Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 5 min

Huwelijk of partnerschap melden

Gaat u trouwen of wilt u een geregistreerd partnerschap aangaan? Dan meldt u dit eerst bij de gemeente. Dit heette vroeger 'ondertrouw'. Waar op deze pagina 'huwelijk' staat, wordt ook 'partnerschapsregistratie' bedoeld.

U kunt uw melding online doen. U logt in met DigiD.

Heeft u of uw partner geen DigiD, doe dan de melding via e-mail. Daarna neemt een medewerker van de gemeente contact met u op om een afspraak in te plannen.

Online meldenMelden per e-mail

Hoe werkt het

U woont allebei in Nederland

Dan doet u uw melding online . U hebt hiervoor allebei een DigiD nodig. Hebt u geen DigiD? Dan kunt u deze aanvragen via de website van DigiD. Link opent een externe pagina.

U of uw partner woont in het buitenland

Dan heeft de gemeente extra  documenten nodig. Welke documenten dat zijn ligt aan het land waar u of uw partner woont. Via de knop ‘Melden per e-mail’ leest u wat u moet doen.

Misschien moeten de documenten die u moet meenemen eerst vertaald of gelegaliseerd worden. Lees meer over het legaliseren van buitenlandse documenten op de website nederlandwereldwijd.nl. Link opent een externe pagina

Als u de documenten hebt, stuurt u een mail naar huwelijksaangifte@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. De gemeente maakt daarna een afspraak om jullie huwelijk of partnerschap te melden. Bij deze afspraak hoeft uw partner niet  aanwezig te zijn als dit niet kan.

U woont allebei in het buitenland

Woont u allebei in het buitenland en heeft 1 van u de Nederlandse nationaliteit? Dan meldt u uw huwelijk of partnerschap in de gemeente Den Haag. Link opent een externe pagina.

Gemeente Den Haag stuurt uw gegevens na de melding naar gemeente Rotterdam. Wanneer wij de gegevens ontvangen nemen we contact met u op.

Woont u allebei in het buitenland en hebt u allebei niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u niet in Nederland trouwen.

Voor wie is het

  • U trouwt of registreert uw partnerschap in de gemeente Rotterdam.
  • Op de trouwdatum bent u allebei 18 jaar of ouder.

Verklaring geen schijnhuwelijk of schijnpartnerschap

Heeft u of uw partner niet de Nederlandse nationaliteit? Of woont 1 van u niet in Nederland?
Dan is er misschien een extra verklaring nodig. Daarin zegt u dat u niet trouwt om een verblijfsvergunning te krijgen of iemand een verblijfsvergunning te geven.
U en uw partner zetten allebei een handtekening onder de verklaring. Ook als uw partner in het buitenland woont.

U hebt geen verklaring nodig als:

  • u uw melding online doet, want dan gaat het automatisch.
  • u allebei de nationaliteit hebt van een land dat hoort bij de EU, EER of Zwitserland.
  • u allebei een Nederlandse verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd  hebt (document II).
  • u allebei een Nederlandse asielvergunning voor onbepaalde tijd hebt (document IV).

In alle andere gevallen hebt u wel een verklaring nodig. Via de knop 'Melden per e-mail'  bovenaan deze pagina leest u welk formulier u nodig hebt.

Kosten

Het melden van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap is gratis.

De tarieven van verschillende soorten huwelijken staan in de 'Prijslijst huwelijk en partnerschap 2024'.

Hoelang duurt het

  • Kloppen uw gegevens kloppen en is uw aanvraag compleet? Dan neemt de gemeente binnen 4 weken per mail of sms contact op om een afspraak te maken voor een videobelgesprek.
  • Tijdens het videobelgesprek spreekt u onder andere de trouwdag en de locatie af. U betaalt de kosten van de ceremonie meteen via iDeal.
  • Tussen de melding en de trouwdatum zit minimaal 14 dagen en maximaal 1 jaar. Doe uw melding dus ruim op tijd.

Wachttijden voor trouwen

  • gratis huwelijk: 6 maanden
  • eenvoudig huwelijk: 4 tot 6 maanden
  • standaard huwelijk: 6 weken

Getuigen

  • De getuigen hoeven niet aanwezig te zijn bij het melden van huwelijk of partnerschap. De getuigen moeten wél aanwezig zijn bij het trouwen of de partnerschapsregistratie zelf. 
  • Er kunnen minimaal 2 en maximaal 4 getuigen bij uw huwelijk of partnerschapsregistratie zijn. Bij een gratis huwelijk of partnerschap mogen er maximaal 2 getuigen zijn.
  • De getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn.
  • Van elke getuige levert u een kopie in van een geldig legitimatiebewijs. Dit kan een paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs zijn. 
    Let op dat de naam en voornamen voluit  op het legitimatiebewijs staan (geen afkortingen).
  • U kunt alleen online een melding doen als u al weet wie uw getuigen zijn.
    Bij een melding per e-mail zet u de namen van uw getuigen op het getuigenformulier. Dit stuurt u uiterlijk 4 weken voor de huwelijksdatum of registratiedatum  naar de gemeente.
  • Hebt u 2 getuigen doorgegeven bij de aangifte van het huwelijk of de partnerschapsregistratie en wilt u  nog 1 of 2 getuigen doorgeven? Dat  kan tot  4 weken voor de datum van de ceremonie. 
    Stuur een e-mail naar kcc2@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina  en zet in de mail  uw dossiernummer. Stuur een kopie mee van het legitimatiebewijs van de nieuwe getuige.
  • Komt een getuige uit het buitenland en verstaat die geen Nederlands? Deze getuige moet weten wat hij of zij moet doen. Zorg ervoor dat iemand de vragen en aanwijzingen van de ambtenaar vertaalt. 
Verandert u de getuigen in de 4 weken vóór de huwelijksdatum? Daarvoor betaalt u kosten.

Contact

Hebt u vragen, bel dan 14 010.

Veelgestelde vragen