Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Lokaal Eigendom

Rotterdammers kunnen mede-eigenaar worden van wind- en zonprojecten.

Rotterdam werkt aan de energietransitie. Met windmolens en zonnepanelen wekken we duurzame energie op, zodat we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Maar de energietransitie biedt ook kansen voor Rotterdammers. Met de Uitvoeringslijn Lokaal Eigendom stimuleert de gemeente dat Rotterdammers mede-eigenaar worden en dus mee kunnen profiteren van een wind- of zonproject. Bij wind- en zonprojecten kunnen mensen die in de omgeving wonen al meepraten over de projecten, via de zogenoemde participatie. Maar het is ook mogelijk om financieel mee te profiteren: dat heet financiële participatie en lokaal eigendom.   

Hoe doen we dit in Rotterdam?

Met de Uitvoeringslijn Lokaal Eigendom geeft de gemeente duidelijkheid over de uitgangspunten en voorwaarden bij het realiseren van lokaal eigendom en financiële participatie. Door middel van participatieplannen, omgevingsfondsen en coöperatieve modellen kunnen Rotterdammers meeprofiteren van de opbrengsten van duurzame energie.

Het Rotterdamse streven is dat grootschalige zon- en windprojecten voor de helft in eigendom van inwoners en ondernemers in de omgeving zijn. Dit is ook vastgelegd in het nationale Klimaatakkoord en afgesproken in de Regionale Energie Strategie Rotterdam - Den Haag 1.0. Dit zorgt voor zeggenschap over het project, en natuurlijk voor meedelen in de opbrengsten.

Wilt u weten hoe het officieel precies werkt? Download hieronder het document erover.

Bij het bouwen van een windturbine of zonnepark zijn veel verschillende partijen betrokken: ontwikkelaars, energiecoöperaties, de omgeving en omwonenden van het wind- of zonproject, en de gemeente. Alle betrokken partijen hebben een rol in het vormgeven en uitvoeren van lokaal eigendom. De Uitvoeringslijn beschrijft wat de gemeente verwacht van deze partijen en laat zien wat de gemeente zelf doet. Zo biedt de Uitvoeringslijn praktische handvaten bij het Rotterdamse streven naar 50% lokaal eigendom bij zon- en windprojecten. 

Meer weten en meedoen?

Bent u een inwoner of ondernemer in Rotterdam en wilt u meer weten over hoe u kunt deelnemen aan duurzame energieprojecten? De energiecoöperatie bij u in de buurt kan u hier meer over vertellen. Kijk op www.energievanrotterdam.nl. Link opent een externe pagina of er bij u in de buurt een energiecoöperatie actief is. Als u zelf een energiecoöperatie wilt oprichten kunt u contact opnemen met de koepelorganisatie Energie van Rotterdam, zij kunnen u hiermee op weg helpen. 

Heeft u vragen over de Uitvoeringslijn Lokaal Eigendom aan de gemeente Rotterdam of wilt u meer weten over het opwekken van wind- en zonne-energie, neem dan contact met ons op via het Duurzaamheidsloket. Link opent een externe pagina.

Achtergrond: waarom is de Uitvoeringslijn belangrijk?

De gemeente heeft drie doelen; zeggenschap voor de lokale omgeving, de lusten en lasten eerlijk verdelen onder betrokkenen, en voortgang boeken in de energietransitie. Lokaal eigendom versterkt de betrokkenheid van de gemeenschap bij de energietransitie. Het stimuleert deze transitie en zorgt dat iedereen kan bijdragen aan en profiteren van een duurzamer Rotterdam. De Uitvoeringslijn als vastgesteld beleid geeft de gemeente handvaten om te komen tot lokaal eigendom en/of andere invullingen van financiële participatie. Zo kan de gemeente ontwikkelaars van wind- en grootschalige zonprojecten een inspanningsverplichting opleggen voor het streven naar 50% lokaal eigendom. 

De gemeente verwacht van ontwikkelaars in ieder project het volgende:  

  • Opstellen van een plan om de omgeving te betrekken, mee te laten beslissen en invloed laten uitoefenen (participatieplan + -verslag). Dit zorgt voor zeggenschap voor de omgeving, en een duurzame relatie tussen ontwikkelende partij en de omgeving. 
  • Zorgen voor een omgevingsfonds. Dit leidt tot het meedelen in de opbrengsten door de gehele directe omgeving en geeft die omgeving zeggenschap over wat er met die opbrengsten gebeurt.   
  • Zorgen dat het project met 50% lokaal eigendom gerealiseerd wordt. Dit leidt tot zeggenschap van de directe omgeving over de bouw en meedelen in de opbrengsten van het project.   

Hoe al deze dingen uitgevoerd worden, hangt af van het project en de wensen van de omgeving. De locaties in de gemeente Rotterdam waar grootschalige zonneparken en windmolens kunnen komen, zijn vastgelegd in de Regionale Energiestrategie en/of provinciaal en gemeentelijk omgevingsbeleid. De ontwikkeling van zo’n locatie doorloopt verschillende fases. In iedere fase is aandacht voor de doelstellingen uit de Uitvoeringslijn. Hoe dat werkt, ziet u in deze infographic.