Milieupark
Woont u in Rotterdam? Dan kunt u uw afval, grofvuil en bruikbare tweedehandsspullen gratis inleveren bij een milieupark. U kunt terecht bij 7 milieuparken.
Tussen 23 december 2024 en 5 januari 2025 is er minder plek om een afspraak te maken voor het ophalen van grofvuil. Maak op tijd een afspraak voor het laten ophalen van uw grofvuil vóór of na deze periode, of breng uw grofvuil zelf naar een van de milieuparken.
Maak een afspraak voor het ophalen van grofvuil: Grofvuil wegbrengen of laten ophalen.
Tussen 23 december 2024 en 10 januari 2025 is er minder plek om een afspraak te maken voor het ophalen van matrassen. Maak een afspraak voor het laten ophalen van uw matras vóór of na deze periode, of breng de matras zelf naar een van de milieuparken.
Sorteer thuis uw afval op hout, tuinafval, kunststof en puin (beton of stenen).
Zo kunt u op het milieupark snel uw afval in de juiste containers gooien. U hoeft dan minder lang te wachten.
Onze milieuparkmedewerkers helpen u graag bij het kiezen van de juiste containers. Zij helpen niet bij het uitladen van uw voertuig.
Milieupark Charlois
Aploniastraat 12
3084 CC Rotterdam
Openingstijden: maandag tot en met zaterdag: 9.00 - 17.00 uur
Milieupark Delfshaven
Keijlezijweg 15
3029 BW Rotterdam
Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag: 9.00 - 17.00 uur. Zondag: 9.00 - 13.00 uur
Milieupark Hillegersberg-Schiebroek
Melanchtonweg 139
3045 PN Rotterdam
Openingstijden: maandag tot en met zaterdag: 9.00 - 17.00 uur
Milieupark IJsselmonde
Hekendorpstraat 55
3079 DX Rotterdam
Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag: 9.00 - 17.00 uur
Milieupark Prins Alexander
Nikkelstraat 101
3067 GD Rotterdam
Openingstijden: maandag tot en met zaterdag: 9.00 - 17.00 uu
Milieupark Hoek van Holland
Prins Hendrikweg 56
3151 AE Hoek van Holland
Openingstijden: dinsdag, donderdag en zaterdag: 9.00 - 17.00 uur
Milieupark Rozenburg
Frans Halsstraat 2
3181 HC Rozenburg
Openingstijden: dinsdag, donderdag en zaterdag van 9.00 - 17.00 uur
De milieuparken op de kaart:
- Grofvuil. Dit is huishoudelijk afval dat niet past in een (ondergrondse) container, een huiscontainer (kliko) of vuilniszak. Grofvuil is ook het afval dat groot of zwaar is, zoals banken, kasten, wasmachines en stofzuigers.
- (Groot) tuinafval, zoals snoeihout, takken en boomstammen, boomstronken en kamerplanten.
- Bouw- en sloopafval, zoals hout, puin, ijzer, schroot, gipsplaten, kozijnen, ramen en dakbedekking.
- Elektrische apparaten, wit- en bruingoed (alle huishoudelijke apparaten, beeld- en geluidsapparatuur). Als er bij u een nieuw groot apparaat wordt bezorgd dan kunt u (in de meeste gevallen) uw oude apparaat aan de bezorger meegeven. Bijvoorbeeld uw koelkast, wasmachine, droger, diepvries, vaatwasmachine, televisie, radio, cd-speler, geluidsbox en stofzuiger.
- Papier, karton
- Piepschuim
- Glas: ovenschalen, glazen, vlak glas: ruiten, spiegels, design- en interieurglas. Glasplaten groter dan 80x120cm moet u inleveren bij een inzamelpunt zoals de glashandel.
- Kunststof
- Textiel, schoon en droog: kleding (ook kapot en versleten), tassen, gordijnen, knuffels, dekbedden, lakens en schoenen. Bind schoenen aan elkaar.
- Chemisch afval, spuitbussen, olie en vetten.
- Autobanden en accu's.
- Kringloopgoederen (tweedehandsspullen). Hiervoor staat een container van kringloopwinkel 'Het Goed' op het milieupark. Spullen die nog goed en bruikbaar zijn, dus niet vuil of kapot, kunt u hier inleveren. Bijvoorbeeld: wasrekken, televisies, meubels of kleding. Meer informatie vindt u op de pagina Kringloopwinkel.
- Grond, potgrond, zand en grind.
- Brandblussers en gasflessen.
- Asbesthoudend afval. Bewoners (particulieren) kunnen asbesthoudende materialen inleveren bij een milieupark. Per woonadres mag maximaal 35 m2 aan asbestmateriaal bij de gemeente ingeleverd worden. Let op: als een vorige bewoner op uw adres dit al gedaan heeft dan mag u geen asbestmateriaal meer bij de gemeente inleveren. Lees verder bij de vraag over asbest.
