Oppervlaktewater
In Rotterdam zijn veel sloten, singels, vijvers en plassen. Dit noemen we oppervlaktewater. Voor een groot deel van het oppervlaktewater zijn wij als gemeente verantwoordelijk voor het uitvoeren van onderhoud.
Bagger voeren we af naar een plek waar het verwerkt kan worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn als opvulling van een diepteput, of op plekken waar het een poos kan blijven liggen. De bagger kan dan opdrogen en als het schoon genoeg is mengen met andere grond. Door dit mengen ontstaat grond die goed genoeg is om bijvoorbeeld bomen op te kunnen planten. Sterk verontreinigde bagger gaat naar een speciale verwerkingslocatie. Hier wordt geen grond van gemaakt.
Door al het onderzoek dat we uitvoeren weten we steeds beter hoe schoon of hoe vies de bagger is. Wanneer de bagger schoon genoeg is, hoeven we deze niet af te voeren. In plaats daarvan kunnen we het op de kant leggen. Belangrijk hierbij is dat dit geen overlast voor de bewoners in de wijk mag veroorzaken.
Het grootste voordeel van het op de kant leggen van bagger, is dat dit beter is voor het milieu. Vrachtwagens hoeven niet meer door de wijk te rijden en de grond langs de sloot verbetert. Dit is goed voor gras en planten.
Sommige sloten zijn in het beheer van een waterschap of hoogheemraadschap. Daarom kan het zijn dat niet elke sloot in een wijk tegelijkertijd wordt gebaggerd. We proberen wel altijd om het baggeren zo veel mogelijk op elkaar af te stemmen.
Ook in Rotterdamse wateren komt veel zwerfafval terecht. Onze ambitie is dat onze wateren in 2050 afvalvrij zijn. Dat is goed voor dier, mens en milieu. Om deze ambitie te realiseren hebben we een strategie gemaakt: Marien Zwerfafval. Kijk voor meer informatie op de pagina Afvalvrije wateren.
Helaas is het onmogelijk om botulisme volledig tegen te gaan, omdat het ontstaat door een combinatie van hoge temperaturen en ondiepe watergangen. Het is ook moeilijk te bepalen of de bacterie die botulisme veroorzaakt ergens in het water zit; dat kunnen we alleen bepalen door verse kadavers van dode dieren te onderzoeken. Gelukkig verdwijnt de bacterie vanzelf als het minder warm wordt.
Toch zijn er wel dingen die we doen om botulisme zo veel mogelijk te beperken. Onze boswachters verwijderen kadavers zo snel mogelijk. Zo verminderen ze de kans op verspreiding van de bacterie. Dit doen ze tijdens hun inspectierondes, maar ook op basis van meldingen die bewoners doen.
Als we zeker weten dat er sprake is van botulisme in officieel zwemwater, dan zetten we waarschuwingsborden neer. Wilt u weten waar officiële zwemlocaties zitten en of deze veilig zijn? Download de Zwemwater App. Link opent een externe pagina.
Het is erg belangrijk dat u niet zelf de kadavers verwijdert. De kans om de bacterie op te lopen is dan groot. Heeft u een huisdier? Zorg er dan voor dat het niet in het water zwemt of het water drinkt. De kans bestaat dan namelijk dat uw huisdier de bacterie oploopt.
Bent u in de buurt van een watergang en ziet u veel dode vissen of (water)vogels? Maak dan direct een melding via de MeldR-app. Op deze manier informeert u de boswachters en kunnen zij de kadavers zo snel mogelijk verwijderen.
Wilt u meer informatie over botulisme? Download dan het Factsheet Botulisme | Unie van Waterschappen. Link opent een externe pagina.