Informatiepakket bewoners - Hofplein
Hofplein gaat vanaf voorjaar 2025 op de schop. Het drukke verkeersplein verandert de komende jaren in een groen, autoluw stadsplein met meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Tijdens deze werkzaamheden is er hinder en zijn er omleidingsroutes voor autoverkeer. Ook is er hinder voor reizigers met de tram, bus of metro. Vanuit de gemeente Rotterdam informeren we de omgeving over deze werkzaamheden. We adviseren automobilisten het Hofplein vanaf de start van de werkzaamheden zo veel mogelijk te mijden en gebruik te maken van de fiets, het openbaar vervoer of de P+R.
Informatiepakket voor bewoners
Werkzaamheden aan het Hofplein
Reisadvies
Hofplein en omgeving blijft goed bereikbaar voor de fiets. Ter plaatse zijn er enkele korte omleidingsroutes, volg hiervoor de gele borden.
Stal je fiets makkelijk, overdekt en droog in de inpandige fietsenstallingen. Op deze kaart zie je de dichtstbijzijnde en vind je alle informatie over openingstijden, locatie en bijzonderheden: Fietsenstallingen in Rotterdam. Link opent een externe pagina.
Rotterdam-Centrum is en blijft goed bereikbaar met het ov tijdens de werkzaamheden. Woon je in de buurt of kom je met het ov? Dan raden wij aan de stad te voet verder te verkennen. Voor al het ov geldt: plan je reis vooraf eenvoudig via 9292.nl. Link opent een externe pagina, RET. Link opent een externe pagina of de NS reisplanner. Link opent een externe pagina.
Tijdens fase 1 van de werkzaamheden zijn er een aantal wijzigingen in tram en metro waar je rekening mee moet houden. Bekijk de website van RET voor de laatste wijzigingen, of check je reisplanner.
Reis je vaker met het ov? Dan is het volgende misschien interessant voor jou:
- Gratis ov in regio Rotterdam voor Rotterdamse kinderen van 4 t/m 11 jaar (aanvragen verplicht)
- Gratis ov in regio Rotterdam voor Rotterdammers met AOW-leeftijd (aanvragen verplicht).
Wist je dat er voor groepen, gezinnen en bezoekers verschillende tickets zijn met aantrekkelijke prijzen?
- RET 1 dag gezin. Link opent een externe pagina - 1 dag met het hele gezin reizen met RET tram, metro of bus
- RET 1 dag groep. Link opent een externe pagina - 1 dag met een groep van 3 tot 5 personen reizen met RET tram, metro of bus
- Tourist Day Ticket. Link opent een externe pagina - 1 dag onbeperkt reizen in de provincie Zuid-Holland met bus, tram en metro van Connexxion, EBS, HTM, Qbuzz en de RET en met de Waterbus. Voor toeristen uit binnen- en buitenland.
- NS groepsticket daluren. Link opent een externe pagina - Reis je met de trein, in een groep en in de daluren? Dan heeft ook NS een voordelig groepsticket.
Rotterdam-Centrum is en blijft voor voetgangers goed bereikbaar tijdens de werkzaamheden. Op de looptijdenkaart zie je hoe lang het lopen is tussen verschillende herkenningspunten in de stad. Ook vind je hier een aantal interessante themaroutes om de stad te voet te verkennen.
De looptijdenkaart is als pdf-bestand op te vragen via hofplein@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Hou rekening met extra drukte. Parkeer in de stadsgarages en plan je reis vooraf.
Meer weten over de omleidingen per fase? Kijk dan op www.rotterdam.nl/hofplein.
Auto parkeren in het centrum
Rotterdam groeit. Veel Rotterdammers hebben een auto en er komen ook veel bezoekers met de auto naar de stad. In de stad is er te weinig parkeerruimte voor alle auto's. We willen de stad voor iedereen schoon, veilig en bereikbaar houden. Dit vraagt om het maken van keuzes.
Daarom voert de gemeente Rotterdam onder andere betaald parkeren in en stimuleren we lopen, fietsen en het openbaar vervoer. We willen zo de parkeerdruk verminderen en ervoor zorgen dat ondernemers en bewoners hun auto in de buurt kunnen parkeren.
Vragen over parkeren? Voor jou, je familie of visite? Hier lees je alle informatie: www.rotterdam.nl/parkeren.
