Rondkomen schulden
Als u uw rekeningen niet op tijd kunt betalen of u zich zorgen maakt over geld dan kan de gemeente u helpen. Wacht niet te lang, anders krijgt u steeds meer schulden. En dat is niet nodig.
Bel ons als u uw schuld bij de gemeente niet kunt betalen. In de brief over uw schuld ziet u met welk telefoonnummer u kunt bellen of bel het algemene nummer 14 010. We kijken dan samen met u naar de mogelijkheden.
Bel ons ook als u kleine geldproblemen heeft, want een klein probleem kan snel groot worden. Wij helpen u graag op tijd.
Meer informatie over:
Lukt het u niet deze schulden zelf aan te pakken, ondanks de regelingen van de Rijksoverheid? Regionaal Bureau Zelfstandigen biedt schuldhulpverlening aan (ex-)ondernemers. Maak snel een afspraak met een consulent.
Bent u door een onterechte terugvordering kinderopvangtoeslag in de problemen geraakt? Dan staat het Informatiepunt Toeslagen 010 voor u klaar.
Het Informatiepunt Toeslagen 010 is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en de Gemeentelijke Ombudsman. Samen bieden wij hulp en ondersteuning aan mensen die door de toeslagenaffaire bij de belastingdienst financiële problemen hebben.
Neem contact op met het Informatiepunt Toeslagen 010. Zo kan de hulp snel starten en voorkomen we dat problemen verder toenemen. U kunt bellen met het gratis nummer van het Hulpteam Toeslagen 010 via 0800 2345 888 of mailen naar info@htt010.nl. Link opent een externe pagina.
Voor ouders die gebruikmaken van schuldsanering op grond van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening of de Wet schuldsanering natuurlijke personen betaalt de gemeente de kosten voor opvang op de Rotterdamse Peutergroep. Ouders hoeven dan geen ouderbijdrage te betalen. Hun peuter kan 16 uur per week gratis naar de Peutergroep. Tijdens het intakegesprek op de Peutergroep kunnen ouders aangeven dat ze schuldhulp krijgen, zodat ze de gratis opvang kunnen krijgen.
We zoeken graag samen met u naar een oplossing. U kunt hiervoor terecht bij de Vraagwijzer.
De gemeente heeft hierover afspraken gemaakt met de woningbouwcorporaties, nutsbedrijven en zorgverzekeraars. Bel uw corporatie of leverancier en bespreek uw zorgen met hen.
Dat zorgt voor veel stress. Soms is het mogelijk om hiervoor bijzondere bijstand aan te vragen bij de gemeente. U kunt hiervoor terecht bij de Vraagwijzer. Direct aanvragen kan via de pagina Bijzondere bijstand aanvragen.
Als u uw rekeningen niet meer kunt betalen is dat heel vervelend. Voorkom dat u nog meer moet lenen en uw schuld steeds groter wordt. Neem zo snel mogelijk contact op met Vraagwijzer of bel naar 14 010.
Ben je jonger dan 27 jaar? Neem dan contact op met het Jongerenloket.
U kunt er met uw telefoon een foto van maken en als PDF naar ons mailen. Als het gaat over een kwijtschelding van de gemeentebelasting graag mailen naar kwijtscheldinggbr@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Heeft u geldzorgen? Dan kan het zijn dat u een brief heeft ontvangen van het Hulpteam Geldzaken. Het Hulpteam Geldzaken biedt namens de gemeente Rotterdam hulp en ondersteuning voor mensen met geldzorgen. Door mensen met geldzorgen actief te benaderen, kan de hulp snel starten. Zo voorkómen we dat problemen verder toenemen.
Wilt u hulp vanwege geldzorgen? Ga naar de Vraagwijzer in uw gebied of bel naar telefoonnummer 14 010.
Waarom heb ik deze brief ontvangen?
- Het lijkt erop dat in de betaling van de vaste lasten afgelopen periode iets niet helemaal goed gegaan. Wij willen graag met u in gesprek over hoe wij u kunnen helpen.
- Wij hebben van een van de leveranciers van uw vaste lasten het signaal gekregen. Wellicht is het geval dat er iets mis is gegaan met het betalen van de rekening. U heeft deze brief ontvangen, zodat wij samen op zoek kunnen gaan naar een oplossing.
Hoe komen jullie aan mijn gegevens?
Wij hebben uw gegevens doorgekregen van de leverancier, die zich zorgen maken om u en de betaling(en). (Verhuurder, nutsbedrijf, zorgverzekeraar).
Waarom mogen mijn gegevens gedeeld worden?
Op basis van de nieuwe wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening heeft de gemeente de taak om:
- Te voorkomen dat Rotterdammers met geldzorgen te maken krijgen.
- Rotterdammers met geldzorgen ondersteund worden.
Wat moet ik nu doen als ik van mijn geldzorgen af wil?
Bij de brief vindt u een de adressen van de Vraagwijzer. U kunt naar de Vraagwijzer bij u in de buurt gaan voor hulp.
Ik heb op dit moment geen achterstanden in mijn vaste lasten
Mocht u toch meer informatie over uw financiën willen, dan kunt u spreken met 1 van onze consulenten.
Ik ben het er niet mee eens dat mijn gegevens gedeeld zijn, en wat nu?
Wij zijn verplicht om contact op te nemen met u wanneer we een signaal over eventuele geldzorgen doorkrijgen.
Wanneer je 18 wordt krijg je er financiële verantwoordelijkheden bij. Omgaan met geld kan best lastig zijn en gaat niet altijd in één keer goed. Hierdoor kunnen er zorgen over geld ontstaan. Heb je geldzorgen of schulden? Neem contact op met het Jongerenloket. Het kan gaan om grote problemen, zoals schulden. Maar ook als je vragen hebt over bijvoorbeeld budgetbeheer, sparen, werken en andere financiële onderwerpen kun je terecht bij het Jongerenloket.