Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Nazorg gedetineerden

Zit u nu in de gevangenis? Of heeft u daarin gezeten? En wilt u uw leven veranderen? De gemeente kan u helpen! Kijk op deze pagina hoe:

Wat doet de gemeente om recidive te voorkomen?

Als mensen die ooit veroordeeld zijn, opnieuw in de fout gaan, noemen we dat recidive. Binnen de gemeente is er een speciaal team, Team Detentie & Re-integratie. Dit team neemt samen met ketenpartners, deel aan het casusoverleg in het Zorg- en Veiligheidshuis Rotterdam-Rijnmond (ZVHRR).
Het team werkt ook samen aan een intensieve persoonsgerichte aanpak voor plegers van 'High Impact Crimes'.

Dienst Justitiële Inrichtingen stuurt automatisch alle gegevens door van Rotterdammers die in Nederland in de gevangenis zitten naar het team.
Een Rotterdammer die in het buitenland gedetineerd is kan zichzelf via Bureau Buitenland van Reclassering Nederland aanmelden bij team Detentie & Re-integratie. Dit kan ook rechtstreeks bij het team Detentie & Re-integratie.

Samenwerking Zorg- en Veiligheidshuis Rotterdam-Rijnmond

Het Zorg- en Veiligheidshuis Rotterdam-Rijnmond (ZVHRR) is een samenwerkingsverband tussen het openbaar ministerie, politie, reclasseringsorganisaties, Halt, Dienst Justitiële Inrichtingen, gemeente, Veilig Thuis, GGZ, Raad voor de Kinderbescherming en Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond.
Deze samenwerking moet bijdragen aan een veilige(re) samenleving en vermindering van recidive.
Het team Detentie en Re-integratie neemt namens de gemeente deel aan de casus overleggen in het Zorg- en Veiligheidshuis.
Hier zetten de partners zich samen in voor een goede aanpak van complexe problematiek en komt gerichte ondersteuning sneller tot stand.

High Impact Crimes (HIC)

High Impact Crimes hebben een grote impact op de maatschappij. De daders van deze misdrijven noemen we High Impact Targets. Oftewel: HIT’ers.
Een persoon valt onder de HIC-aanpak als deze een overval, woninginbraak of straatroof hebt gepleegd.
Dit zijn delicten met een grote impact op de samenleving. De plegers van dit soort delicten staan erom bekend dat zij na detentie sneller en vaker recidiveren. Om dit te voorkomen werken gemeenten, zorgpartners en justitiepartners samen aan een intensieve persoonsgerichte aanpak.

De gemeente zet zich in om hen de mogelijkheid te bieden het tij te keren, zodat zij geen criminele overlast meer veroorzaken in onze samenleving.
Vanuit de gemeente zijn hierin verschillende afdelingen actief.
Zo kan er bijvoorbeeld ondersteuning nodig zijn op het gebied van onderwijs, zorg, werk en inkomen of een combinatie hiervan.

Meer informatie

Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met het team Detentie & Re-integratie:

Voor vragen over onze HIC-aanpak kunt u contact opnemen met het HIC-team: