Overschie-Oost
De gemeente is bezig met groot onderhoud aan de riolering en de ruimte buiten in Overschie-Oost. Dat is het gebied tussen de A13, de Kedichemstraat, De Rotterdamse Schie, en de Blankenburgsingel en de Strijpesingel.
Van november 2024 tot eind 2026 werken we in fase 3A. Dat is de wijk ten zuiden van de Ruggeweg. We werken straat voor straat, in deze volgorde:
- Ameidestraat
- Rammelandstraat
- Beeningerstraat
- Buttervlietstraat
- Ruggeweg
Voordat we in een straat gaan werken, ontvangen bewoners een brief.
Wat pakken we aan?
De gemeente vervangt de riolering en er komen meer planten. De straten en plantsoenen worden weer opgehoogd, want die zijn in de loop van de tijd verzakt. De straten krijgen een andere inrichting.
Het ontwerp is het resultaat van de wensen van bewoners en hun reactie op een voorlopig ontwerp.U kunt het definitieve ontwerp bekijken op de RADS-app. Link opent een externe pagina.
Stedin en Evides vervangen meteen gas- en waterleidingen en soms ook elektriciteitskabels. In een aantal gevallen vervangt Stedin ook uw huisaansluiting voor gas of elektriciteit. U wordt hier apart door Evides en Stedin over geïnformeerd. Door samen te werken hoeft de straat minder vaak open. Dan kunnen we ook de straat anders inrichten.
Fase 3A
Dit verandert er in de straten:
- Er komen fietssuggestiestroken die wat breder zijn en uitgevoerd in rood asfalt zodat het prettiger en veiliger fietsen is;
- De rijbaan wordt versmald, zodat er minder hard gereden wordt;
- De stoep aan de noordzijde wordt breder.
- Er komt meer ruimte op de stoep bij de entree van de school, en parkeervakken worden verplaatst naar de zijde van de school zodat er bij het afzetten van kinderen niet meer overgestoken hoeft te worden;
- De lantaarnpalen verplaatsen naar de overkant van de straat;
- Er komen 3 extra parkeervakken;
- Er komt extra groen en 2 nieuwe bomen;
- Om dit allemaal te bereiken wordt de straat eenrichtingsverkeer in de richting van de Abtsweg;
- Er komt een plateau op de kruising met de Buttervlietstraat om de snelheid van het verkeer te remmen;
- De hoge beplanting langs de kinderopvang wordt vervangen door lagere heesters zodat er meer zicht is.
- Aan de zijde van de woningen komt een bredere stoep;
- De haag wordt vervangen door lage beplanting voor meer overzicht. Er komen nog 7 nieuwe bomen aan de kant waar nu ook al bomen staan;
- De verlichting wordt iets opgeschoven en komt dichter bij de straat. Dat doen we, omdat het haaks parkeren verandert in langs parkeren aan beide kanten van de straat. De lantaarnpalen komen iets meer voor de bomen te staan, waardoor de weg beter verlicht kan worden;
- Om dit te bereiken wordt de straat 1-richtingsverkeer in de richting van de Rammelandstraat en versmald naar 3,50m;
- Om dit te maken, vervallen 3 parkeerplaatsen;
- Ter hoogte van de doorgang naar de Abtsweg komt een plateau in de rijweg. Dit maakt het gemakkelijker om over te steken richting de Beeningerstraat en remt de snelheid van het verkeer.
- De indeling van de straat blijft grotendeels hetzelfde;
- Er komen vakken met beplanting onder de bomen en ter hoogte van de doorsteek. Om dat te bereiken offeren we 1 parkeerplaats op;
- Er worden extra drempels geplaatst om de snelheid van het verkeer te remmen;
- Fietshekjes om de fiets te parkeren worden beter verdeeld;
- Aan de westkant van de straat komt er beplanting langs de gevels;
1 boom wordt een paar meter verplaatst ten behoeve van een betere oversteek; - Bij de plateaus en drempels worden paaltjes op de stoep geplaatst om parkeren op de stoep te voorkomen.
- De indeling van de straat blijft grotendeels hetzelfde;
- Er komen vakken met beplanting onder de bomen en ter hoogte van de doorsteek. Om dat te bereiken offeren we 3 parkeerplaatsen op;
- Er worden extra drempels geplaatst om de snelheid van het verkeer te remmen;
- Fietshekjes om de fiets te parkeren worden beter verdeeld;
- Bij de plateaus en drempels worden paaltjes op de stoep geplaatst om parkeren op de stoep te voorkomen.
Het plantsoen tussen de Beeningerstraat en de Ameidestraat is niet opgenomen in de plannen, omdat het in beheer is bij Woonstad Rotterdam. Woonstad Rotterdam maakt daar zelf een plan voor en neemt daarover contact op met de bewoners die uitkijken op dit plantsoen. De werkzaamheden aan het plantsoen zijn naar verwachting klaar begin 2025.
