Verbetering natuurgebieden Hoek van Holland
Van eind 2023 tot midden 2026 wordt er gewerkt in de Hoekse Bosjes, het Roomse duin, het Hillduin, de Nieuwlandse Duin/Dijk en de Lange Wei. Het doel is om de natuur in deze gebieden te verbeteren en te beschermen.
Het Hillduin, het Roomse Duin, de Hoekse Bosjes, de Nieuwlandse Duin/Dijk, en de Lange Wei maken deel uit van Solleveld & Kapittelduinen. Dit is het duingebied tussen Hoek van Holland en Den Haag. Het bestaat uit verschillende natuurgebieden, waarvan er sommige in en om Hoek van Holland liggen. Omdat er zeldzame dieren en planten leven en bijzondere leefgebieden voorkomen is het aangewezen als Natura 2000-gebied. Dit zijn speciale natuurgebieden die in Europa worden beschermd.
Het is iets om trots op te zijn dat dit gebied beschermd is, maar we moeten er ook goed voor zorgen. De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van de natuur in de vijf genoemde gebieden. Daarom wordt er tot en met 2026 gewerkt. De werkzaamheden vinden vooral plaats van november tot en met februari, en voornamelijk in de Hoekse Bosjes, het Roomse Duin en Nieuwlandse Duin/Dijk. Wat dit voor u betekent kunt u op deze pagina lezen.
Wat verandert er, en wat betekent dit voor u?
- Invasieve plantensoorten, zoals de Japanse Duizendknoop en de Chinese Bruidsluier, worden weggehaald. Ook worden dominante plantensoorten, zoals esdoorns en bramen, verminderd.
- Om meer rust te geven aan bezoekers en de natuur worden sommige paden verwijderd. Daardoor zullen er vooral in de Hoekse Bosjes iets minder paden zijn om op te lopen.
- Er wordt gekeken of er zones kunnen worden gemaakt die de verschillende natuurgebieden met elkaar verbinden (ecologische zones).
- Bepaalde planten en bomen worden gesnoeid of weggehaald (bijvoorbeeld bij ziekte, wanneer een boom om dreigt te vallen, of bij ruimtegebrek).
- Er komen een aantal open plekken in de Hoekse Bosjes.
- De groei van mantel- en zoombegroeiing wordt gestimuleerd. Dit is een geleidelijke overgang tussen bos en gras.
- Om de waterdoorstroming in de greppels te verbeteren wordt er gebaggerd en worden enkele duikers in de Hoekse Bosjes verwijderd.
- Tijdens de werkzaamheden kunnen paden tijdelijk dichtgaan, maar dit duurt maar kort.
- Er wordt geen grote geluidsoverlast verwacht.
Wat is de planning?
De werkzaamheden zijn begonnen in 2023 en gaan door tot midden 2026. Om de natuur zo min mogelijk te storen wordt er vooral gewerkt van november tot en met februari.
Afgeronde werkzaamheden
- Onderzoek naar of er ecologische zones kunnen worden gemaakt om de natuurgebieden met elkaar te verbinden;
- Bodem- en grondwateronderzoek (Lange Wei).
Werkzaamheden in uitvoering
- Onderzoek naar de kwaliteit van de grond;
- Verminderen van dominante plantensoorten zoals esdoorns en bramen (Hoekse Bosjes, Roomse Duin, Nieuwlandse Duin/Dijk);
- Snoeien en verminderen van bepaalde planten en bomen (bijvoorbeeld bij ziekte, wanneer een boom om dreigt te vallen, of bij ruimtegebrek);
- Maken van open plekken (Hoekse Bosjes);
- Maken en plaatsen van informatieborden;
- Stimuleren en aanleggen van mantel- en zoomplanten (Hoekse Bosjes);
- Onderzoek naar welke bunkers geschikt zijn voor dieren en planten.
Uit te voeren werkzaamheden
- Verwijderen van invasieve plantensoorten zoals de Japanse Duizendknoop en de Chinese Bruidsluier (Hillduin en Hoekse Bosjes);
- Verwijderen van een aantal paden (Hoekse Bosjes en Nieuwlandse Duin/Dijk)
- Verwijderen van duikers (Hoekse Bosjes).
