Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Omgevingsvergunning bouwen aanvragen

Vanaf 1 juli 2024 is het Omgevingsloket online (OLO) niet meer beschikbaar. 
Hebt u voor 1 januari 2024 een omgevingsvergunning aangevraagd via het Omgevingsloket online, dan is het belangrijk om de aanvullingen via het nieuwe Omgevingsloket. Link opent een externe pagina in te dienen. Hoe u dat doet, leest u in de handleiding. Link opent een externe pagina op het Omgevingsloket.

Voor hulp neemt u contact op met 14 010.

Voor sommige bouwprojecten of verbouwingen moet u een omgevingsvergunning hebben. De gemeente helpt u bepalen of een vergunning nodig is.

Kies voor ‘Online aanvragen’ of ‘Per post aanvragen’ om het proces voor de Omgevingsvergunning Bouwen te starten. Nadat u uw keuze gemaakt hebt, wordt u stap voor stap door het proces geleid. Als u al weet dat u een vergunning nodig hebt, kiest u voor ‘Vergunning aanvragen’.

Online aanvragenPer post aanvragenVergunning aanvragen. Link opent een externe pagina

Eerst zekerheid: de conceptaanvraag

Wilt u weten of uw bouwplan of verbouwplan past in het bestemmingsplan? Dien dan een conceptaanvraag. Link opent een externe pagina in. Dan weet u of uw plannen kunt uitvoeren. 

Belangrijke informatie over de omgevingsvergunning leest u in het 'Infoblad mededelingen' en op de pagina Omgevingsvergunning.

Hoelang duurt het

  • een normale procedure duurt 8 weken
  • een uitgebreide procedure duurt 26 weken

Als er reden voor is, kunnen beide procedures worden verlengd met 6 weken of tijdelijk worden stilgezet.

Kosten

De totale bouwkosten of sloopkosten voor het hele bouwproject waar u een omgevingsvergunning voor aanvraagt, bepalen hoeveel leges u moet betalen.

Kijk op de pagina kosten van de omgevingsvergunning hoe u deze kosten berekent.

Na de aanvraag

Wanneer u de vergunning hebt ontvangen, meldt u de start en de afronding van uw bouwproject bij de gemeente. Hiervoor gebruikt u de formulieren 'Melding aanvang bouwwerkzaamheden' en 'Gereedmelding werkzaamheden'

Wet Bibob en Bouwuitgave

Bij een onderzoek vanuit de Wet Bibob. Link opent een externe pagina onderzoekt de gemeente informatie over onder andere de financiering en de leidinggevenden. U kunt gevraagd worden het formulier Wet Bibob en Vergunningen toe te voegen bij uw aanvraag. 

Bouwuitgave

In het Bouwbesluit 2012 staat waaraan een eigen buitenberging bij een woning moet voldoen. Voor woongebouwen wordt vaak gekozen voor een gemeenschappelijke (fietsen)stalling. In de ‘bouwuitgave gelijkwaardige oplossing buitenbergingen’ staat precies aan welke voorwaarden een gemeenschappelijke stalling moet voldoen.

Contact

Kijk voor meer informatie op de pagina Bouwen.

Hebt u vragen:

Veelgestelde vragen