Nelson Mandelapark
De komende jaren werkt de gemeente Rotterdam hard om in Rotterdam-Zuid, om precies te zijn in de Maashaven, een nieuw park te laten ontstaan. Het Nelson Mandelapark.
Een park ontstaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Dat moet groeien. En daar gaat nu eenmaal tijd overheen. Het duurt best even, maar dan heb je ook wat. De stad wordt groener. En blijer!
Nieuws
De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan voor het Nelson Mandelapark vastgesteld. Hierdoor komt het park een stap dichterbij. De officiële bekendmaking. Link opent een externe pagina volgt zo spoedig mogelijk. U kunt een bezwaar indienen tegen het bestemmingsplan bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. U heeft daar 6 weken voor. Kijk voor meer informatie op de pagina Bestemmingsplannen.
Het college van burgemeester en wethouders heeft het nieuwe bestemmingsplan voor het Nelson Mandelapark aangeboden aan de gemeenteraad. Met dit plan wordt de aanleg van een park in de Maashaven mogelijk gemaakt. Klik op de link hieronder om het plan in te zien.
Bestemmingsplan. Link opent een externe pagina
Het is nu aan de gemeenteraad om het voorstel te beoordelen. We verwachten dat dit in het najaar gebeurt.
Hoe nu verder?
Bewoners konden reageren op het bestemmingsplan dat eind 2023 verscheen. Op 24 september heeft het college van burgemeester en wethouders besloten dit plan aan te bieden aan de gemeenteraad. Daarin gaat het college in op de gegeven reacties en doet zij een voorstel om enkele onderdelen aan te passen.
De voorbereidingen zijn in volle gang. We moeten nog wel even geduld hebben; het duurt waarschijnlijk nog 4 jaar voordat het park helemaal klaar is.
De gemeente Rotterdam wil een gedeelte van de Maashaven dempen en daar een park aanleggen: het Nelson Mandelpark. Het bestemmingsplan dat dit park mogelijk moet maken, ligt van 21 december 2023 tot en met 31 januari 2024 ter inzage. U kunt dit plan bekijken en erop reageren.
Informatiebijeenkomsten
U bent van harte welkom op de inloopbijeenkomsten over het bestemmingsplan. U kunt het plan ook inzien. Het programma is op beide bijeenkomsten hetzelfde.
- Wanneer: op 9 januari en 10 januari 2024. Op elk gewenst tijdstip tussen 5 uur in de middag en half 9 in de avond kunt u binnenlopen.
- Waar: in Verzamelgebouw ’t Klooster, Afrikaanderplein 7.
Wij nodigen per brief de bewoners die dichtbij het toekomstige park wonen uit. Medewerkers van de gemeente staan klaar om vragen te beantwoorden. Ook zijn het ontwerp, sfeerbeelden en een maquette van het nieuwe park te bekijken. En er is informatie over de demping van de Maashaven. Precies om half 6, half 7 en half 8 zijn er korte presentaties over het bestemmingsplan.
Ter inzage
Wij bieden het ontwerpbestemmingsplan aan op verschillende manieren:
- via de website ruimtelijkeplannen.nl. Link opent een externe pagina
- Bij het informatiecentrum van de gemeente. Maak daarvoor een afspraak: bel naar 010 267 25 14 of mail naar bir@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Het informatiecentrum is in het gebouw Het Timmerhuis aan de Halvemaanpassage 1, 3011 AH Rotterdam.
Openingstijden: dinsdag, woensdag en donderdag van 9 uur in de ochtend tot 1 uur in de middag.
Reageren
U kunt tijdens de inzagetermijn via een zogeheten zienswijze aangeven wat u vindt van het bestemmingsplan. De gemeenteraad stelt uiteindelijk het plan vast, nadat de ontvangen reacties zijn beoordeeld, beantwoord, en waar mogelijk verwerkt in het bestemmingsplan. Hier leest u precies hoe u kunt reageren op het bestemmingsplan. Link opent een externe pagina.
