MijnBloemhof
Bloemhof is een vooroorlogse woonwijk in Rotterdam-Zuid. Er zijn in de jaren '20 en ‘30 van de vorige eeuw snel, veel goedkope huizen in Bloemhof gebouwd voor de vele havenarbeiders die in Rotterdam kwamen wonen en werken. Veel van deze huizen zijn verouderd en niet op heipalen gebouwd. Daardoor zakken ze mee met de bodem.
MijnBloemhof
Bloemhof. Mijn huis en bodemdaling
Belangrijke ontwikkelingen in Bloemhof
In mei 2024 is de gemeente gestart met het plan voor de wijk voor de omgeving van Bloemhof rondom het Bloemhofplein.
De gemeente noemt dat ook wel Bloemhof-Midden.
De gemeente noemt dit plan voor de wijk een ‘gebiedsambitiedocument’. Hierin staan ambities (doelen) voor Bloemhof-Midden.
De gemeente heeft het gebiedsambitiedocument samen met betrokken bewoners, woningcorporaties, ondernemers en de wijkraad gemaakt.
Op dinsdag 18 maart 2025 is het gebiedsambitiedocument aangeboden aan de gemeenteraad. Zij bespreekt dat op 16 april 2025 in de commissie Bouwen wonen buitenruimte. De gemeenteraad mag gebiedsambitiedocumenten vaststellen.
U kunt het volledige document lezen onderaan het nieuwsbericht op mijn.rotterdam.nl Mijn Rotterdam. Link opent een externe pagina.
U kunt het aanklikken onder het kopje documenten. Daar vindt u ook het participatieverslag.
Op dinsdag 18 maart krijgen alle eigenaren van een huis zonder heipalen in Bloemhof een brief van de gemeente.
In deze brief krijgen de eigenaren informatie over het vervangen van het riool, en het ophogen van straten en pleinen.
Informatiebijeenkomsten
Misschien maakt u zich zorgen of heeft u vragen over de rioolvervanging en het ophogen van straten en pleinen.
De gemeente organiseert drie informatiebijeenkomsten in Bloemhof.
Tijdens deze bijeenkomsten krijgt u (technische) informatie over de huizen, het riool, en de straten en pleinen.
De gemeente gaat met u in gesprek wat dit voor u betekent en wat de gevolgen zijn voor huizen zonder heipalen. Ook vertellen wij u meer over de planning.
U hoeft zich niet aan te melden en kunt gewoon binnenlopen bij één van de bijeenkomsten.
Datum: dinsdag 25 maart 2025 en woensdag 18 juni 2025
Locatie: Stichting Pastoraat Oude Wijken Rotterdam Zuid, Putseplein 28
Tijd: 16.00 - 20.00 uur
Basisschool De Sleutel
Datum: woensdag 9 april 2025
Locatie: Basisschool De Sleutel, Putseplein 18
Tijd: 16.00 - 20.00 uur
Bent u verhuurder?
Verhuurders zijn van harte welkom op de informatiebijeenkomsten.
Als u daar niet aanwezig kunt zijn, kom dan naar de digitale bijeenkomst voor verhuurders op woensdag 2 april 2025, van 19.00 - 21.00 uur.
U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar mijnbloemhof@rotterdam.nl. Via de mail krijgt u een link naar de digitale bijeenkomst.
Bloemhof veilig en gezond
De gemeente wil dat bewoners veilig en gezond in Bloemhof kunnen blijven wonen. Daarom heeft de gemeente het doel om na 2040 het riool in Bloemhof te vervangen.
Wanneer de gemeente het riool vervangt, worden de straten en pleinen opgehoogd naar het uitgiftepeil.
Huizen zonder heipalen
Als straten en pleinen worden opgehoogd, komen huizen zonder heipalen lager te liggen dan de straat. Dat kan voor grote problemen zorgen in en om het huis.
De gemeente begrijpt dat dit een ingrijpende boodschap is voor eigenaren van een huis zonder heipalen.
Daarom gaat de gemeente samen met eigenaren en woningcorporaties onderzoeken welke oplossingen er zijn.
Meer over het ophogen van straten en pleinen naar het uitgiftepeil.
In oktober 2024 heeft de gemeente Rotterdam een aanvraag bij het Volkshuisvestingsfonds ingediend.
In deze aanvraag vroeg de gemeente Rotterdam geld voor sloop-nieuwbouw van 50 huizen in Bloemhof.
