Presidentenwijk
Er staat heel wat te gebeuren in de Presidentenwijk in Hoek van Holland. Tijdens groot onderhoud vervangt de gemeente er het riool, Stedin de elektrakabels en gasleidingen en Evides de waterleidingen.
Bekijk het project op Mijn Rotterdam
Vragen en antwoorden over de werkzaamheden en planning
We hebben nu nog geen startdatum. Omdat de Presidentenwijk bij een Natura2000-gebied (beschermd natuurgebied) ligt, mogen we niet tot nauwelijks stikstof uitstoten. Vorig jaar stelde de Raad van State hier nog een aantal eisen aan. Samen met de aannemer(s) zijn we bezig om aan deze eisen te voldoen. Op z’n vroegst start het werk in september 2023, maar misschien moeten we geduld hebben tot het eerste kwartaal van 2024. We gebruiken zo veel mogelijk elektrische machines, maar die zijn beperkt beschikbaar. Het voordeel van elektrische machines is dat ze minder geluidsoverlast geven. Zodra de planning bekend is, krijgen de bewoners meer informatie.
Voor het werk aan het riool hoeft u niet thuis te zijn. Voor het werk van Evides of Stedin kan het wel nodig zijn dat u thuis bent. Zij maken hierover van tevoren een afspraak met u.
Toen de woningen werden gebouwd, is een peil vastgesteld waarop de straten en paden werden aangelegd. Maar door de jaren heen is de grond verzakt. En ook het riool is verzakt. Het nieuwe riool leggen we weer op de juiste hoogte aan. En ook de straten en paden komen weer op de originele hoogte. Hiermee ligt de wijk er voor de komende 50 jaar weer goed bij.
Gemiddeld gaan de straten en paden in de wijk 10 centimeter omhoog. Dit kan per deel van de wijk wel verschillen. Sommige delen van de wijk gaan maar 2 centimeter omhoog. Precieze cijfers voor uw straat zijn nog niet bekend. We raden aan om uw eigen terrein pas op te hogen als de gemeente klaar is met het werk.
De eigenaar van de woning is verantwoordelijk voor het ophogen. Let op: als u een woning huurt, is de verhuurder verantwoordelijk. De gemeente overlegt met de woningbouwvereniging WVH over de werkzaamheden. We maken een kaart zodat u kunt zien wat de ophoging voor u betekent.
Het kan zijn dat we in uw tuin moeten zijn. Dit hoort u van tevoren. We maken vooraf een foto van uw tuin en zullen alles weer terugleggen zoals het was. Als het werk klaar is maken we opnieuw een foto van uw tuin.
Al het regenwater dat valt op openbaar terrein, wordt daar opgevangen. Meestal lopen paden een beetje af naar de centrale afvoerputten, zodat het water wegstroomt. Zo komt dit niet terecht op privégrond. Als uw terrein niet is opgehoogd, kan het gebeuren dat het water dat daar valt, de put niet meer bereikt en zich verzamelt in de ‘kuip’ die zo is ontstaan. Om dit te voorkomen kan het verstandig zijn om uw eigen terrein ook op te hogen.
Tijdens het werk gebruiken we een deel van het parkeerterrein van de rugby- en voetbalvereniging als bouwplaats. Bij evenementen kan dit terrein verkleind worden, zodat er meer parkeerruimte is. Op het grasveld tegenover het parkeerterrein komen tijdelijk extra parkeerplekken. Zo compenseren we voor een deel de vervallen plekken.
Vanuit de bouwplaats brengen we het materiaal met elektrisch vervoer naar hubs - centrale verzamelplekken - in de wijk. We weten nog niet precies waar die hubs komen. Wat we wel weten is dat we daar ook de machines kunnen opladen.
Vragen en antwoorden over parkeren en bereikbaarheid
Een straat wordt in fasen opgebroken. We doen dit niet voor de hele straat op hetzelfde moment. Dit betekent dat er tijdelijk minder parkeerplekken zijn in die straat. Hulpdiensten moeten de woningen op ongeveer 50 meter kunnen bereiken.
Als uw invalidenplek is in het deel van de straat waar we op dat moment werken, dan moeten we die tijdelijk verplaatsen. We zorgen ervoor dat u de tijdelijke plek kunt bereiken. Dit overleggen we met u.
Voor een inrit moet u een geldige vergunning hebben. U kunt deze aanvragen bij het omgevingsloket. Zonder vergunning plaatsen we de stoeprand zoals die nu is terug.
Vragen en antwoorden over het groen
Wij zijn blij met deze melding en gaan dit onderzoeken. Er kunnen verschillende oorzaken zijn. De onderzoeken worden gestart.
Als gemeente kunnen we dit soort verzoeken (helaas) niet aannemen. Bomen zijn beschermd en kunnen enkel met vergunning gerooid worden. Zo’n vergunning krijgt u alleen als er gegronde redenen zijn om de boom te verwijderen. Toppen of verwijderen van de bomen wordt in Rotterdam alleen uit veiligheidsoverwegingen uitgevoerd en niet voor extra zonlicht. Hinder door bijvoorbeeld bladeren of schaduw behoort niet tot deze redenen.
Andere vragen en antwoorden
Deze kastjes zijn niet van de gemeente Rotterdam. Er zijn met de eigenaar(s) bepaalde afspraken over gemaakt en de kastjes kunnen daarom niet zomaar verplaatst worden.
Tijdens de eerste bewonersavond hebben we al veel ideeën en wensen gekregen. Daar zijn we erg blij mee. Als u wilt meedoen, kunt u de vragenlijst invullen op de speciale pagina van de Presidentenwijk op Mijn Rotterdam. Link opent een externe pagina. Vul de vragenlijst in en mail hem naar presidentenwijkBCO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Heeft u al eerder de vragenlijst ingevuld, dan hoeft dat niet opnieuw.
Wilt u volgen wat er in de Presidentenwijk gaat gebeuren en uw mening geven over de herinrichting? Bekijk het project op Mijn Rotterdam. Link opent een externe pagina. Via dit platform kunnen bewoners van de Presidentenwijk digitaal meedenken en meebeslissen over hoe de wijk er straks uit gaat zien.