Het plantsoen aan de achterzijde van de Ameidestraat is voor het grootste deel wel in beheer van de gemeente, maar staat nog niet in het ontwerp. Het riool ligt hier onder bestaande bomen. Vervanging van het riool zou betekenen dat die bomen gekapt moeten worden. En dat is iets wat we echt niet willen. We zoeken een technische oplossing om dat te voorkomen. In fase 3A vervangen we dit deel van het riool nog niet.
Ook stond er in het plan dat we het plantsoen vanaf en naar de Ruggeweg meer openheid willen geven, voor meer sociale controle. We moeten nog extra ecologisch onderzoek doen voor we weten of dat mag.
Fase 3B en 3C
In fase 3B en fase 3C pakken we de Abtsweg aan. De planning van 3B en 3C is nog niet duidelijk.
Top 3 van wensen van bewoners voor de Abtsweg:
- Maatregelen om de snelheid te remmen
- Meer groen en meer sfeer
- Meer zebrapaden
Ook zien heel veel mensen graag dat er meer gezellige winkels komen op de Abtsweg.
Meer informatie
Volg de werkzaamheden via de Rotterdam Aan de Slag!-app, die u downloadt via de app-store. U kunt dan aangeven meldingen te willen ontvangen.
Vragen over de werkzaamheden van Stedin?
Neem contact op met de klantenservice van Stedin. Op werkdagen telefonisch te bereiken van 08.30 uur tot 16.30 uur op het nummer 088 896 39 63. U kunt ook een WhatsApp-bericht sturen naar 06 469 639 63.
Bij calamiteiten kunt u contact opnemen met het storingsnummer van Stedin: 0800 90 09 (gratis).
- Wat voor werkzaamheden gaat Stedin uitvoeren?
Stedin gaat de gasleidingen vervangen. Het gaat om de hoofdleiding en soms de gasleiding die naar uw huis loopt. De leidingen liggen in het trottoir, het trottoir wordt dus opgebroken. Stedin werkt in fases. Dit houdt in dat niet de gehele straat in één keer wordt opgebroken. Stedin zorgt dat uw huis altijd bereikbaar blijft. Zo nodig leggen ze loopplanken neer. Aangrenzende parkeervakken zijn dan tijdelijk ook niet te gebruiken. Stedin probeert de overlast zoveel mogelijk te beperken. - Gaat Stedin de huisaansluitingen vervangen?
Stedin probeert zoveel mogelijk voorafgaand aan de hoofdleidingwerkzaamheden de huisaansluitingen te vervangen. Er komt een monteur van de aannemer langs om te bepalen of de aansluiting vervangen moet worden. Als de aansluiting vervangen moet worden, maakt de monteur een afspraak met u. Bent u niet thuis op de dag van de inspectie? Dan ontvangt u een kaartje in de bus met het verzoek een afspraak te maken. - Wie gaat de werkzaamheden uitvoeren?
De werkzaamheden worden uitgevoerd door onze aannemer Heijmans. Heijmans voert ook voor Evides de werkzaamheden aan het waterleidingnet uit. - Wie betaalt voor de huisaansluitingen?
U hoeft niets te betalen voor de werkzaamheden. Stedin betaalt de kosten voor de vervanging van de hoofdleiding en de huisaansluitingen. - Heb ik geen gas tijdens de werkzaamheden?
U heeft tijdens de gehele werkzaamheden op maximaal twee momenten geen gas:- U heeft tijdelijk geen gas wanneer het stuk van de hoofdleiding wordt vervangen waarop u bent aangesloten.
- U heeft tijdelijk geen gas in het geval dat uw huisaansluiting vervangen wordt. Stedin informeert u ongeveer drie tot vijf werkdagen van tevoren over de dag en de duur van de gasonderbreking.
Vragen over de werkzaamheden van Evides?
Meer informatie vindt u op waterstoring.nl/evides. Link opent een externe pagina.
Bij calamiteiten kunt u contact opnemen met het storingsnummer van Evides: 0900 07 87.
- Hoe zit het met de huisaansluitingen?
Een groot deel van de huisaansluitingen wordt niet vervangen. Dit zijn de leidingen die vanaf de hoofdleiding naar uw meterkast lopen. - Wie gaat de werkzaamheden voor Evides uitvoeren?
De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer Heijmans. - Wie betaalt voor de huisaansluitingen van de waterleiding?
Alle werkzaamheden die Evides uitvoert komen voor rekening van Evides. Het kost de bewoners dus niets. - Wordt het water afgesloten?
Bij het vervangen van de drinkwaterleidingen kan het water kort worden afgesloten. Dit duurt normaal gesproken maximaal een halve dag, maar meestal nog korter. Bewoners worden hierover tijdig geïnformeerd met een kaartje in de bus. Tijdens het vervangen van de huisaansluitingen wordt het water ook kort afgesloten; u wordt persoonlijk geïnformeerd wanneer dat is.
Heeft u vragen over de rioolwerkzaamheden?
Aannemer De Bruyn & Nelisse uw contactpersoon tijdens de werkzaamheden. Neem contact op met Jaco Nelisse:
- Telefoon: 010 313 38 49, op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur
- E-mail: mailto:overschie@debruynennelisse.nl. Link opent een externe pagina