- Benzine. De brandstof moet in kleine verpakkingen van maximaal 10 liter verpakt zijn, zoals een jerrycan. U mag op het milieupark geen vloeistoffen overhevelen omdat hierbij gemorst kan worden of schadelijke en gevaarlijke dampen vrij kunnen komen.
Bewoners (particulieren) kunnen asbesthoudende materialen inleveren bij een milieupark. Per woonadres mag maximaal 35 m2 aan asbestmateriaal bij de gemeente ingeleverd worden. Let op: als een vorige bewoner op uw adres dit al gedaan heeft dan mag u geen asbestmateriaal meer bij de gemeente inleveren.
Voordat u naar het milieupark gaat, moet u eerst een aantal andere acties uitvoeren:
- Actie 1: maak foto’s
Maak foto’s van het asbesthoudende materiaal dat u wilt verwijderen. Deze foto’s heeft u nodig voor actie 2. - Actie 2: aanmelden omgevingsloket
Maak als particulier/huisnummer een melding aan dat u asbest wilt verwijderen. Dat doet u via het omgevingsloket. Link opent een externe pagina. U logt op die website in met uw DigiD. Daarna geeft u aan wat u wilt verwijderen. Doe daar de foto’s van het asbest bij.
Binnen enkele dagen ontvangt u per e-mail een bewijs van toestemming om asbest in te leveren. Dit bewijs van toestemming neemt u uitgeprint mee naar het milieupark voor Actie 3 en Actie 5.
Let op: u mag alleen asbest bij een milieupark inleveren als u een particulier bent. Wilt u asbest namens een VVE of bedrijf verwijderen? Neem dan contact op met een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau. Voor meer informatie: www.ascert.nl. Link opent een externe pagina. - Actie 3: ophalen verpakkingsmateriaal op het milieupark
Nu kunt u naar het milieupark om gratis verpakkingsmateriaal en tape op te halen.
Bij de ingang van het milieupark toont u een legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart) én de e-mail met het bewijs van uw melding. - Actie 4: verwijder het asbest
Verpak al het asbesthoudende materiaal in 2 lagen plastic. Zorg ervoor dat de platen niet breken. Bekijk deze instructievideo voor het veilig verwijderen van asbest: Mr. Asbest - Instructie film Asbestverwijdering voor particulieren. Link opent een externe pagina (YouTube). - Actie 5: inleveren asbest op het milieupark
Lever het asbesthoudende materiaal in op het milieupark. Bij de ingang van het milieupark toont u een legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart) én de e-mail met het bewijs van uw melding. Medewerkers van het milieupark mogen u niet helpen bij het in de container gooien van het asbest.
Asbestinfopunt Rotterdam
Heeft u vragen over het verwijderen van asbest? Neem dan contact op met het asbestinfopunt van de gemeente Rotterdam, telefoon 0800 024 44 20.
Meer dan 35 vierkante meter asbest?
Heeft u asbesthoudende platen van in totaal meer dan 35 vierkante meter? Dan kunt u contact opnemen met een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau of een gecertificeerde asbestverwijderaar. U kunt deze vinden op ascert.nl. Link opent een externe pagina.
- Ga met de fiets naar een fietsenwinkel
Denkt u dat uw fiets nog wel op te knappen is? Ga dan met uw fiets naar een fietsenwinkel in uw buurt. Misschien willen ze deze graag hebben en krijgt u korting als u een nieuwe fiets koopt. - Maak een andere Rotterdammer blij met een fiets
Is uw fiets nog goed genoeg om weg te geven? Ga dan met de fiets naar een inleverpunt en maak een andere Rotterdammer blij. Ga hiervoor naar Rotterdam.nl/doneerjefiets. - Breng de fiets naar een kringloopwinkel
U kunt een oude fiets ook wegbrengen naar een kringloopwinkel. Misschien knappen ze de fiets wat op. Of verkopen ze hem meteen door als een 'opknappertje'. - Breng uw fiets naar het milieupark
U kunt uw oude fiets naar een van de Rotterdamse milieuparken brengen. De medewerkers beoordelen de fiets.
Is de fiets nog in goede staat of nog op te knappen? Dan gaat deze naar de kringloopwinkels van 'Het Goed'.
Is opknappen geen optie? Dan worden goede onderdelen nog hergebruikt en gaat de rest mee met het oud ijzer voor recycling. - Laat uw fiets ophalen door de gemeente
De gemeente rijdt niet apart om één fiets op te halen. Maar wanneer u een grofvuilafspraak maakt voor het ophalen van (oude) huisraad, kunt u uw fiets hier bij zetten. De fiets gaat dan mee met ander grofvuil en kan niet meer worden opgeknapt.