Bestemmingsplan
In een bestemmingsplan staat waar een gebied voor gebruikt mag worden. In het huidige bestemmingsplan is de plek waar het park moet komen alleen bestemd voor water. Het nieuwe bestemmingsplan bestemt een gedeelte van de Maashaven voor groen. Ook maakt het plan horeca in het park en op het nieuwe plein voor de Maassilo mogelijk. Net als kleinschalige terrassen en evenementen. Er mag een horecapaviljoen gebouwd worden en een uitkijktoren.
Rotterdam-Zuid wordt met de komst van het Nelson Mandelapark in de Maashaven nog groener en mooier. Maar ook nu al hebben de wijken vlak bij het park - Afrikaanderwijk, Bloemhof, Katendrecht en Tarwewijk - ons veel moois te bieden. En dat laten we zien met deze wandelkaart.
Routes
We stippelden korte en iets langere wandelroutes voor je uit waarmee je vast en zeker nieuwe hotspots ontdekt. Kom je uit Zuid? Ook dan valt in de voor jou zo vertrouwde wijk(en) nog van alles te verkennen. Onderweg kom je langs allerlei leuke plekken waar ruimte is voor sport, spel en ontmoeting.
Wandelkaart hebben?
De wandelkaart is te vinden in cafés, bibliotheken, Huizen van de wijk en andere openbare plekken in Afrikaanderwijk, Bloemhof, Katendrecht en Tarwewijk.
Bestellen kan ook. Mail naar: parkmaashavenso@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
Een fijne plek om elkaar te ontmoeten, te barbecueën en te picknicken, met alle voorzieningen die daarbij horen. En een park waar plekken zijn voor sport en spel, maar waar ook ruimte is voor natuur. Dat wensen zo’n 900 Rotterdammers voor hun toekomstige Nelson Mandelapark in de Maashaven. Vele wensen zijn overgenomen in het programma van eisen.
Toen begin 2022 het Masterplan voor het park klaar was, vroeg de gemeente aan bewoners, bedrijven, jongeren, eigenaren van sportscholen en anderen: 'Wat gaat u doen in het park?' en 'Wat heeft u hiervoor nodig?' Ongeveer 900 mensen gaven hier antwoord op. Vele wensen en ideeën zijn verwerkt in het programma van eisen. Link opent een externe pagina. Het college van burgemeester en wethouders stelde dit 19 september vast.
Ontwerpers gebruiken dit programma van eisen voor het uitwerken van het parkontwerp. In zo’n ontwerp staat heel precies beschreven en getekend wat allemaal in het park komt. Bijvoorbeeld welke sportvelden er komen, welke bomen en planten, welke zitjes en hoe de paden lopen.
Ontspannen, picknicken en barbecueën
Veel bewoners willen het park gebruiken om te ontspannen en te picknicken of te barbecueën. Zij zien het als een echte ontmoetingsplek. Daar horen voldoende banken, picknickplekken en toiletten bij. Al deze dingen hebben een plek gekregen in het programma van eisen. In een deel van het park kunnen bewoners straks barbecueën.
Jongeren uit de wijken rond de Maashaven missen in hun buurt nu plekken om te chillen. Ze hebben behoefte aan hangmatten of loungebanken. Die chillplekken staan in het programma van eisen maar hoe ze eruit gaan zien, wordt nog bepaald.
Speelzone voor kinderen
Ook noemden bewoners vaak een fontein en een kinderspeelplaats. Voor kinderen komt er een natuurlijke speelzone, met water en zand en allerlei soorten speeltoestellen. Ook kunnen ze straks voor de Maassilo spelen op een waterplein. Hier spuiten fonteintjes nevel in de lucht. Voor oudere kinderen denken we aan een grote glijbaan vanaf een uitkijktoren en andere avontuurlijke dingen om te doen zoals een hindernisparcours.
Horeca
Er is behoefte aan horeca, maar die moet wel betaalbaar zijn. Bewoners denken aan eetkraampjes of foodtrucks van lokale ondernemers. De gemeente onderzoekt of dat kan en waar die dan kunnen staan. Aan de rand van het park komt een paviljoen waar je kunt eten en drinken, met een mooi uitzicht op het water en de binnenvaartschepen. Op het plein voor de Maassilo kan mogelijk ook een terras voor horeca komen.
