Verhuizing Van Leeuwen Recycling
Van Leeuwen Recycling wil verhuizen naar bedrijventerrein Hordijk-West in IJsselmonde. Van Leeuwen Recycling in- en verkoopt afval en verwerkt het.
Van Leeuwen Recycling handelt in afval en sorteert, scheidt en (zo nodig) verkleint afval. Het meeste afval wordt na sortering verkocht aan verwerkers. Een klein deel van het steenachtige afval verwerkt Van Leeuwen zelf tot korreltjes puin. Dit wordt gebruikt voor de aanleg van wegen.
- Metaalafval; particulieren en kleine ondernemers komen dit brengen. Daarnaast koopt Van Leeuwen grotere vrachten metaalafval in. Het metaalafval wordt met de hand, kranen of andere apparatuur gesorteerd. Bijvoorbeeld met een knipschaar of elektrisch handgereedschap.
- Niet-metaalhoudend afval, grotendeels bouw- en bedrijfsafval. Is meestal afkomstig van containers die bij particulieren en kleine bedrijven zijn neergezet. Ook leveren organisaties grotere vrachten aan. Een deel van het bouw- en sloopafval wordt gesorteerd met kranen of in een sorteerstraat. Hout wordt eventueel verkleind. Zo past meer houtafval in een vrachtwagen en wordt minder heen en weer gereden. Het kleiner maken van steenachtig afval gebeurt met een verplaatsbare puinbreker. Dit laatste gebeurt maximaal 12 keer per jaar.
Ja. Het bestemmingsplan laat toe dat een bedrijf met milieucategorie 3.2 zich vestigt. Een milieucategorie geeft aan hoeveel het milieu op een bepaalde plek belast kan worden. Hoe hoger de categorie, des te hoger de mogelijke belasting. In de Staat van bedrijfsactiviteiten van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), die wordt gebruikt voor de onderbouwing van de ruimtelijke ordening, worden de activiteiten van een afvalrecyclingsbedrijf als Van Leeuwen gerekend tot de categorie groothandel in afval en schroot. Een dergelijk bedrijf heeft in de basis milieucategorie 3.2. Activiteiten in een hogere milieucategorie staat het bestemmingsplan ook toe. Deze moeten dan wel naar aard en invloed op de omgeving gelijk zijn aan 3.2-activiteiten.
Volgens DCMR voert Van Leeuwen geen activiteiten uit die vallen onder milieucategorie 4.2. Het tot puin breken van steenachtig afval en het sorteren met afvalscheidingsinstallaties behoren tot milieucategorie 4.2. Het puinbreken vormt bij Van Leeuwen echter geen representatieve bedrijfssituatie. Dit bedrijf gebruikt af en toe, maximaal 12 dagen per jaar, een gehuurde puinbreker. Bovendien gebruikt Van Leeuwen geen volautomatische afvalscheidingsinstallatie. Sorteren gebeurt aan een lopende band, waar met de hand afval wordt gesorteerd. Deze twee activiteiten hebben een beperkte uitstoot van CO2 en stikstof en geluidbelasting. Daarmee zijn ze vergelijkbaar met activiteiten uit milieucategorie 3.2.
Van Leeuwen heeft veel ruimte nodig en de activiteiten van het bedrijf moeten passen in de omgeving. Slechts twee locaties binnen Rotterdam waren beschikbaar en voldeden aan deze eisen: Hordijk-West en de Waalhaven. Het Havenbedrijf reserveert de Waalhaven echter voor bedrijven met havengerelateerde activiteiten. Daardoor viel deze locatie af. De activiteiten van Van Leeuwen in Hordijk-West passen binnen de wettelijke milieunormen (voor o.a. lucht, geluid en veiligheid). Vandaar dat DCMR een omgevingsvergunning heeft verstrekt.
Het enige alternatief is dat Van Leeuwen verdwijnt uit Rotterdam. Dit zou ten koste gaan van de werkgelegenheid voor mensen die praktisch werk willen doen; een prioriteit van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid.
- Aannemen, op- en overslaan, sorteren, scheiden en verwerken van metaalafval.
- Aannemen, op- en overslaan, sorteren, scheiden en verwerken van in de vergunning genoemd niet-metaalhoudend afval.
- Mechanisch verkleinen van houtafval.
- Tot puin breken van steenachtig afval; in de vergunning is dit beperkt tot maximaal 12 keer per jaar.
- Verwerken van kabels; oude kabels worden vermalen tot kleine brokjes. Zo wordt er onder andere koper uitgehaald.
- Bebouwen van het terrein.
Activiteiten op het buitenterrein (dat is het terrein buiten de muur rondom de gebouwen) zijn: stallen van voertuigen, materieel en materiaal, op- en overslag van metalen en overige in de omgevingsvergunning genoemde afvalstoffen, bewerken van metaal, hout verkleinen en steenachtig afval tot puin breken en zeven.
Deze activiteiten op het buitenterrein zijn opgenomen in het geluidrapport en blijven binnen de geluidnormen. Net als alle overige activiteiten, die plaatsvinden op het binnenterrein en in de gebouwen.
Het verwerken van 73.370 ton metaal en 91.400 ton overig afval per jaar is toegestaan. Opslagmogelijkheden: 4.400 ton metaal en 3.350 ton overig afval. Van Leeuwen is verplicht maandelijks de aangenomen en afgevoerde hoeveelheden afval te melden in het Landelijk Meldpunt van Afvalstoffen (LMA). In deze database worden alle afvalstromen in Nederland verzameld. Zo is toezicht mogelijk op de hoeveelheden die Van Leeuwen jaarlijks accepteert en afvoert.
Als Van Leeuwen de puinbreker wil gebruiken moeten ze dit melden bij DCMR, die dit registreert.