Deze aanvraag is afgewezen. Het geld is toegekend aan andere gemeenten.
Dit betekent dat de gemeente Rotterdam het geld van het Volkshuisvestingsfonds voor sloop-nieuwbouw van huizen niet krijgt.
Vanuit de politiek zijn hier vragen over gesteld. Deze vragen worden op donderdag 13 maart tussen 10.00 en 13.00 uur tijdens de actualiteitenraad besproken.
Meer informatie vindt u op de website
rotterdamraad.bestuurlijkeinformatie.nl. Link opent een externe pagina
Op dinsdag 15 april 2025 kunt u vanaf 19.30 uur inspreken.
Dit is tijdens de vergadering met de gemeenteraad en de Commissie BWB (Bouwen, Wonen en Buitenruimte) over bodemdaling en funderingsproblemen in Bloemhof.
Tijdens dit inspreekmoment kunt u uw zorgen of ideeën over deze onderwerpen delen met de gemeenteraadsleden.
Neem voor meer informatie contact op met de commissiesecretaris via info@griffie.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
U kunt live meekijken via de website rotterdamraad.bestuurlijkeinformatie.nl. Link opent een externe pagina.
Geen toekenning van het geld voor sloop-nieuwbouw van 50 huizen in Bloemhof.
In oktober 2024 kregen alle eigenaren en bewoners van Bloemhof een brief over de aanvraag bij het Volkshuisvestingsfonds voor sloop-nieuwbouw in Bloemhof.
Deze aanvraag is afgewezen. Het geld is toegekend aan andere gemeenten.
Dit betekent dat de gemeente Rotterdam het geld van het Volkshuisvestingsfonds voor sloop-nieuwbouw van huizen niet krijgt.
Omdat de gemeente het geld niet krijgt, gaat de gemeente nu niet de plannen voor de sloop-nieuwbouw van de 50 woningen verder uitwerken .
Lees meer over de afwijzing in de wethoudersbrief van Chantal Zeegers via de website rotterdamraad.bestuurlijkeinformatie.nl. Link opent een externe pagina.
Sloop-nieuwbouw is een oplossing
De gemeente wil dat bewoners van Bloemhof in de toekomst veilig en gezond kunnen blijven wonen.
De gemeente vindt het belangrijk dat u weet dat sloop-nieuwbouw in de toekomst een oplossing is voor een deel van de huizen in Bloemhof.
De gemeente kan plannen met bewoners maken om verouderde huizen met een slechte fundering of zonder fundering te slopen. En daarvoor nieuwe, goed gefundeerde woningen terug te bouwen.
Vervolg
De gemeente heeft zelf ook een bedrag gereserveerd voor Bloemhof.
Dat is alleen minder geld dan wanneer de gemeente het geld van het Volkshuisvestingsfonds er ook bij had gekregen.
De gemeente denkt na over hoe dat geld ingezet kan worden.
De eigenaar is verantwoordelijk voor zijn of haar huis.
De gemeente is en blijft ook in gesprek met de Rijksoverheid over geld en andere oplossingen voor de verouderde huizen zonder fundering.
En de problemen die bodemdaling in Bloemhof geeft.
Heeft u vragen? Kijk dan op de website Mijn Rotterdam. Link opent een externe pagina.
OPEN Rotterdam maakt een videoserie over de bodem in Rotterdam, dit heet ‘Rotterdamse Grond’. In aflevering 3 wordt het thema bodemdaling en de problemen die dit geeft in en om het huis, besproken.
De filmploeg van OPEN Rotterdam bezoekt twee wijken waar de overlast van bodemdaling goed zichtbaar is: Bloemhof en Kralingseveer.
In Bloemhof gaat OPEN Rotterdam in gesprek met huiseigenaren in hun verzakkende woning en mensen van de wijkraad. Deskundigen van het Funderingsloket van gemeente Rotterdam laten zien voor welke problemen bodemdaling kan zorgen en ze leggen uit wat huiseigenaren zelf kunnen doen.
Ook de voorzitter van de Raad van Bestuur van Woonstad Rotterdam en wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) van gemeente Rotterdam gaan in gesprek over dit onderwerp.
Wilt u meer weten? Kijk de hele aflevering: Duizenden Rotterdamse huizen zakken weg door bodemdaling - OPEN Rotterdam. Link opent een externe pagina.
