Herfstbladeren
De gemeente ruimt van oktober tot december herfstbladeren van de straat op, zodat wegen minder glad zijn en begaanbaar blijven.
Tussen oktober en december zijn ruim 500 reinigers van de gemeente bezig om meer dan 2 miljoen kilo bladeren van straten, stoepen en fietspaden op te ruimen.
Elektrische bladblazers
Voor het opruimen van de bladeren gebruiken de reinigers elektrische bladblazers. De elektrische bladblazers hebben geen vieze uitlaatgassen. Zo blijven niet alleen de straten van Rotterdam een stuk schoner en veiliger, maar ook de lucht die we inademen.
Bladversnipperaar
De gemeente Rotterdam ontwikkelde samen met een aannemer een bladversnipperaar. Die gebruiken we in parken en op brede grasstroken. De machine versnippert afgevallen blad dat op het gras ligt en strooit de snippers ter plekke over het grasveld. Dit verbetert de bodemkwaliteit en zorgt voor een gezondere grasmat.
Rotterdamse straten gaan bladruimen voor bokashi
Tussen oktober en december ruimt de gemeente herfstbladeren op, zodat de wegen minder glad zijn en begaanbaar blijven. Een groot deel van dit blad verwerkt Rotterdam tot compost. Van een ander deel schoon blad maken we bokashi. En vanaf dit jaar krijgen de reinigers hulp van bewoners uit acht Rotterdamse straten. Zij ruimen de bladeren in hun omgeving zelf op.
Die bladeren gaan uiteindelijk op de grote ‘bokashi-hoop’. Als dank krijgen zij hun eigen bokashi na een paar maanden weer terug. Daarmee kunnen ze het groen in hun tuinen onderhouden. Dit goedje doet namelijk wonderen. Het verbetert de structuur van de bodem en activeert het bodemleven, zoals gezonde bacteriën, schimmels, regenwormen en kevertjes.
De straten die meedoen liggen in Delfshaven, IJsselmonde, Ommoord en Alexander. Deze bladruimactie is een samenwerking met OpzoomerMee.
Bokashi zorgt voor beter bodemleven en stimuleert planten
De gemeente experimenteert al vijf jaar met de Japanse bodemverbeteraar. Wat begon als pilot om een bestemming te zoeken voor de twee miljoen kilo bladeren die de gemeente jaarlijks inzamelt, groeide uit tot een groot onderzoek naar de Rotterdamse bodem. De voordelen van bokashi zijn duidelijk zichtbaar. Met het blote oog zie je dat daar geen planten meer uitvallen, dat ze beter groeien en meer bloesem geven. Allemaal erg goed voor de biodiversiteit. Ook hoeven hoveniers die plekken minder vaak water te geven én er is minder onkruid. Wat betekent dat daar ook minder onderhoud nodig is.
Meer informatie over bokashi
- Lees meer over de resultaten: Bokashi: van blad naar bodembooster | Rotterdam Circulair
Of bekijk dit filmpje: Bladeren uit Rotterdamse straten worden booster voor het bodemleven | GROEN (youtube.com)
Compost
We verwerken het grootste deel van de bladeren die we opruimen tot compost. Compost is voedsel voor bomen en planten. Er mag geen zwerfafval tussen de bladeren zitten, want dan komt dat in de compost terecht. Daarom verwijderen de reinigers het zwerfafval eerst uit de verzamelde bladeren. Dat doen ze met bladblazers, afvalknijpers en harken.
Een gft-verwerker maakt compost van de bladeren. Een deel van de compost wordt geleverd aan de Rotterdamse Grondbank. Daar mengen ze de compost met gewone grond. Zo ontstaat een goede kwaliteit grond die we gebruiken om plantsoenen mee aan te leggen. Zo krijgt het blad een nieuwe functie in de Rotterdamse bodem.
Help mee
De gemeente werkt hard om zoveel mogelijk bladeren op te ruimen. U kunt meehelpen door uw eigen stoep bladvrij te maken. Het blad kunt u in uw huiscontainer (kliko) voor gfe+t doen, of gratis inleveren bij het milieupark. Zo zorgen we samen voor aantrekkelijke, schone en veilige straten.
Meldingen over de buitenruimte
Heeft u vragen of wilt u iets melden over herfstbladeren of iets anders in de buitenruimte?
Wat het ook is, vertel het aan de gemeente op de pagina Melding buitenruimte.