Inwoners van Rotterdam kunnen gratis een aanhangwagen of elektrische bakfiets lenen om grofvuil, bruikbare tweedehandsspullen en groot tuinafval naar een milieupark te brengen.
De aanhangwagens en bakfietsen kunt u online reserveren, minimaal één dag van tevoren.
Ga voor meer informatie en reserveren naar de pagina Aanhangwagen of bakfiets lenen.
In 2025 sluiten de milieuparken in Hillegersberg-Schiebroek en Delfshaven. Het nieuwe milieupark zal zich vestigen aan de Bovendijk in Overschie. Dit nieuwe milieupark vervangt de twee milieuparken die gaan sluiten.
Tot het nieuwe milieupark klaar is kunnen bewoners bij deze twee milieuparken hun spullen weg blijven brengen.
In Delfshaven zullen er vanaf 2025, door het sluiten van het milieupark in de wijk, meer pop-up milieuparken worden georganiseerd, zodat bewoners hun grofvuil en herbruikbare spullen regelmatig gescheiden en in de buurt kunnen inleveren.
Zodra er meer informatie beschikbaar is over het nieuwe milieupark en we een gedetailleerde planning kunnen geven zullen wij deze pagina updaten.
Uw gegevens worden niet opgeslagen.
Hieronder een overzicht:
- We controleren de persoonsgegevens van uw legitimatiebewijs en poststuk. Deze gegevens slaan we nergens op; u laat uw legitimatiebewijs en poststuk zien en neemt ze weer mee naar huis.
- We kunnen het kenteken van uw auto controleren in een app. Uw kenteken wordt daarbij niet opgeslagen in de app of in een ander systeem.
- Voor het controleren van een BSN typen we het nummer in een app. Deze gegevens worden niet opgeslagen in de app of in een ander systeem.
Cameratoezicht op het terrein
Op het terrein van de milieuparken staan camera’s. Deze staan er voor uw veiligheid en die van de medewerkers op het terrein. De beelden worden ook alleen voor dit doel gebruikt.
De volgende persoonsgegevens worden vastgelegd:
- beeldmateriaal
- datum en tijd van de opname
- de plek van de opname.
Wanneer er op de beelden geen incidenten staan, bewaart de gemeente de beelden maximaal 28 dagen. Dat is de wettelijke bewaartermijn.
Staan er wel incidenten op de beelden, dan kunnen de beelden gebruikt worden als bewijsmateriaal. De beelden kunnen langer worden bewaard als het gaat om een schadeclaim na aansprakelijkheid of om een strafzaak.
Voor de verwerking van persoonsgegevens geldt het privacybeleid van de gemeente Rotterdam. Kijk voor meer informatie op de pagina Uw gegevens.
Nee, dat is niet toegestaan. Een volkstuin is een vereniging. Een vereniging wordt gezien als een bedrijf. Het verzamelde afval van de volkstuinders wordt gerekend tot bedrijfsafval. Het milieupark is alleen bestemd voor afval van Rotterdamse huishoudens en niet voor bedrijfsafval (Afvalstoffenverordening gemeente Rotterdam). Ook als u inwoner bent van Rotterdam (en afvalstoffenheffing betaalt) is het niet toegestaan uw afval van de volkstuin naar het milieupark te brengen. U betaalt afvalstoffenheffing voor een woonadres, niet voor een volkstuin.
Al het afval (ook restafval, hout, sloopafval e.d.) afkomstig van de volkstuin moet in de containers die op het complex aanwezig zijn (ook als het grofvuil of gevaarlijk afval is). De volkstuinvereniging heeft een contract met een zelfgekozen particuliere inzamelaar.
Geef uw spullen een tweede leven
Heeft u spullen die nog goed te gebruiken zijn? Breng ze naar een kringloopwinkel bij u in de buurt. Of laat ze ophalen door Kringloopwinkel Het Goed. U kunt deze spullen ook zelf verkopen via verschillende tweedehands websites.
Of breng ze zelf naar het milieupark, daar staat een container voor kringloopspullen.
Wist u dat het milieupark aparte containers heeft voor de spullen die u inlevert, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden?
Zo gaan nog bruikbare spullen naar kringloopwinkel 'Het Goed', van uw piepschuim maken we een plantenbak en uw olies en vetten mag u bij het chemisch afval zetten. Op die manier wordt alles goed gescheiden!
Bekijk het milieuparkersfilmpje met het enige echte milieuparkerslied.
Heeft u massief hout dat u wegdoet, zoals meubels een tafelblad of losse balken en planken? Geef ze dan een tweede leven.
Op de milieuparken staan containers voor herbruikbaar hout.
Hout uit deze container wordt gebruikt voor nieuwe meubels en andere houtproducten.