Nieuws over de nationale aanpak funderingen
De gemeente Rotterdam praat samen met banken, verzekeraars en beleggers over mogelijke oplossingen voor huizen met meerdere problemen.
Denk aan bodemdaling bij huizen zonder heipalen, verduurzamen van het huis en van het gas af.
In september 2024 sprak de gemeente hier ook over met de Werkgroep Klimaatadaptatie.
Op 25 november 2024 organiseerde gemeente Rotterdam samen met het Rijk de Bestuurlijke Top.
Wethouder Chantal Zeegers ging in gesprek met banken, hypotheken, gemeentes en woningcorporaties over oplossingen voor huizen met meerdere problemen die huiseigenaren niet zelf kunnen oplossen.
Eén van de ideeën uit de Bestuurlijke Top is een leeraanpak voor wijken zoals Bloemhof. In de leeraanpak werken de partijen samen aan een financieel product, zoals een lening of hypotheek. En aan andere oplossingen voor huiseigenaren om iets te kunnen doen aan hun fundering en huis.
De Werkgroep Klimaatadaptatie heeft het afgelopen jaar gewerkt aan de aanbevelingen uit het voortgangsrapport 2024 ‘Klimaatadaptatie in een stroomversnelling’.
Dit zorgde voor goede resultaten, waaronder de start van twee pilots in 2024:
- Klimaatadaptieve bedrijventerreinen in het Zuidwesten van Friesland.
- De leeraanpak voor de wijk Bloemhof in Rotterdam-Zuid.
De Werkgroep Klimaatadaptatie heeft samen met het ministerie van Landbouw de werkconferentie ‘Samenwerken aan een weerbare landbouw en natuur’ georganiseerd.
Deze bijeenkomst was inspirerend en heeft goede ideeën opgeleverd die in 2025 worden aangepakt.
De geplande activiteiten voor 2025 zijn onder andere het verder ontwikkelen van informatie over klimaatbestendigheid. En het verbeteren van de samenwerking tussen hypotheekverstrekkers en gemeenten.
Lees het volledige Voortgangsrapport via Voortgangsrapport 2024: Werkgroep Klimaatadaptatie boekt vooruitgang | De Nederlandsche Bank. Link opent een externe pagina.
Op donderdag 13 februari 2025 vergaderde de Tweede Kamer over de funderingsproblemen in Nederland.
Hierin werd gesproken over het bedrag van 56 miljoen die minister Keijzer (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordering) heeft gereserveerd voor het opzetten van een Nationale Aanpak Funderingen.
De uitkomsten van het debat:
- Funderingsproblematiek als nationale opgave: de funderingsproblemen in Nederland worden gezien als een groot probleem waar dringend een oplossing voor moet komen. Er wordt geschat dat er 425.000 gebouwen zijn met schade door verzakkingen. Daarom is een grootschalige aanpak nodig.
- Verantwoordelijkheid en hulp voor huiseigenaren: huiseigenaren zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor hun huis, maar het is duidelijk dat niet iedereen de kosten en technische problemen van funderingsherstel zelfstandig kunnen dragen. Er wordt nagedacht over de rol van de overheid en financiële hulp om deze groep te ondersteunen. Denk hierbij aan leningen en het Fonds Duurzaam Funderingsherstel.
- Financiering en fondsen: de overheid heeft 56 miljoen euro beschikbaar gesteld om tot 2028 te werken aan een aanpak voor het verbeteren van informatie en kennis over funderingen. Er komt een rapport van ABD Top Consult waarin mogelijke oplossingen voor de lange termijn worden beschreven. Dit rapport wordt voor de zomer van 2025 verwacht.
• Informatie en bewustwording: er wordt gewerkt aan betere informatie voor huiseigenaren over funderingen via landelijke en regionale loketten en er wordt een landelijk informatiepunt opgezet. Dit moet ervoor zorgen dat huiseigenaren begrijpen wat de funderingsrisico’s zijn en hoe ze dit kunnen aanpakken. - Aanpak per gebied: de overheid denkt na over het aanpakken van funderingsproblemen per gebied, zodat gemeenten en huiseigenaren in risicogebieden beter geholpen kunnen worden. In deze aanpak wordt er ook gekeken naar onderwerpen als duurzaamheid.
