Plattegrond wijkcontainers
Gebruikt u voor uw afval de wijkcontainers, dan vindt u alle containers op de plattegrond.
Vul uw huisadres of postcode in voor het snelste resultaat.
Ziet u de plattegrond niet? Accepteer dan de cookies.
Volle container
Als de container vol is, zet uw afval er dan niet naast!
Loop naar de volgende container. Of bewaar uw afval nog even thuis tot de container is geleegd.
Zo voorkomt u dat het een troep wordt op straat.
Afval op straat is gevaarlijk voor mensen en dieren. Het is ook slecht voor het milieu. Afval trekt ratten en andere plaagdieren aan.
Belangrijk om te weten: u kunt een boete krijgen als u afval naast de container zet. En ook als uw afval de opening van de container blokkeert.
Ziet u een volle container. Staat er afval naast? Of zit een afvalzak klem? Meld het online, via de pagina meldingen buitenruimte, de MeldR-app of bel 14 010.
Kijk voor meer informatie op de pagina meldingen buitenruimte.
De gemeente leegt de containers
In Rotterdam staan meer dan 7.000 wijkcontainers voor glas, papier, textiel en restafval. Elke wijkcontainer heeft een sensor. Die sensor meet elk uur hoe vol de container is. Dat gebeurt met geluid. Dat geluid is voor mensen niet te horen. Deze sensor noemen we een vulgraadmeter.
De sensor geeft aan de gemeente door wanneer die de container het beste kan legen. Meestal gebeurt dat als de container voor driekwart vol is. En met de informatie van alle sensoren wordt automatisch een route voor de vuilniswagens gemaakt. De chauffeurs zien op hun tablets de route met containers die zij moeten legen.
Deze slimmere manier van afval ophalen bespaart de gemeente geld. Bovendien zorgt het voor minder autoritten en CO2-uitstoot. Dat is beter voor het milieu.
Dit past goed in de visie van Rotterdam om de stad steeds slimmer en duurzamer te beheren.
Belangrijk om te weten: als u afval naast de container zet, kunt u een boete krijgen. En ook als uw afval de opening van de container blokkeert.
U betaalt dan minstens 187 euro.
Dat is wat het de gemeente kost om het afval op te ruimen.
Kijk voor meer informatie over boetes op de pagina Schoon.
Afval dat niet in een wijkcontainer hoort of past, kunt u gratis inleveren bij een milieupark.
Spullen die nog goed te gebruiken zijn kunt u ook gratis inleveren bij een milieupark of gratis bij een kringloopwinkel.
Veel Rotterdammers zijn blij met tweedehands spullen. Het Goed haalt grote spullen gratis bij u thuis op. Link opent een externe pagina. U moet zware spullen dan wel (beneden) bij de voordeur zetten.
U kunt ook gratis een aanhangwagen of elektrische bakfiets lenen om uw grofvuil, bruikbare tweedehandsspullen en groot tuinafval in te leveren bij de milieuparken.
Veel Rotterdammers die wonen in een eengezinswoning hebben huiscontainers (kliko’s). De gemeente leegt deze huiscontainers op vaste dagen.
Met de AfvalWijzer-app of op de website MijnAfvalwijzer. Link opent een externe pagina kunt u opzoeken op welke dagen we uw huiscontainers legen.
In de app kunt u instellen dat u voor elke ophaaldag een melding krijgt.
Download de app via de App Store, Google Play of Windows Store (zoek op 'AfvalWijzer').
Als ondernemer moet u er zelf voor zorgen dat uw bedrijfsafval wordt opgehaald:
- U kunt hiervoor een contract afsluiten met een erkende afvalinzamelaar.
- U kunt bedrijfsreinigingsrecht betalen aan de gemeente.
Als u bedrijfsreinigingsrecht betaalt, mag u de ondergrondse containers gebruiken. Staan er geen containers in de buurt, dan krijgt u een rolcontainer voor uw afval.
Wilt u weten of uw bedrijf het bedrijfsreinigingsrecht kan gebruiken? Meer informatie staat op de pagina over bedrijfsafval.
Ondergrondse wijkcontainers voor afval plaatst de gemeente niet zomaar.
- Het begint met de plek. De gemeente kijkt welke containers er al in de wijk staan en waar die staan. En onderzoekt of de nieuwe plek geschikt is voor een ondergrondse afvalcontainer.
- Daarna volgt een juridisch proces. De gemeente maakt het plan om een container te plaatsen bekend via een ontwerpbesluit.
- Bewoners die de wijkcontainer gaan gebruiken, krijgen hierover een brief. Zij kunnen hun mening geven over het plan. Dat heet een zienswijze en moet gebeuren binnen zes weken na de datum van de brief.
- De gemeente bekijkt en beantwoordt de reacties van bewoners en neemt een definitief besluit.
- Hierna plaatst de gemeente de container.
Dit kan wel 6 tot 7 maanden duren.
In de video onderaan de pagina leggen we uit wat er allemaal komt kijken bij het plaatsen van een wijkcontainer voor afval.
De gemeenteraad koos in 1996 voor ondergrondse wijkcontainers.
Alle wijken waar de gemeente eerst het afval ophaalde met vuilniszakken of afvalcocons, kregen ondergrondse wijkcontainers.
Dit systeem werkt goed. Het heeft voordelen over vuilniszakken. Er is minder zwerfvuil, minder stankoverlast en minder overlast van meeuwen. En bewoners kunnen altijd hun vuilniszak wegbrengen.