Reisadvies via WhatsApp
Mogelijke oplossingen
Veel mensen in Rotterdam gebruiken de auto vooral voor het boodschappen doen. Steeds meer supermarkten bieden de mogelijkheid om boodschappen ook thuis te laten bezorgen. Grote ketens zoals Albert Heijn, Jumbo en Lidl hebben hun bezorgdiensten uitgebreid, waarbij klanten hun boodschappen online kunnen bestellen en op een gewenst tijdstip thuisgeleverd krijgen. Deze service wordt steeds populairder de groeiende vraag naar gemak en tijdsbesparing.
Leen gratis een elektrische bakfiets om uw grofvuil of groot tuinafval in te leveren bij 1 van de 7 milieuparken. Je kunt een aanhangwagen of bakfiets lenen voor een ochtend of een middag. Je mag zelf kiezen welk gedeelte van de dag jou het beste uitkomt.
Meer informatie: www.rotterdam.nl/aanhangwagen-of-bakfiets-lenen.
In Rotterdam kan alles op de fiets. Het is een goedkope manier van reizen. En fietsen is goed voor de gezondheid. Maar niet iedereen heeft geld om een fiets te kopen. Daarom is er de Fietsbank. Bij de Fietsbank kunnen Rotterdammers met een inkomen van maximaal 130% van de bijstandsnorm gratis een tweedehandsfiets krijgen.
Lees meer op: www.rotterdam.nl/fietsbank.
Heb je een fiets over?
Heb je een fiets in de schuur of kelderbox staan die je niet gebruikt?
Maak dan een andere Rotterdammer blij. Geef uw fiets aan de Fietsbank. Vooral kinderfietsen kunnen we goed gebruiken.
Je kunt je fiets inleveren als:
- de fiets een maat heeft vanaf 20 inch/61 cm (dit zijn fietsen voor kinderen vanaf 8 jaar tot volwassen maten)
- de fiets nog in redelijk tot goede staat is
- de fiets van jou is en er een sleutel in het slot zit.
Meer informatie staat op: www.rotterdam.nl/geef-door-die-fiets.
Deelfietsen en deelscooters zijn oplossingen om onze stad bereikbaar, aantrekkelijk en gezond te houden. Deelvervoer is vervoer waarvan iedereen gebruik kan maken, zoals een deelscooter, deelfiets of deelauto. Bij deelvervoer gebruikt de reiziger niet een eigen vervoermiddel maar betaalt alleen voor het gebruik van het deelvervoermiddel en het aantal kilometers. Op de bestemming parkeert de gebruiker zijn deelvervoermiddel. Daarna kan de volgende persoon er weer gebruik van maken. In Rotterdam bieden 5 bedrijven (elektrische) deelfietsen, scooters of bakfietsen aan.
Elektrische bakfietsen
Baqme . Link opent een externe pagina
E-mail: support@baqme.com
Telefoon: 085 0604 227
Elektrische scooters
Check. Link opent een externe pagina
E-mail: support@ridecheck.app
Telefoon: 085 888 10 41
Elektrische scooters en -fietsen
Felyx. Link opent een externe pagina
E-mail: klantenservice@felyx.nl
Telefoon: 085 208 04 70
Elektrische fietsen
Lime. Link opent een externe pagina
E-mail: rotterdam@li.me
Telefoon: 085 808 51 86
Kijk voor meer informatie op: www.rotterdam.nl/deelvervoer.
In Rotterdam winnen deelauto’s steeds meer aan populariteit als alternatief voor traditioneel autobezit. In de stad zijn diverse aanbieders van deelauto’s actief, zoals Greenwheels, MyWheels en Sixt, die het voor bewoners mogelijk maken een auto te gebruiken wanneer dat nodig is, zonder de lasten van bezit. Dit is vooral aantrekkelijk voor Rotterdammers die in het stadscentrum wonen en niet dagelijks een auto nodig hebben.
Deelauto’s zijn eenvoudig te reserveren via een app en kunnen op verschillende plekken in de stad opgehaald en teruggebracht worden. Het gebruik van deelauto’s draagt bij aan het verminderen van het aantal auto's op de weg, wat de luchtkwaliteit verbetert en zorgt voor minder parkeerdruk. Bovendien helpt het mensen om kosten te besparen, aangezien ze alleen betalen voor het gebruik van de auto.
Er zijn ook platforms waar je je eigen auto als deelauto kunt verhuren of een deelauto kunt huren. Snappcar is zo’n platform. Je kunt ook met een vaste groep buren deelauto’s gebruiken. Aanbieder OnzeAuto verzorgt dit. De gemeente zorgt voor een autodateplaats en laadpaal in jouw buurt. Je kunt je eigen auto delen met familie, vrienden of buren. Of er zelf een bij hen lenen. Dat komt natuurlijk altijd al vaak voor. Daar is de gemeente verder niet bij betrokken.
Kijk voor meer informatie op: www.rotterdam.nl/deelvervoer.
Rotterdam groeit. Veel Rotterdammers hebben een auto en er komen ook veel bezoekers met de auto naar de stad. We willen de stad voor iedereen schoon, veilig en bereikbaar houden. Dit vraagt om het maken van keuzes. Daarom stimuleren we lopen, fietsen en het openbaar vervoer. Er komt dus minder ruimte voor de auto. De werkzaamheden aan het Hofplein zijn daar een voorbeeld van. Wellicht gebruik je als bewoner van het centrum al weinig de auto en overweeg je de auto van de hand te doen, maar weet je niet hoe dat werkt?
Er zijn verschillende redenen waarom mensen overwegen hun auto weg te doen. Een belangrijke overweging is de kostenbesparing. Autobezit kan duur zijn door de kosten voor verzekering, brandstof, belasting, onderhoud en afschrijving. Voor sommige mensen is het financieel aantrekkelijker om geen auto meer te bezitten, vooral als ze in het centrum wonen waar openbaar vervoer of alternatieven zoals fietsen en deelauto's gemakkelijker en goedkoper zijn.
Daarnaast speelt duurzaamheid een rol. Veel mensen willen hun ecologische voetafdruk verkleinen. Ze doen hun auto weg en kiezen voor milieuvriendelijker vervoer. Ook kan de afname van het gebruik van de auto een gevolg zijn van veranderingen in de levensstijl, zoals minder werkreizen of meer thuiswerken. Tenslotte kan de praktische behoefte afnemen als men ouder wordt of minder mobiliteit nodig heeft.
Wat kost een auto?
Weet jij wat jouw auto elke maand écht kost? Dus niet alleen de brandstof, wegenbelasting en af en toe wat onderhoud. Maar ook wat bijvoorbeeld de afschrijving van jouw auto per jaar is? Nee? Dit kun je helemaal inzichtelijk maken, zodat je weet wat je per maand of zelfs per kilometer kwijt bent. En dat kan soms best schrikken zijn. Maar als je weet wat het kost, kun je er in je budget rekening mee houden en zo voorkom je verrassingen. Zo kun je je benzinekosten berekenen en rekening houden met het onderhoud van je auto.
Er zijn verschillende tools om dit uit te rekenen:
Rotterdam werkt aan een gezonde, bereikbare en toegankelijke stad voor de voetganger; in de straten, parken, pleinen en gebouwen. Zodat het prettiger wordt voor mensen om in Rotterdam te lopen. Lopen was nog nooit zo populair. Uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid blijkt dat ‘lopen als verplaatsing’ is verdubbeld in de periode van coronamaatregelen. Twintig procent van de Nederlands geeft aan ook na deze periode te blijven wandelen en fietsen.
Waarom is lopen goed voor je? Naast je hoofd leegmaken, een frisse neus halen en je benen strekken, heeft een dagelijkse wandeling nog veel meer voordelen. Zo’n wandeling hoeft slechts een kwartiertje te duren om effect te hebben! Dus je mag jezelf best een schouderklopje geven als je iedere dag genoeg beweegt.
De gemeente Rotterdam staat de voor de uitdaging om de stad gezond, aantrekkelijk en economisch sterk te houden. De gemeente werkt daarom aan meer ruimte voor de voetganger en fietser.
Samen wandelen
Wandelen is bij uitstek iets wat je goed samen kunt doen. Op die manier ontmoet je op een ontspannen manier mensen uit jouw wijk. In de wijken van Rotterdam zijn welzijnsorganisaties actief die vaak wandelingen organiseren.
Recreatie
In en rond Rotterdam bevinden zich bijzondere groene gebieden. Vaak maar op een steenworp afstand van de drukte van de stad. Ontdek wat de stad en de regio te bieden hebben! Kijk op www.rotterdam.nl/recreatie.
Erop uit
In en rond Rotterdam kun je heerlijk wandelen. Met de wandelnetwerken stippel je zelf je route uit. In veel gebieden zijn ook routes uitgezet. Gebruik gratis deze routes en geniet van de buitenlucht. Kijk op www.rotterdam.nl/groene-routes.
LekkerFit! in de wijk
De gemeente Rotterdam wil dat alle kinderen en jongeren in Rotterdam de kans hebben gezond op te groeien. Daarom is er het programma Lekker Fit! in de wijk. Kijk op www.rotterdam.nl/lekker-fit.
Meer weten over lopen in Rotterdam? Kijk dan op www.rotterdam.nl/lopen.