Mijnkintbuurt
In Rotterdam-Zuid investeren gemeente en woningcorporaties, in het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid, in mensen, woningen en woonomgeving.
Hoe gaat het aankopen van woningen in zijn werk?
In de Mijnkintbuurt 1 en 2 wil de gemeente graag woningen aankopen en is daarover in de afgelopen periode in gesprek gegaan met de eigenaren. Vaak in goed overleg, maar helaas lukt het niet altijd om tot een afspraak te komen. Dan gaat de gemeente over tot onteigening. Hoe gaat het aankopen van een woning in zijn werk?
Stap 1: Minnelijke verwerving
Het in goed overleg komen tot een afspraak over de verkoop van de woning wordt 'minnelijke verwerving' genoemd. De waarde van de woning wordt dan onafhankelijk bepaald en de onderhandelaar van de gemeente houdt rekening met een 'schadeloosstelling'. De schadeloosstelling moet ervoor zorgen dat u dezelfde vermogens-en inkomenspositie houdt die u had. De waarde van de woning plus de schadeloosstelling zijn samen de prijs die de gemeente betaalt.
Stap 2: Onteigening
Als de eigenaar van de woning en de gemeente er niet in goed overleg uitkomen, dan kan de gemeente overgaan tot 'onteigening'. Dat betekent uiteindelijk dat er kan worden overgegaan tot gedwongen overdracht van de woning. Onteigening bestaat uit twee procedures:
De administratieve onteigeningsprocedure
Als de gemeente over wil gaan tot onteigening, dan moet ze daar eerst toestemming voor vragen bij 'de Kroon'. Dat is een korte naam voor de Minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. De gemeente vraagt of de minister bepaalde gronden wil aanwijzen die voor onteigening in aanmerking komen. De minister kijkt dan of er voldoende nut, noodzaak en urgentie is om dit toe te staan. Onteigening kan alleen als de reden voor onteigening een echt algemeen publiek belang dient. De minister kijkt ook of de gemeente genoeg inspanning heeft geleverd om tijdens stap 1 tot een overeenkomst te komen.Als de minister toestemming geeft, dan worden eigenaren hiervan uitgebreid op de hoogte gebracht. Het besluit wordt ook openbaar gepubliceerd en u kunt het besluit inzien op een openbare plek in de gemeente. U kunt dan vervolgens gedurende zes weken een zienswijze indienen tegen het besluit.
De gerechtelijke onteigeningsprocedure
Als de minister heeft besloten dat de gemeente de woningen mag gaan onteigenen, ontvangen eigenaren eerst nog een laatste bod. Als eigenaren op dat bod ingaan kunnen beide partijen er alsnog in overleg uitkomen en wordt de onteigeningsprocedure na eigendomsoverdracht gestopt.Als de eigenaar niet op het laatste bod ingaat, dan start de gemeente de 'gerechtelijke procedure'. De eigenaar van de woning ontvangt dan namens de advocaat van de gemeente een dagvaarding om te verschijnen bij de rechtbank, samen met een advocaat.
De rechtbank wijst ondertussen deskundigen aan die bepalen hoe hoog de schadeloosstelling moet zijn. De gemeente vraagt dan aan de rechter om samen met deskundigen en de eigenaar ter plaatse een opname van de woning te doen. Dit bezoek wordt een ‘descente’ genoemd. Dit is een bezichtiging waarbij de alle partijen bespreken wat hun standpunt is en uiteindelijk wordt de waarde van de woning bepaald door middel van een proces-verbaal. Als in het uiteindelijke vonnis de schadeloosstelling en de waarde van de woning zijn opgenomen schrijft de gemeente het vonnis in bij het kadaster en vind de overdracht van het eigendom plaats.
Wat betekent het voor huurders?
Ook de huurders van, nu nog particuliere woningeigenaren, krijgen van de gemeente een aanbod voor de huurontbinding of hebben deze al ontvangen. Dit is nodig voor de onteigening van de woning en de gemeente wil alvast afspraken maken met de huurders voor het moment dat de gemeente ook echt eigenaar wordt van deze woningen. Dit is alleen van toepassing indien u een huurovereenkomst heeft voor onbepaalde tijd. Bij een tijdelijk huurcontract gaat uw verhuurder er van uit dat u de woning verlaat zoals overeengekomen in dit contract tenzij hij/zij u nadrukkelijk een ander aanbod doet.
Als u al een huurbeëindigingsovereenkomst heeft dan geldt het volgende:
- U heeft een huurbeëindigingsovereenkomst met als huurbeëindigingsdatum uiterlijk 1 juli 2019 of de datum van de eigendomsoverdracht van uw huurwoning. Als de gemeente nu nog geen eigenaar is van uw huurwoning dan zal de overeenkomst uiterlijk zes maanden nadat de gemeente eigenaar is geworden worden opgezegd. Of eerder, als daar afspraken tussen de partijen over zijn gemaakt. De opzegging zal in ieder geval niet later dan 1 juli 2020 plaatsvinden.
Als de gemeente pas na 1 juli 2020 eigenaar wordt dan eindigt de huurovereenkomst binnen één maand na de eigendomsoverdracht. U wordt tijdig hiervan op de hoogte gebracht. - Als de gemeente uiteindelijk tot onteigening moet overgaan dan wordt de gemeente eigenaar door middel van een vonnis. Op dat moment komt de huurovereenkomst automatisch te vervallen. In dat geval kunt u nog om niet huren tot maximaal 6 maanden en uiterlijk tot 1 juli 2020.
