Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Hart 010

Op de hoek van stadsaders Coolsingel en Westblaak werken verschillende partijen onder de noemer ‘Hart 010’ aan een metamorfose voor dit stukje van het centrum. Zo wordt het OV-knooppunt metrostation Beurs aangepakt, krijgt de buitenruimte een opknapbeurt en krijgen verschillende gebouwen nieuwe functies.

Via het verbeterde metrostation loopt u in de toekomst het stadscentrum binnen en komt u in een vernieuwde omgeving met wonen, werken en maatschappelijke voorzieningen. Er komen tenminste 550 woningen en een hotel. Op 3 februari 2022 ging de gemeenteraad akkoord met de Nota van Uitgangspunten voor Hart 010. Dat betekent groen licht om de plannen verder uit te gaan werken.

Nota van Uitgangspunten

Architectenbureau Mecanoo en ontwikkelaar Local hebben gewerkt aan het masterplan voor Hart 010. Een ambitieus plan ter verbetering van het gebied tussen Coolsingel, Westblaak, Binnenwegplein en Keerweer. Meer vindt u hierover op Hart010.nl. Link opent een externe pagina. Vervolgens is er samen met gemeente Rotterdam gewerkt aan de 'Nota van Uitgangspunten'. Dit document omvat alle randvoorwaarden vanuit de gemeente voor de herontwikkeling van het gebied. De gemeenteraad is inmiddels akkoord met de Nota van Uitgangspunten. Nu kunnen de initiatiefnemers verder gaan met de planvorming en eventuele trajecten opstarten voor onder andere het projectbestemmingsplan.

Vernieuwing Coolse Poort en nieuwe woontoren

Het kantoorgebouw De Coolse Poort ('de Rode Kroot') wordt getransformeerd, met behoud van de architectuur uit het tijdvak 1965-1990. De gevel wordt vernieuwd en het pand biedt straks ruimte aan veel meer functies dan alleen kantoor- en winkelruimte. Het naastgelegen kantorenblok aan de Westblaak maakt in de plannen plaats voor hoogbouw, met een maximale hoogte van 200 meter. Hier komt een mix van wonen, maar er is ook ruimte voor werkplekken, horeca en winkels. Er komen tussen de 550 en 700 koop- en huurwoningen van betaalbaar tot en met het hogere segment. Minimaal 50% van de woningen is bestemd voor studenten en middeninkomens. Ontmoeting en sociaal contact wordt aangemoedigd en makkelijk gemaakt. Zo zijn er gedeelde voorzieningen en komen er groene dakterrassen voor bewoners en bezoekers. Meer informatie is te vinden op Hart010.nl. Link opent een externe pagina.

Upgrade metrostation Beurs

Metrostation Beurs, het drukste metrostation van Nederland, krijgt een vernieuwde entree naar de binnenstad, richting Binnenwegplein. Gemeente Rotterdam, RET en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag onderzoeken hoe en of OV-knooppunt Beurs een upgrade kan krijgen. In het onderzoek kijken de partijen naar verbetering van het comfort, de toegankelijkheid, de veiligheid, de mogelijkheid om fietsen ondergronds te parkeren en de aansluiting op ander vervoer. Ook moet de voorziene groei van reizigers op dé belangrijkste schakel in het Rotterdamse metronet in goede banen geleid worden. De eigenaar van de paviljoengebouwen, boven het ondergrondse metrostation, neemt ook deel aan deze verkenning.

Verbeterde buitenruimte

De openbare ruimte wordt verbeterd met minder obstakels en hoogteverschillen voor voetgangers. Zo ontstaat er een betere, toegankelijkere entree naar het grootste winkelgebied in de binnenstad. Er komt nieuwe bestrating, verlichting en meer groen, waardoor het een fijnere plek wordt om te verblijven. Voetgangers lopen straks gemakkelijk vanaf de vernieuwde Coolsingel naar het toekomstige Blaakpark (één van de 7 stadsprojecten). Omwonenden en ondernemers worden in de toekomst ook actief betrokken bij het maken van deze plannen.

Planning en procedure

De herontwikkeling van het gebied begint met de transformatie van de Coolse Poort in 2023. Deze plannen liepen al langer en zijn inmiddels al definitief. Tegelijkertijd worden de plannen voor het metrostation Beurs verder uitgewerkt en komt er een ontwerp voor de nieuwe toren. Hiervoor zal een bestemmingsplanprocedure worden gestart. Deze informatie wordt tegen die tijd op deze webpagina geplaatst. De ontwikkeling zal naar verwachting 5 tot 10 jaar in beslag nemen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over Hart 010 ook op Hart010.nl. Link opent een externe pagina. Heeft u een vraag of opmerking? E-mail ons via hart010@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of bel 14 010.