Honden in het park
Over honden in het park is men het niet eens. Sommige bewoners willen graag hun hond los laten lopen, anderen willen helemaal geen honden tegenkomen. We houden rekening met allebei: honden mogen straks in het park komen, als ze maar aan de lijn gehouden worden.
Veel soorten sport
De gemeente wil in het park veel ruimte geven aan sport en beweging en de bewoners zijn het daarmee eens. Ze willen er vooral wandelen en hardlopen. Ook noemden ze vaak yoga en urban sports zoals bootcamp, skaten, voetbal en basketbal.
De wandelpaden en hardlooprondjes komen er. Voor yoga en bootcamp is voldoende plek op verschillende plekken in het park. Voor 3 x 3 basketbal, panna en voetbal richten we speciale velden in. De ondergrond van het plein voor de Maassilo maken we geschikt voor skaters en skateboarders. Ook komen er drinkwaterpunten. Wel zo fijn als je aan het sporten bent!
Bomen en planten
Bewoners zouden verschillende soorten bomen en planten willen, die het park het hele jaar door aantrekkelijk maken. Dit komt zeker terug in het ontwerp. Bijzonder wordt de getijdennatuur: aan de waterkant komen planten die houden van brak water - water waar een beetje zout in zit - en het verschil tussen eb en vloed. Dit trekt ook nieuwe diersoorten aan.
Bewoners noemden ook vaak een pluktuin, moestuin of voedselbos. Na lang overleg hebben we besloten dit niet te doen. We hebben daar geen goede ervaringen mee. Mensen willen graag dit soort tuinen in hun buurt. We spreken dan af dat de bewoners die zelf onderhouden. Maar mensen verhuizen of krijgen andere bezigheden. En als zo’n tuin er dan eenmaal is, wordt er op de lange duur niet goed meer voor gezorgd. Dat zou zonde zijn van het park.
Evenementen: groot en klein
De meeste mensen willen graag in het park kunnen genieten van kleinschalige evenementen. Jong en oud noemt een buitenpodium voor concerten, theater en films. Maar bij grote evenementen vreest men voor (geluids)overlast. De gemeente wil kleine én grote evenementen een plek geven in het nieuwe park. Er is namelijk in de stad behoefte aan meer plekken voor evenementen. We gaan dit verder uitwerken in een bestemmingsplan. Daarbij onderzoeken we of grote(re) evenementen passen binnen de milieunormen, zoals de Wet Geluidhinder. Meer hierover leest u onder Wat gebeurt er nu precies?
Historie haven en industrie
Veel mensen zien verder graag de geschiedenis van de haven en de industrie terug in het park. Dit gebeurt op verschillende plekken. Onder meer vanaf de twee grote heuvels waar de parkbezoekers straks uitzicht hebben op het water, de binnenscheepvaart en de Maassilo met de oude graanelevatoren.
Bereikbaarheid
De meeste mensen zeggen dat zij straks lopend of op de fiets naar het park zullen gaan. Daarvoor zijn genoeg fietsenrekken nodig. Die komen er. Mensen zijn wel bang dat het park minder goed bereikbaar zal zijn vanuit de Afrikaanderwijk en de Tarwewijk. De dijk aan de Maashaven Oostzijde en de Brielselaan zijn namelijk flinke hindernissen. Het aanpassen van deze straten zit niet in het plan voor het Nelson Mandelapark. Wel kijken we hoe we de Maashaven Oostzijde bij de Paul Krugerstraat makkelijker oversteekbaar kunnen maken.
In het Masterplan staan twee steigers. De watertaxi krijgt een halte in het park, net als nu. En we denken na over een steiger voor bijvoorbeeld de pleziervaart. Die mag niet zorgen voor minder ligplaatsen of overlast voor de binnenschippers.
Beheer en veiligheid
Bewoners vinden voldoende prullenbakken, goede verlichting en onderhoud onmisbaar voor het park. Ze maken zich zorgen over zwerfvuil en drijfafval bij westenwind. En doordat de mensen die rond het park wonen vanuit huis niet direct in het park kunnen kijken, vragen ze de gemeente extra te letten op veiligheid. Deze punten worden later allemaal uitgewerkt in deelplannen voor beheer, onderhoud en toezicht.