Jaarlijks leveren Rotterdammer bijna 9 miljoen kilo hout in op het milieupark. Dit zijn bijna 1000 vrachtwagens vol. Dit hout wordt verbrand als biomassa.
Zo zorgen we ervoor dat zo veel mogelijk hout opnieuw gebruikt kan worden. En verlagen we het percentage dat anders biomassa wordt.
Dit helpt mee om het doel van de gemeente te bereiken om in 2030 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken.
Milieupark Charlois: tafelbladen en A-hout
Milieupark Delfshaven: tafelbladen en A-hout
Milieupark IJsselmonde: tafelbladen en A-hout
Milieupark Prins Alexander: A-hout
Milieupark Hillegersberg-Schiebroek: B-massief hout zoals meubels, tafelbladen, planken. Én A-hout: onbewerkt hout zoals vurenhouten latten en balken.
Uitleg verschillende soorten hout:
A-hout:
- Massief niet behandeld hout, groter dan 1 m2 en/of langer dan 1 meter.
Tafelbladen:
Wel:
- Tafelbladen groot en klein van massief hout
- Keukenbladen van massief hout met bevestigingsmateriaal van onderstel of poten, ook als het van metaal is.
Niet:
- Hoogwaardig multiplex
- MDF
- Tafels met onderstel en/of poten nog gemonteerd.
B-massief hout:
Wel:
- Geverfde, gelakte en behandelde meubels en onderdelen van meubels van massief hout
- Losse planken van massief hout
Niet:
- Vuren houten latten
- MDF, spaanplaat, OSB
- Andere materialen van vezelplaat
Voor wie en hoe we controleren
De service van het milieupark is alleen voor inwoners van Rotterdam.
Daarom controleren de medewerkers uw naam, postcode en woonplaats als u bij het milieupark aankomt.
Hieronder leggen wij uit op welke manier wij de controle uitvoeren.
Neem hiervoor uw identiteitsbewijs (rijbewijs, ID-kaart of paspoort) mee en een brief, kaart of pakketje waar uw naam en adres op staan.
Hiervoor typt een medewerker van het milieupark uw kenteken in een app.
Deze app laat alleen de postcode zien van het adres waar het kenteken staat geregistreerd en of dit in Rotterdam is.
Als het kenteken van de auto laat zien dat u in een leaseauto of een gehuurde auto rijdt, dan controleren we uw Burgerservicenummer (BSN).
Hiermee controleren we of u in Rotterdam woont.
We gebruiken een app om uw BSN te checken bij de Basisregistratie Personen van de gemeente. De medewerker van het milieupark typt het BSN over van uw identiteitsbewijs.
Hierbij zijn alleen uw postcode en woonplaats te zien.
Uw naam, adres en andere woongegevens komen niet op het scherm en de medewerker kan ze ook daarna niet zien.
Wanneer een bewoner uit Rotterdam overleden is moet het huis leeggeruimd worden. Vaak doet de familie dit.
Als de familie niet in Rotterdam woont kunnen zij niet zomaar afval naar het milieupark brengen. Hiervoor bieden we een optie.
Overlijdensakte en een identiteitsbewijs
Om deze service in deze situatie toch aan niet-inwoners van Rotterdam te kunnen bieden wordt gevraagd of zij een overlijdensakte en een identiteitsbewijs van de overleden Rotterdamse bewoner kunnen meenemen.
Als zij deze bewijzen kunnen overhandigen mogen zij gebruik maken van het milieupark.
U mag geen bedrijfsafval naar een milieupark brengen.
De medewerkers van het milieupark controleren hiervoor het afval dat u komt brengen, samen met persoonsgegevens.
Als ze bedrijfsafval vinden, dan bent u in overtreding. U mag dit afval niet inleveren en u moet het milieupark zo snel mogelijk verlaten.
Bedrijfsafval kunt u alleen kwijt bij een erkende particuliere afvalinzamelaar. Deze vindt u op de zogeheten VIHB-lijst op de website Ondernemersloket.nl. Link opent een externe pagina.
Kijk voor meer informatie de pagina Bedrijfsafval.
Gesloten tijdens feestdagen
De milieuparken zijn gesloten op:
- Pasen, 31 maart en 1 april
- Koningsdag, 27 april
- Hemelvaartsdag, 9 mei
- Pinksteren, 19 en 20 mei
- Kerst, 25 en 26 december
- Nieuwjaarsdag, 1 januari
Aangepaste openingstijden
- 5 december open tot 15.00 uur
- 24 december open tot 15.00 uur
- 31 december open tot 15.00 uur
Afspraak maken gratis ophalen grofvuil
Lukt het u niet om uw grofvuil zelf weg te brengen? Maak dan een gratis afspraak om het grofvuil te laten ophalen.
Meer informatie over afval
U kunt meer informatie vinden via de pagina Afval.