Hiervoor maakt DCMR jaarlijks een toezichtplan. Van Leeuwen wordt periodiek bezocht, de toezichthouder controleert dan of aan de voorschriften wordt voldaan. Een administratieve controle vindt plaats van alle afvalstoffen die Van Leeuwen heeft geaccepteerd en afgevoerd. Ook wordt op locatie gecontroleerd of alle afval op de juiste manier wordt opgeslagen of verwerkt. Tenslotte controleert DCMR of alle maatregelen zijn getroffen om te voldoen aan de voorschriften in de vergunning, en of deze op een juiste manier worden toegepast.
Van Leeuwen richt zich niet op de inname van losse accu’s en batterijen, maar deze kunnen wel binnenkomen wanneer klanten metaal en elektronica brengen. De batterijen en accu’s worden apart gehouden of uit de elektronica gehaald en zo spoedig mogelijk afgevoerd. Tot die tijd worden ze in speciale bakken opgeslagen, apart van de andere afvalstoffen. Het gaat om kleinere hoeveelheden.
Ja, er komt stof vrij bij de verwerking van het afval. Stofoverlast wordt voorkomen door het vochtig houden van het afval bij de verwerking, het ommuren van de activiteiten en het inzetten van een veegwagen die het terrein schoonhoudt.
Van Leeuwen accepteert enkele afvalstoffen die als 'gevaarlijk' zijn gedefinieerd. Het gaat hierbij om tuinhout (C-hout), dakafval (zoals dakgrind en bitumen), accu’s, batterijen en asbest dat apart en in de juiste verpakking wordt aangeboden. Deze afvalstoffen worden alleen tijdelijk opgeslagen. Eens in de zoveel tijd worden ze afgevoerd naar gespecialiseerde verwerkers.
Volgens DCMR voldoet het reclyclingbedrijf aan de geluidnormen. Ook de activiteiten die plaatsvinden op het buitenterrein, zoals de op- en overslag van metalen en het verkleinen van hout.
Bij de aanvraag van de omgevingsvergunning heeft Van Leeuwen een geluidrapport ingediend. Daarin staan alle relevante geluidsbronnen van de werkzaamheden van Van Leeuwen. DCMR heeft gecontroleerd hoeveel geluid deze bronnen maken, wanneer en hoelang. Ook heeft de milieudienst de maatregelen gecontroleerd die Van Leeuwen tegen geluidoverlast gaat treffen. Van invloed is bijvoorbeeld dat de hoofdactiviteiten, zoals het aannemen, sorteren en afvoeren van afval voornamelijk overdag plaatsvinden. Overdag mag meer geluid worden geproduceerd dan ’s avonds of ’s nachts. Ook vindt een groot deel van de activiteiten plaats op het binnenterrein. Dit terrein is omringd door gebouwen en een muur, wat een buffer vormt tegen het geluid. Het geluidrapport maakt deel uit van de omgevingsvergunning. Van Leeuwen moet zich dus houden aan de beschrijving in dat rapport.
DCMR heeft bij de beoordeling of Van Leeuwen in aanmerking kwam voor een omgevingsvergunning. Bij deze beoordeling is het uitgangspunt het wettelijke toetsingskader voor o.a. fijnstof en geluid. De activiteiten van Van Leeuwen passen binnen de wettelijke milieunormen (voor o.a. lucht, geluid en veiligheid) en leiden niet tot onaanvaardbare risico’s voor de omgeving.
Er zijn 559 verkeersbewegingen per dag als het druk is bij Van Leeuwen:
- 388 verkeersbewegingen van personenwagens;
- 106 verkeersbewegingen van vrachtwagens van Van Leeuwen;
- 64 verkeersbewegingen van vrachtwagens van anderen.
Dit komt neer op een toename van 5,5 % ten opzichte van het verkeer in 2023. Het vertrekken en aankomen van 1 voertuig zijn 2 verkeersbewegingen. Van Leeuwen heeft ongeveer 60 werknemers die dagelijks met de auto komen. Dat zijn dus in totaal 120 verkeersbewegingen. Dit cijfer maakt deel uit van de hierboven genoemde 388 verkeersbewegingen.
De vrachtwagens rijden vanaf de Bergambachtstraat van/naar de A15 en rijden niet door woonwijken. Er geldt een vrachtwagenverbod op de Pascalweg.
Het komt zeer weinig voor dat ’s nachts wordt gereden. Bijvoorbeeld als een vrachtwagen voor 7 uur (in de ochtend) vertrekt of wanneer de chauffeur na 19.00 uur (in de avond) terugkomt. Tijdens deze periode kan sporadisch een containerwissel plaatsvinden. Deze activiteiten zijn beschreven in het geluidrapport.
De gemeente neemt de zorgen van bewoners over het verkeer serieus. Daarom voert zij een verkeersonderzoek uit naar de Pascalweg en omliggende wegen, zoals de Bergambachtstraat. Daarbij wordt gekeken naar de verkeersafwikkeling en verkeersveiligheid. Op dit moment én als Van Leeuwen is verhuisd naar Hordijk-West. De gemeente betrekt belanghebbenden en omwonenden bij dit onderzoek. Het onderzoek begint in het eerste kwartaal van 2024. Wanneer dit onderzoek klaar is, is nu nog niet bekend. Blijken volgens dit onderzoek maatregelen nodig, dan gaat de gemeente op zoek naar geld om deze maatregelen te kunnen nemen.
Nee. Afval wordt alleen over water aangevoerd als de stukken zo groot zijn dat ze niet over de weg kunnen. Omdat aanvoer over water bij Hordijk-West niet kan, zal Van Leeuwen deze grote stukken straks niet meer inkopen.