- Toekomstige bouw en langetermijnvisie: er wordt nagedacht over het bouwen op risicovolle grond en over het belang van een integrale aanpak die rekening houdt met toekomstige funderingsrisico’s. Dit is een aanpak waarin problemen samen worden aangepakt in plaats van apart. Het doel is te voorkomen dat nieuwbouwprojecten in de toekomst nieuwe problemen veroorzaken.
U kunt het debat terugkijken op de website debat.direct.tweedekamer.nl. Link opent een externe pagina.
Op 25 november 2024 organiseerde gemeente Rotterdam samen met het Rijk de Bestuurlijke Top.
Wethouder Chantal Zeegers ging in gesprek met banken, hypotheken, gemeentes en woningcorporaties over oplossingen voor huizen met meerdere problemen.
Denk aan bodemdaling bij huizen zonder heipalen, loden leidingen, verduurzamen van het huis en van het gas af.
De Bestuurlijke Top is georganiseerd om samen te zoeken naar oplossingen voor de wijken waar problemen samenkomen en huiseigenaren dit niet zelf kunnen oplossen.
Leeraanpak
Eén van de ideeën uit de Bestuurlijke Top is een leeraanpak voor wijken zoals Bloemhof. In de leeraanpak werken de partijen samen aan een financieel product (zoals een lening of hypotheek) en aan andere oplossingen voor huiseigenaren om iets te kunnen doen aan hun fundering en huis.
Op 17 september 2024 was het Prinsjesdag.
De Koning las toen de Troonrede voor. In de Troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar. Daarna bood de minister van Financiën in een andere zaal van de Tweede Kamer de Miljoenennota en de Rijksbegroting 2025 aan.
In de Miljoenennota 2025 staat dat de regering 56 miljoen euro heeft toegekend voor een nationale aanpak van funderingen.
Dit geld is bestemd voor de jaren 2025 tot en met 2028.
U kunt dit lezen in de bijlagen bij de Miljoenennota 2025 op de website van de Rijksoverheid. Link opent een externe pagina.
U kunt de Miljoenennota en andere documenten vinden op de site van de Rijksoverheid, zoals het belastingplan en de begrotingen.
Ook vindt u daar de specifieke begroting voor het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
En informatie over de behandeling van deze begroting in de Tweede Kamer.
Op 11 juni 2024 vergaderde de Tweede Kamer met minister Hugo de Jonge over het adviesrapport van de Rli. Het debat ging over funderingsproblemen in Nederland.
De belangrijkste opmerkingen van minister de Jonge:
- Er zijn verschillende soorten funderingsproblemen, die verschillende oorzaken hebben en voorkomen bij verschillende funderingstypen. Maar de oorzaken van deze problemen zijn niet altijd duidelijk.
- Het gesprek over aansprakelijkheid (wie heeft het probleem veroorzaakt), mag een aanpak om de problemen op te lossen niet in de weg staan.
- De rijksoverheid gaat zeker iets doen aan dit probleem. Het nieuwe kabinet beslist op een later moment hoe ze dit gaan aanpakken.
- Het huidige kabinet bereidt zich voor op de aanpak, maar een nieuw kabinet moet daar nog keuzes in maken. Bijvoorbeeld over hoeveel geld er beschikbaar is.
- Volgens de minister ontkomt Nederland er niet aan om het probleem gezamenlijk op te pakken: overheid, banken, maar ook huiseigenaren. Dat geldt ook voor de financiële middelen.
- De problemen zijn in elke regio anders. Daarom zal de aanpak verschillend zijn per regio. De problemen in Bloemhof zijn anders dan bijvoorbeeld in Oost-Groningen.
- Het rijk gaat aan de slag met de informatie over funderingen. De informatie is nu nog niet op orde en genoeg bij elkaar verzameld.
De Tweede Kamer kan de regering oproepen om actie te ondernemen. Dit wordt een 'motie' genoemd. Er zijn vier moties ingediend. Voor Bloemhof is de motie van lid Paternotte het meest belangrijk.
De Tweede Kamer wil dat de regering snel aan de slag gaat, met de volgende onderwerpen:
- het oprichten van een landelijk loket voor funderingsproblemen.
- voorstel uitwerken waarin staat hoe huishoudens hulp kunnen krijgen met een funderingsonderzoek en een duidelijk advies geven over het vervolg.
- samen met marktpartijen financiële opties uitwerken, zodat de schade aan bijvoorbeeld huizen hersteld kan worden.