- U heeft een huurbeëindigingsovereenkomst met als huurbeëindigingsdatum uiterlijk 1 juli 2019 of datum eigendomsoverdracht van uw huurwoning. Als de gemeente al eigenaar is van uw huurwoning dan zal de overeenkomst uiterlijk zes maanden nadat de gemeente eigenaar is geworden worden opgezegd. De opzegging zal in ieder geval niet later dan 1 juli 2020 plaatsvinden.
Tegen het bestemmingsplan zijn vier zienswijzen ingediend. Daarop volgde een hoorzitting en uiteindelijk stelde het college van B&W het bestemmingsplan vast, samen met de zienswijzennota. De gemeenteraad stelde vervolgens op 10 april 2018 het bestemmingsplan vast. Hiertegen werd een beroep ingediend bij de Raad van State dat op 8 januari is behandeld tijdens een zitting. Op 13 maart 2019 heeft de Raad van State vervolgens het beroep ongegrond verklaard. Daarmee is het bestemmingsplan Mijnkintbuurt fase 1 onherroepelijk.
Voor fase 2 wordt momenteel een bestemmingsplan opgesteld. Het ontwerp daarvan heeft ter inzage gelegen tot en met 24 januari 2022. De planning is om het bestemmingsplan in het tweede kwartaal van 2022 vast te laten stellen door de gemeenteraad. U kunt het plan inzien via ruimtelijkeplannen.nl. Link opent een externe pagina. Vul daarbij één van hierboven genoemde adressen in de zoekbalk en u kunt het bestemmingsplan inzien.
Vragen en antwoorden
In Rotterdam-Zuid investeren gemeente en woningcorporaties, in het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid, in mensen, woningen en woonomgeving. De aanpak van de Mijnkintbuurt in de Tarwewijk is in februari 2017 gestart met het aankopen van 168 oude, kleine woningen en vier bedrijfsruimten. Deze panden zijn inmiddels gesloopt en er komen 88 grote huurwoningen voor in de plaats. In fase 2 is vanaf maart 2019 gestart met de aankoop van nog eens 132 woningen. Deze zullen ook gesloopt worden en daarvoor in de plaats zullen er maximaal 66 woningen teruggebouwd worden.
De gemeente blijft de komende tijd woningen aankopen in de Mijnkintbuurt. Medewerkers van de gemeente en namens de gemeente doen de aankopen namens en op naam van de gemeente. Ook kunt u uw woning aanbieden aan de gemeente 'onder de Wvg'. De gemeente dient dan binnen zes weken aan te geven of zij tot verwerving zal overgaan.
Het Rotterdamse college van Burgemeester en Wethouders besloot op 31 januari 2017 tot aankoop van twee woningblokken in de Mijnkintbuurt. Het gaat om de volgende adressen:
- Spruytstraat nrs. 2ABC tot en met 28ABC (alleen even nummers)
- Wuysterstraat nrs. 1ABC tot en met 23ABC en nrs. 2ABC t/m 28ABC
- Polslandstraat nrs. 117ABC tot en met 143ABC (alleen oneven nummers)
- Bas Jungeriusstraat: nrs. 31, 37, 51 en 57
Op 12 maart 2019 besloot het college ook tot de aankoop van een derde woningblok in de Mijnkintbuurt. Het gaat om de volgende adressen:
- Polslandstraat nrs. 114ABC tot en met 152ABC (alleen even nummers)
- Voetjesstraat nrs. 51ABC tot en met 89ABC (alleen oneven nummers)
- Boelstraat nrs. 36ABC en 38ABC
- Bas Jungeriusstraat nrs. 21ABC en 23 ABC
Op 12 maart besloot het college ook tot een tijdelijke vestiging van de Wet voorkeursrecht gemeenten op laatstgenoemde adressen. Binnen 3 maanden zal de gemeenteraad het besluit van het College bekrachtigen, de planning is dat dit op 6 juni 2019 plaatsvindt.
Lees meer over de Wvg onder het kopje Wet Voorkeursrecht Gemeenten (Wvg)
In het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) werken het Rijk, de gemeente Rotterdam, corporaties, zorginstellingen, schoolbesturen, bedrijfsleven, politie en het Openbaar Ministerie aan een gezonde toekomst voor Rotterdam Zuid. Samen willen deze partners ervoor zorgen dat opleidingsniveau, arbeidsparticipatie en woonkwaliteit in 20 jaar stijgen naar het gemiddelde van de vier grote steden in Nederland. Wilt u meer weten over het Nationaal Programma Rotterdam Zuid? Kijk op nprz.nl. Link opent een externe pagina.
In de dagen na het besluit van 12 maart 2019 zijn alle bewoners door middel van een persoonlijk gesprek met de woonconsulent op de hoogte gebracht van het besluit en de plannen. Op dat moment is ook de officiële brief met het besluit overhandigd. De woonconsulenten zijn vervolgens beschikbaar geweest voor vragen of een vervolggesprek en er is een informatiecentrum in de wijk ingericht met ruime openingstijden. Op 25 maart 2019 is een informatieavond georganiseerd voor de bewoners en de omgeving om te praten over de plannen.
Bewoners en ondernemers worden per brief geïnformeerd over belangrijke ontwikkelingen. Bewoners kunnen ook bij het informatiecentrum in het aan de Bas Jungeriusstraat 37 langskomen. Alle bewoners kunnen hier op afspraak of tijdens het inloopspreekuur terecht. Daarnaast kunnen directbetrokkenen terecht bij de gemeente Rotterdam via telefoonnummer 14 010, of het projecttelefoonnummer 06 148 903 91.