externe pagina.
- Op het eiland is ook een volkstuinvereniging. Link opent een externe pagina gevestigd.
Het Eiland van Brienenoord is autoluw. Alleen leden van volkstuinvereniging en leveranciers van de Buitenplaats mogen met de auto het eiland op. Zij parkeren op eigen terrein. Op alle andere plekken op het eiland is parkeren verboden.
Er zijn twee bruggen naar het eiland. De Ben Schopbrug en de Arend en de Zeemeeuwbrug. De Arend en de Zeemeeuwbrug is alleen voor voetgangers en fietsers; de Ben Schopbrug mag door bestemmingsverkeer gebruikt worden.
Met de auto: Parkeer bij het Cor Kieboomplein of aan het Hoendiep en wandel het eiland op.
Met het openbaar vervoer: neem tram 23 naar de halte Noorderhelling. Vanaf die halte is het ongeveer 5 minuten lopen naar de Arend en de Zeemeeuwbrug.
Met de watertaxi: het eiland is bereikbaar met de watertaxi, via de aanlegsteiger '010 Stadion Feyenoord'. U kunt dan vanaf de Veranda naar het eiland lopen.
- U bent van harte welkom tussen zonsopkomst en zonsondergang.
- Wandel op de paden of daarbuiten. Struinen mag! Alleen niet bij het Waterwoud, tussen de strekdammen.
- Fietsen en skaten is toegestaan op de gemarkeerde paden. Dus niet op de wandelpaden.
- Parkeren is niet toegestaan. Ook niet even.
- Vuur maken of BBQ-en is niet toegestaan.
- Laat geen afval achter. Gooi het in de prullenbak of neem het mee.
- Houd honden aangelijnd.
- Laat de schotse hooglanders met rust en houd afstand als je langs ze loopt. Het zijn wilde dieren.
- Zwemmen mag niet.
Het Eiland van Brienenoord is in de 19e eeuw ontstaan door verslibbing van een zandplaat in een buitenbocht van de Nieuwe Maas. De slibplaten raakten begroeid met riet, biezen en griend. In 1847 werd het eiland gekocht door Baron van Brienen en die begon er samen met zijn zoon een zalmvisserij. Aan deze baron dankt het eiland natuurlijk ook zijn naam. In 1904 werd het eiland Rotterdams grondgebied en sinds 1943 zijn er volkstuinen gevestigd.
Waar nu de grote waterplas ligt, zijn in de jaren zestig en tachtig tunnelelementen voor de Rotterdamse metro gebouwd. De tunneldelen werden in een droogdok gemaakt. Als de delen klaar waren werd het water uit de Maas in het dok gelaten en dreven de tunneldelen omhoog. De dokdeur aan de westkant kon ook opdrijven, waardoor deze weggedraaid werd met lieren. Via de dokdeur konden de tunnelelementen de maas opgevaren worden naar de plek van bestemming. Het kistdammen, dokdeur en lieren zijn nog steeds te zien.
In 2020 en 2021 is het eiland grondig op de schop gegaan. Bekijk een fotoboek van de werkzaamheden. Link opent een externe pagina. De tijdelijke brug die gebruikt is voor de werkzaamheden aan de metrotunneldelen is vervangen. Aan de oostkant van het eiland is een nieuwe brug gemaakt zodat bezoekers een rondje kunnen maken. Langs de oevers is veel grond weggegraven. Daardoor ontstonden natuurvriendelijke oevers en getijdennatuur. Bijna alle grond is hergebruikt. Bijvoorbeeld om tussen de strekdammen aan de oostpunt het water minder diep te maken. Er zijn nieuwe uitkijkpunten gemaakt en een recreatievlonder in het bouwdok. Na een voorzet qua bomen, planten en bloemzaden kreeg de natuur de vrije hand om het eiland verder in te richten.
In een getijdenpark hebben eb en vloed vrij spel op de oevers. Op het eiland van Brienenoord is dit verschil gemiddeld 1,5 meter. Maar soms ook wel 2 meter! Op deze grens van land en water leven bijzondere planten dieren. Zij houden van het verschil tussen eb en vloed; en tussen het zoete rivierwater en het zoute zeewater. Dit noemen we brak water.
Vissen kunnen hun eitjes leggen in het ondiepe water. Trekvissen zoals de zalm kunnen zich hier aanpassen aan zoet of zout water. Het rivierhout (omgetrokken bomen) zorgt voor extra beschutting voor- jonge dieren. Bijzondere planten die houden van eb en vloed krijgen de kans om op het eiland te vestigen. De oever is een goede groeiplaats voor bijvoorbeeld de spindotter. Vogels als de steltloper en lepelaar vinden hier lekkernijen in het zand als het eb is.
Met veel verschillende natuur op het eiland voelen veel dieren zich thuis. Natuurlijk niet allemaal het hele jaar door en niet altijd zichtbaar.
Een aantal bewoners:
- bruin blauwtje (vlinder)
- bever (knaagdier)
- ijsvogel (vogel)
- vleermuis (zoogdier).
Het getijdenpark is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen en/of deskundige hulp van de gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat. Link opent een externe pagina, Provincie Zuid-Holland. Link opent een externe pagina, Bestaand Rotterdams Gebied, Europese subsidie (LIFE IP. Link opent een externe pagina), Ark Natuurontwikkeling. Link opent een externe pagina, Wereld Natuur Fonds. Link opent een externe pagina en Zuid-Hollands Landschap. Link opent een externe pagina.
Dit project is onderdeel van LIFE IP Deltanatuur. Link opent een externe pagina.
Meer informatie
Neem voor meer informatie over het Eiland van Brienenoord contact op met de beheerder van IJsselmonde via 14 010.
Bent u getuigen van vandalisme of criminaliteit? Meld dit dan bij de politie (0900 8844 of 112 bij spoed) of bij de gemeente (geen spoed) via de MeldR-app, 14 010 of via de pagina MeldR.
Valt u iets op aan de hooglanders? Laat het onze boswachter weten via 14 010.