- onderzoek en vernieuwing stimuleren om funderingsherstel goedkoper te maken.
- per regio onderzoek doen om funderingsproblemen te voorkomen.
- maatregelen nemen om nieuwe huiseigenaren zo veel mogelijk te beschermen tegen funderingsschade.
De regering informeerde voor half september de Tweede Kamer over deze opdracht.
Op de website van de Tweede Kamer kunt u het verslag van het debat. Link opent een externe pagina teruglezen.
De Tweede Kamer vergaderde op dinsdag 11 juni 2024 over het adviesrapport van de Rli.
De Tweede Kamer vergaderde over het adviesrapport om te bepalen welke maatregelen er voor de funderingsproblematiek uitgewerkt moeten worden.
Het debat was live te volgen. Debat over funderingsschade aan woningen | Tweede Kamer der Staten-Generaal. Link opent een externe pagina.
Daar kunt u de reactie van de regering lezen over het advies.
Het adviesrapport van de Rli kunt u teruglezen op de website Rli.nl. Link opent een externe pagina
Wijkhub en meer informatie
Vragen en Antwoorden
Er moeten in Bloemhof erg veel verschillende dingen gebeuren. Door huiseigenaren en door de gemeente.
De verschillende problemen in Bloemhof kunnen alleen samen en in relatie met elkaar worden opgelost.
Bodemdaling geeft problemen aan huizen zonder heipalen, op straten en pleinen en aan het riool. Het riool in Bloemhof moet de komende jaren vervangen worden.
Er zijn in Bloemhof veel verouderde huizen, sommige huizen hebben geen heipalen.
Er zijn ook te weinig verschillende soorten huizen.
Daardoor kunnen mensen die anders willen wonen, zoals ouderen, geen huis vinden in de wijk.
De gemeente bereidt de wijk ook voor om in de toekomst geen gas meer te gebruiken om te verwarmen, te douchen en te koken.
In Bloemhof is er op straat weinig ruimte om te parkeren en er is weinig ruimte voor voetgangers en fietsers.
Er is te weinig groen op straat, dat zorgt voor hitte in de zomer, en door de hoogteverschillen op straat door bodemdaling is er wateroverlast bij regenval.
Bodemdaling kan problemen geven. Denk aan wateroverlast, problemen met kabels en leidingen en problemen aan de gebouwen en huizen.
Goede afvoer van water rond het huis is belangrijk om wateroverlast te voorkomen.
Soms kan die afvoer worden verbeterd. Met het plaatsen en onderhouden van dakgoten en regenpijpen.
Of het aanleggen van ondergrondse buizen (drainage) om regenwater beter weg te laten lopen.
Vloeren en muren kunnen soms meer waterdicht gemaakt worden.
Als de huisaansluitingen van het riool kapot zijn, kunnen deze gerepareerd worden.
Renoveren en duurzaam maken van een huis is ingrijpend en duur. Dit geldt ook voor herstel van een fundering.
Het is vaak ook niet mogelijk om het voor één huis te doen, omdat huizen aan elkaar vastzitten.
Op dit moment kunnen eigenaren van een huis in Bloemhof niet veel zelf doen.
Bewoners kunnen informatie opvragen over hun fundering op de pagina Funderingsloket.
Het advies van de gemeente is om niet te investeren in het huis.
Maar om het geld te sparen voor als er meer bekend is over wat de bewoners en de gemeente kunnen doen aan de problemen in Bloemhof.
De gemeente begrijpt dat mensen prettig wonen in Bloemhof en er niet weg willen.
Sloop is één van de technische opties. Dat is een ingrijpende optie.
We willen eerst goed met iedereen in gesprek.
Woningcorporaties proberen zoveel mogelijk iedereen de kans te geven in de buurt te blijven.
Misschien kan dat dan niet op precies dezelfde plek.
Woonstad Rotterdam werkt aan een ‘blijf-in-je-buurt’-garantie.
Voor de Pioen van Hef Wonen geldt ook een buurtgarantie.
Bewoners kunnen dan terugkeren naar de buurt.
Ja, u kunt uw huis verkopen aan wie u wilt.
Als u uw woning verkoopt, moet u aan de koper wel alle belangrijke zaken vertellen die invloed hebben op de waarde van uw woning.
Dus ook de informatie over het dalen van de bodem en de fundering van het huis.
Dat geldt zeker als u uw huis verkoopt aan een particuliere koper.