De gemeente Rotterdam is op zoek naar gebruikt(e) zand en stenen voor het toekomstige Nelson Mandelapark. Daarom nodigt zij organisaties uit om deel te nemen aan een schriftelijke marktconsultatie.
Het Nelson Mandelapark
Bijna iedere Rotterdammer kent het wel; de Maashaven. Het is de grootste nog in gebruik zijnde haven in onze binnenstad. In de omliggende wijken is nauwelijks groen te bekennen. Daarom heeft de gemeente besloten om juist hier een stadspark te maken; het Nelson Mandelapark. Dit park is een van de Rotterdamse Stadsprojecten.
Er moet nog een hoop gebeuren voordat het eenmaal zo ver is. Al in 2018 is een start gemaakt. Toen is een deel van de Maashaven uitgebaggerd. Op de bodem is daarna een laag zand aangebracht van een paar meter dik. Nu gaat de gemeente de haven verder dempen; het is namelijk nog ongeveer 10 meter diep. In totaal zijn ongeveer 700.000 m3 zand en 60.000 m3 stenen nodig om boven het water uit te komen.
Hergebruik in plaats van nieuw
De gemeente Rotterdam heeft circulariteit hoog in het vaandel staan. Daarom is zij van plan bestaand zand opnieuw te gebruiken in plaats van nieuw zand uit zee te halen. Het zand dat wij willen hergebruiken is afkomstig uit bouwprojecten uit de regio. Denk bijvoorbeeld aan zand dat vrijkomt bij de aanleg van parkeergarages of het uitdiepen van havens. Ook komt zand vrij bij de bouw van rijkswegen en woonwijken.
Het Maaswater biedt extra kansen
Het water in de Maashaven staat in directe verbinding met de Noordzee. Twee keer per dag stijgt en daalt het water ongeveer twee meter. Ook is het water brak. Om die reden mogen wij in de Maashaven ook zout zand toepassen. Dit zoute zand zou bijvoorbeeld vrij kunnen komen bij het graven van havens die aan zee liggen.
Stenen hergebruiken
Naast zand is de gemeente op zoek naar grote hoeveelheden betonstenen, betontegels en gebakken klinkers. Met die stenen maken wij onderwaterdammen. Die dammen houden het zand op zijn plaats. Gebruikte stenen zijn niet alleen goedkoper, zo krijgen ook bestaande stenen een nieuwe functie.
Transport
Het zand en de stenen moeten worden vervoerd naar de Maashaven. Als dit met vrachtwagens zou gebeuren, zijn er bijna 40.000 vrachtwagens nodig. Dit geeft niet alleen verkeersproblemen in onze stad, maar zorgt ook voor uitstoot van bijvoorbeeld CO2. Daarom willen wij het zand en de stenen zo veel mogelijk per schip laten aanvoeren.
Inzicht in het aanbod
Met deze publicatie op website van TenderNed. Link opent een externe pagina nodigt de gemeente marktpartijen uit om deel te nemen aan een marktconsultatie. Zij stelt aan geïnteresseerde bedrijven enkele schriftelijke vragen over het zand en de stenen. Op die manier wil de gemeente inzicht krijgen in de beschikbare bouwstoffen. De kosten en bouwtijd zijn dan ook beter in te schatten.
De ruimte om er even uit te zijn
Vindt u een voetbalveld al groot? Het Nelson Mandelapark beslaat maar liefst 10 voetbalvelden. Ruimte genoeg dus om er iets moois van te maken met echte heuvels, grasvelden, grote bomen en een nieuw te bouwen plein vóór de Maassilo. Het betekent ook dat er plek zat is om ontspanning te zoeken. Kinderen gaan er lekker spelen en Rotterdammers ontmoeten elkaar. Er is ook volop gelegenheid om te sporten. En natuurlijk worden er mooie evenementen georganiseerd. Ook leuk: je kunt er naar de schepen kijken of op een speciaal vlonderpad zelf eb en vloed meemaken. De natuur komt hier tot bloei!
Een park voor iedereen
Begin 2022, nadat het college het Masterplan had vastgesteld, sprak de gemeente voor de tweede keer met omwonenden en anderen over het park. In totaal hebben ongeveer 900 mensen online en tijdens bijeenkomsten en interviews gereageerd. De meeste reacties waren zeer positief: iedereen is enthousiast over het park en de meeste mensen geven aan er zelf ook heen te willen gaan.
In een reactiedocument zijn alle reacties verzameld. Het is voor de gemeente een belangrijke inbreng bij het maken van het Programma van Eisen. Hierin staan de eisen en wensen waaraan het nieuwe park moet voldoen. De ontwerpers gebruiken het bij het maken van het voorlopig ontwerp en definitief ontwerp.
Wat gebeurt er nu precies
De voorbereidingen zijn in volle gang. We moeten nog wel even geduld hebben; het duurt waarschijnlijk nog 4 jaar voordat het park helemaal klaar is.
Bewoners konden reageren op het bestemmingsplan dat eind 2023 verscheen. Op 28 november heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan vastgesteld. In de loop van volgend jaar presenteren we het voorlopig ontwerp. Daarin zijn de wensen van de bewoners en anderen voor het park zoveel mogelijk meegenomen.
Vanaf januari wordt zand gestort om de bodem van de Maashaven egaal te maken. Daarna vindt de demping met zand en stenen plaats. Ook wordt een kademuur aangelegd in het westelijke gedeelte van de haven. Nadat een laag aarde en de twee heuvels van het park op het zand zijn aangebracht, moet alles inklinken. In 2027 kan de inrichting beginnen. Een jaar later, in 2028, hopen we klaar te zijn en het Nelson Mandelapark te openen.
Groen is belangrijk
In de wijken rond de Maashaven is te weinig openbaar groen en ruimte om te bewegen. Door de groei van Rotterdam-Zuid neemt de behoefte daaraan nog verder toe. Een park heeft een positieve invloed op de gezondheid van bewoners. Het zorgt voor ontspanning en mensen komen elkaar vaker tegen. Het koelt de stad als het warm is en voorkomt wateroverlast als het hard regent. Het verbetert de luchtkwaliteit. Groei moet daarom hand in hand gaan met meer groene plekken in de stad. Vanuit die visie realiseert de gemeente verschillende Stadsprojecten. Het Nelson Mandelapark is er één van.
- … de naam Nelson Mandela niet zomaar een naam is? De gemeenteraad heeft het college verzocht om een Rotterdamse plek te vernoemen naar Nelson Mandela, de voorvechter voor de afschaffing van apartheid. Daarbij is gezocht naar een plek die recht doet aan de statuur van de persoon Mandela. Die plek is gevonden in dit indrukwekkende park in de Maashaven.
- … het park een plek wordt om te sporten? Hardlopen, voetbal, basketbal, bootcamp, skaten… noem maar op!
- … het park een plek wordt om elkaar te ontmoeten? Koffietje in het paviljoen, concert, picknick of barbecue… Say hello!
- … er een getijdenzone in het park komt? Er is eb en vloed en brak water. Dat betekent veel nieuwe dier- en plantensoorten.
- … de Maashaven 10 meter diep is? En dat het wel een jaar duurt voordat je ook land boven water ziet verschijnen?
- … we gebruikt zand willen toepassen? Omdat dat een duurzame basis voor het park betekent?
- … het park in de zomer koeler is dan de straat? Dit komt door de grote bomen, planten en het gras.
- … de gemeente al eerder met bewoners in gesprek ging over het park? In november 2019 is tijdens enkele bijeenkomsten aan bewoners, bedrijven, kinderen en jongeren uit de Afrikaanderwijk, Tarwewijk, Bloemhof-Noord en Katendrecht gevraagd hoe hun ideale park eruitziet. De reacties van zo’n 400 mensen zijn gebundeld in een reactiedocument.
Meer informatie
Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuws en ontwikkelingen? Hou onze Instagram. Link opent een externe pagina- of Facebook. Link opent een externe pagina-pagina in de gaten. Of stuur een e-mail naar parkmaashavenSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.