Schulddienstverlening
Gepubliceerd op: 16-01-2017
Geprint op: 06-08-2021
https://www.rotterdam.nl/loket/schulddienstverlening/
Ga naar de hoofdinhoud

Heeft u zorgen over geld? Kunt u uw rekeningen niet op tijd betalen? Samen met de Kredietbank Rotterdam (KBR) kunt u deze problemen aanpakken.

Heeft u al een traject bij de Kredietbank en wilt u uw overzicht bekijken? Klik dan op de knop Mijn KBR.

Heeft u nog geen schuldregeling via de Kredietbank?

De eerste stap naar een oplossing is bij de VraagWijzer langs te gaan. Bent u 26 jaar of jonger, ga dan naar het Jongerenloket. Als het nodig is, maken we daarna een afspraak met een medewerker van de Kredietbank. Ook kijken we of een budgetmaatje kan helpen bij het op orde brengen van uw papieren. Zo krijgt u overzicht en rust in uw geldzaken.

Stap 1: het gesprek bij de Kredietbank

U krijgt uitleg over wat u kunt verwachten. Ook krijgt u een map die u helpt alle papieren te zoeken die u nodig heeft voor de aanvraag.

Stap 2: papieren verzamelen in de map

U verzamelt stap voor stap alle informatie. In de map wordt uitgelegd welke informatie nodig is.

Stap 3: inleveren papieren

U levert alle papieren in en de Kredietbank gaat uw aanvraag beoordelen. U krijgt hierover een brief, waarin staat wat de gemeente besluit.

Stap 4: uw schulden aflossen

Als de Kredietbank uw aanvraag goedkeurt, zoeken we naar een oplossing voor uw schulden. U bent na gemiddeld drie jaar schuldenvrij. Als het nodig is kan de Kredietbank uw rekeningen zoals huur en verzekeringen, betalen met uw inkomen.

Het aanvragen van schulddienstverlening is gratis.

  • Wanneer u al uw papieren heeft ingeleverd, hoort u binnen 8 weken wat de Kredietbank voor u kan doen. U krijgt hierover een brief met het besluit van de gemeente.
  • Hoe lang de periode van schulddienstverlening duurt, hangt af van uw situatie. U bent na gemiddeld drie jaar schuldenvrij.

De Kredietbank is er voor Rotterdamse inwoners. Woont u niet in Rotterdam, neem contact op met uw eigen gemeente.

Komt u er niet uit? Of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met een VraagWijzer bij u in de buurt of bel met het gemeentenummer 14 010.

De Kredietbank spreekt met u een bedrag per maand af. Van dat bedrag lost de Kredietbank schulden af bij al uw schuldeisers. Uw schuldeisers moeten dan wel akkoord gaan met de voorgestelde betalingsregeling van de Kredietbank.

Wanneer al uw schuldeisers akkoord zijn met het aflossingsvoorstel van de Kredietbank, zullen schuldeisers de lopende beslaglegging stopzetten. Het is dus wel belangrijk dat alle schuldeisers het eens zijn met de schuldregeling die de Kredietbank Rotterdam voorstelt.

Dat berekenen we per persoon. Wij houden daarbij rekening met uw inkomsten, uw maandelijkse vaste lasten en uw gezinssituatie.

Nee. De mensen bij de Kredietbank verwerken uw aanvraag en onderhandelen met uw schuldeisers. Zij werken samen met u om uw schulden af te lossen.

Er wordt bij u goed gekeken naar de oorzaak van de schulden, de financiële situatie en hoe u geld uitgeeft.

Vaak geeft iemand meer geld uit dan wat diegene kan missen. Dit wordt eerst aangepakt. Dat betekent dat het uitgavenpatroon flink moet worden aangepast. U moet wel iedere maand kunnen rondkomen met het beschikbare geld. Hiernaast zullen er schulden moeten worden afgelost.

U zult dus een flinke stap terug moeten doen als u uw schulddienstverlening met succes wilt afronden. De KBR geeft trainingen om u te helpen uw uitgaven aan te passen en de juiste keuzes te maken.

Bijna! Na uw aanmelding bij VraagWijzer, vragen we u om gegevens over uw inkomen en uw schulden te verzamelen. Als u die gegevens compleet heeft en heeft ingeleverd, gaat de schuldbemiddelaar van de Kredietbank aan de slag met uw aanvraag. Vanaf dat moment bent u klant van de Kredietbank. U hoort binnen 8 weken wat de Kredietbank voor u kan doen en u krijgt hierover een besluit.

Dat verschilt per persoon. Daarom vragen we ook altijd veel informatie van u. Dan kunnen we zo goed mogelijk inschatten of een schuldregeling het meest geschikt is voor u. Ook kan de Kredietbank tijdelijk uw geld beheren. Uw inkomen komt dan binnen bij de Kredietbank. Wij betalen daarvan uw vaste lasten en maken een afgesproken bedrag naar u over. Dit is uw leefgeld. Via MijnKBR kunt u altijd inzien wat er met uw geld gebeurt.

Niet iedere klant bij de Kredietbank ontvangt leefgeld. De Kredietbank heeft verschillende soorten producten. Met budgetbeheer ontvangt u wekelijks of maandelijks leefgeld zodra de regeling van start gaat.

Een schuldregeling duurt drie jaar. Maar de Kredietbank kan niet altijd direct starten met het regelen van uw schulden. Het komt voor dat het totale traject soms langer duurt dan 3 jaar.

Ja, u moet uw auto verkopen. Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld als:

  • de auto nodig is om naar het werk te reizen
  • er een medische noodzaak is om een auto te hebben

Soms. De Kredietbank vraagt u of er sprake is van overwaarde en bekijkt of de hypotheeklasten binnen uw budget passen. Op basis hiervan wordt bepaald of u uw huis moet verkopen.