De werkzaamheden worden goed op elkaar afgestemd. U krijgt hier later meer informatie over.
Vragen en contact
Heeft u vragen? Stuur dan een e-mail naar natura2000so@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
En misschien vindt u het antwoord op uw vraag al bij de Vragen en antwoorden hieronder.
Vragen en antwoorden
Natura 2000 is een netwerk van beschermde natuurgebieden in Europa. Een Natura 2000-gebied is speciaal omdat er bijzondere planten, dieren en landschappen zijn. Het belangrijkste doel van het netwerk is om de verschillende soorten planten en dieren in Europa te beschermen en de natuur te verbeteren. Het valt onder de Europese natuurwetgeving.
Solleveld & Kapittelduinen is een beschermd Natura 2000-gebied omdat er bijzondere planten en dieren leven, en er unieke landschappen zijn. Voorbeelden hiervan zijn het Duindoornstruweel en het Duinbos. Deze gebieden zijn kwetsbaar, en kunnen snel verdwijnen als we niets doen. Om dit te voorkomen zijn er maatregelen nodig. Lees meer informatie over Natura 2000-gebieden. Link opent een externe pagina.
Nee, het Roomse Duin, Hoekse Bosjes en Nieuwlandse Duin/Dijk worden niet omheind. Er kunnen wel bepaalde delen van de natuur beschermd worden door ze af te zetten.
Er zijn verschillende redenen om bomen en planten te snoeien of te weg te halen:
- Voor de veiligheid: als een boom gevaarlijk is, bijvoorbeeld omdat hij bijna omvalt of takken bijna afbreken bij een pad;
- Te veel overheersing: als één boomsoort te veel ruimte inneemt, wordt soms een deel weggehaald zodat andere planten en bomen beter kunnen groeien. Dit zorgt voor meer variatie in soorten;
- Ruimtegebrek: soms hebben twee bomen te weinig ruimte om goed te groeien. Dan wordt één boom weggehaald, zodat de andere meer ruimte krijgt en beter kan groeien;
- Weerbaarheid: verschillende leeftijden en hoogtes van bomen maken het bos sterker, bijvoorbeeld bij ziektes of stormen;
- Bij ziekte: als een boom ziek is, kan hij weggehaald worden om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt of dat de boom gevaarlijk wordt.
Veel maaien is niet goed voor de natuur. Voor planten en dieren is het beter om in delen te maaien. Zo kan er een natuurlijker gras- en duinlandschap ontstaat. Het gras wordt dus nog wel gemaaid, maar op een manier die beter is voor de natuur.
Omdat loslopende honden per ongeluk de natuur kunnen verstoren vragen we u om uw hond in ieder geval in het broedseizoen (maart tot en met september) aan te lijnen. Dit is geen verplichting.
Ja, dat mag. Wandelen, fietsen en paardrijden blijft mogelijk.
In een dichtbevolkt land als Nederland zijn er soms extra maatregelen nodig zodat waardevolle natuur en menselijke activiteiten goed samen kunnen gaan. De Natura 2000-gebieden zijn extra beschermd om de planten en dieren die daar leven te beschermen tegen invloeden van mensen. Het zijn plekken waar de natuur op één staat en mensen te gast zijn. Het beschermen en herstellen van de natuur is belangrijk om de biodiversiteit te behouden. Dit is goed voor de natuur, én voor mensen die ervan willen genieten.
Het behouden van biodiversiteit is belangrijk voor onze gezondheid. De natuur geeft ons niet alleen voedsel, water en grondstoffen, maar heeft ook invloed op onze lichamelijke en mentale gezondheid. Het zorgt voor een gezondere omgeving, bijvoorbeeld door een betere bodem- en luchtkwaliteit. Daarnaast laat onderzoek zien dat natuur zorgt voor rust en ontspanning en dat het stress vermindert. Ook blijkt dat mensen die opgroeien in een groene omgeving minder kans hebben op psychische problemen, zoals depressies en angsten. Het herstel van de natuurgebieden zorgt er dus voor dat het prettiger wordt om te wonen en te leven in Hoek van Holland.
Dit gesubsidieerde project wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland.