Reyeroord
De gemeente heeft Reyeroord, een wijk in IJsselmonde, aangewezen als voorbeeldwijk voor de toekomst. Het is dé wijk waar allerlei nieuwe uitvindingen uitgeprobeerd en getest worden. Maar ook een wijk die de gemeente door intensief samen te werken met bewoners en partners leuker en mooier wil maken. Meedoen? Kom vooral mee op ontdekkingsreis door Reyeroord.
In Reyeroord gebeurt op dit moment veel. De gemeente vervangt in elke straat de riolering. Dat benutten we om tegelijkertijd een warmtenet in de wijk aan te leggen. Want in de toekomst gebruiken we in Reyeroord geen aardgas meer voor koken en verwarmen. Bij deze werkzaamheden spelen we meteen in op belangrijke veranderingen zoals klimaatverandering, het versterken van de biodiversiteit en digitalisering. Samen ontdekken we wat wel en wat niet werkt. De doelen zijn duidelijk, de weg er naartoe ontdekken we samen.
Wie zijn 'we'?
'We' zijn ondernemers, bewoners en andere actieve partijen in de wijk.
Nieuwsbrieven en LinkedIn
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wijk? Meld u dan aan voor Rotterdam Wijknieuws. Link opent een externe pagina.
Of volg het laatste nieuws via LinkedIn: Reyeroord+ | LinkedIn. Link opent een externe pagina
Zie wat er allemaal gebeurt in Reyeroord
De wijk van de toekomst maken we samen met bewoners. Dat begint met luisteren, elkaar leren kennen en met elkaar werken aan de samenwerking. Om samen de toekomst te veranderen, is het nodig dat we daar langdurig en intensief aan werken.
Lees ook de voorbeelden van samen zijn we wijk:
De Nacht Club
Bewoners en professionals ontmoeten elkaar in het donker van de avond en nacht. Juist op plekken en momenten die onveilig voelen houden we open en gelijkwaardige gesprekken. In de Nacht Club ontmoet u buren, de wijkagent, ambtenaren en wijkbewoners die u anders niet zou tegenkomen. We praten over samen leven en over hoe we de buurt leuker en mooier maken. De Nacht Club is ontstaan in Reyeroord en breidt zich nu uit over Nederland en België. Kijk voor meer informatie op De Nacht Club. Link opent een externe pagina.
Recht op Reyeroord
Hoe zorgen we dat jongeren zich echt begrepen voelen? Hoe maken we plek voor goede ideeën uit de buurt? En hoe zorgen we voor vernieuwing? In 2022 heeft een team van de Erasmus Universiteit dat allemaal onderzocht in Reyeroord. Dit onderzoek is voor het programma Vital Cities & Citizens. Ze hebben alles wat ze ontdekt hebben samen in een rapport gezet. Maar ook in een kunstproject, een film en een speciale actie. De resultaten uit het onderzoek geven een beter inzicht in hoe de overheid meer plek kan maken om lokale projecten te helpen. Meer informatie: Recht op Reyeroord. Link opent een externe pagina.
De wijk als ontmoetingsplaats: samen zorgen we ervoor dat Reyeroord een fijne plek wordt die uitnodigt om er te zijn, te spelen, te sporten en te ontmoeten. De wijk wordt groener en we zorgen dat de gevolgen van klimaatverandering, zoals hevige wateroverlast en hittestress, worden opgevangen. Voorbeelden zijn:
Oeverloos
Oeverloos ligt in het park tussen Reyeroord en Hordijkerveld. Het is een plek waar enthousiaste bewoners samenkomen om hun wijk mooier, gezelliger, fijner en groener te maken. Sinds de start is er veel getuinierd. En inmiddels organiseren ze er allerlei activiteiten voor jong en oud. Elke woensdagmiddag, donderdagmiddag en vrijdag is er van alles te beleven. Kijk vooral op Oeverloos op Facebook. Link opent een externe pagina voor het laatste nieuws.
Hondenspeelplek
Een droom van honden en hun baasjes werd in het najaar van 2020 werkelijkheid. Er is een speciale speelplek voor honden gemaakt in het park tussen Reyeroord en Hordijkerveld. Op deze plek kunnen honden lekker spelen, terwijl hun baasjes gezellig met elkaar kunnen kletsen. Het idee van deze speelplek kwam van bewoners zelf. Ze dienden een bewonersinitiatief in. De gemeente had één voorwaarde: dat zowel de gemeente als de bewoners samen voor de plek zouden zorgen. Bewoners helpen bijvoorbeeld door gaten die de honden graven zelf dicht te maken. En de gemeente zorgt ervoor dat het hek heel blijft en plaatst een bord met regels voor de speelplek.
Wilt u zelf aan de slag gaan met groen, kijk dan op Ik ga voor groen.
Meer informatie over klimaatadaptatie staat op Rotterdams Weerwoord. Link opent een externe pagina.
Groen, stenen, speeltoestellen: alle voorwerpen en materialen willen we zo veel mogelijk in de wijk houden en een tweede leven geven. Dat noemen we circulaire wijk. Niets de wijk in, niets de wijk uit; dat is de ambitie voor Reyeroord. Niet letterlijk natuurlijk, maar als prikkel om uit te zoeken welke materialen en spullen opnieuw kunnen worden gebruikt. Zoals bij de voorbeelden hieronder:
In de Rey van morgen
Een goed voorbeeld is 'In de Rey van Morgen'. Op dit stuk grond naast de supermarkt aan de Bredenoord worden experimenten gedaan met het hergebruik van stoeptegels. Oude tegels worden bijvoorbeeld gebruikt voor het bouwen van een plantenbak. Aan het Appeldijkje is een tweede proefvak voor hergebruik van tegels: 'In de Rey van Morgen 2'. Inmiddels zetten we een volgende stap met hergebruikte straatstenen in de rijweg in de Schuilingsoord. Mogelijk zien we dat straks op meer plekken na de rioolvervanging.
Tegels van bagger
In samenwerking met Waterweg zijn tegels gemaakt van een bijzonder materiaal: Nederlandse bagger.
- Bagger wordt vaak gezien als afval, maar is een waardevolle en duurzame grondstof.
- De tegels laten water door. Dat zakt daardoor in de bodem. Hierdoor raakt het riool niet overbelast. Daarmee dragen de tegels bij aan een klimaatadaptieve stad.
- De manier waarop de stenen worden gemaakt is energiebesparend. En omdat bagger lichter is dan beton en baksteen, is er bij het vervoer minder CO2-uitstoot. Waterweg. Link opent een externe pagina is een kleine startende onderneming die experimenteert met het maken van circulaire materialen.
Wilt u meer weten over het duurzamer maken, bewuster kopen en beter wegdoen van spullen? Bezoek dan Rotterdam Circulair. Link opent een externe pagina.
Aardgasvrij, recyclen, zuinige huizen: dat zijn de dingen waar we voor gaan in de wijk. We noemen dit een 'duurzame wijk'. We kijken naar hoe we alles beter kunnen gebruiken, minder afval maken en energie besparen. Bekijk hieronder de duurzame voorbeelden in de wijk:
Energiehuis
In het Energiehuis gaat het over duurzaam leven. U kunt zien, horen en ervaren wat iedereen in en om het huis doet om duurzaam te leven en hoe u dat zelf kunt doen. U kunt er informatie krijgen, meedoen aan activiteiten of zelf een activiteit organiseren over duurzaamheid.
Het Energiehuis is aan de Heindijk 350 en is open van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens activiteiten buiten deze openingstijden is het Energiehuis ook open.
LPC Reyeroord - Heindijk 350
Bij dit Leer Praktijk Centrum kunnen deelnemers kennismaken met de energietransitie en werkervaring opdoen. Bijvoorbeeld in het installeren van zonnepanelen of monteren van warmtepompen. Zij combineren leren en werken en krijgen daarbij hulp en ondersteuning. In hun eigen tempo werken deelnemers hier aan hun toekomst en het vinden van een baan.
CENT-R
Een CENT-R is een handig kastje dat verschillende digitale taken kan uitvoeren en regelen in een buurt. Het kan bijvoorbeeld elektrische auto's opladen en sensoren gebruiken om de luchtkwaliteit te meten. En nog veel meer. Met één CENT-R in een straat kunnen verschillende functies worden uitgevoerd, in plaats van dat er verschillende palen en masten nodig zijn.
Op dit moment test de gemeente de CENT-R. In Reyeroord zijn de eerste drie geplaatst, die momenteel gebruikt worden voor straatverlichting en als oplaadpunten voor elektrische auto's. Lees er meer over op CENT-R.
Het Park van Morgen
Sinds november 2019 ligt in de wijk Het Park van Morgen. Het is het eerste park in de wereld dat wordt verlicht met energie opgewekt door planten. Als u het park inloopt gaan de lichtjes aan. Lees meer op Park van Morgen.
The Walker
The Walker is een stoep die bestaat uit zonnepanelen. Met de zonne-energie die The Walker verzamelt, brengt deze stoep met leuke games mensen in beweging. In de tegels zitten led-lampjes en sensoren die reageren op beweging. Ook is The Walker gekoppeld aan CENT-R. Link opent een externe pagina, dat met de energie een elektrische auto kan opladen. The Walker is te vinden tegenover het Veenoord College.
Aardgasvrij Reyeroord
In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. De cv-ketel en het gasfornuis verdwijnen. In plaats daarvan koken en verwarmen we straks met duurzame energie. In Rotterdam gaan we vooral stadswarmte en elektriciteit gebruiken om te verwarmen en te koken.
Reyeroord is in Rotterdam een van de wijken waar de bewoners het eerst van het aardgas af gaan. Alle woningeigenaren in Reyeroord-West hebben een persoonlijk aanbod ontvangen om over te stappen op stadsverwarming. Dat doen we in verschillende stappen. In Reyeroord-Noord, de eerste fase, hebben voldoende eigenaren interesse getoond. De eerste stap naar een aardgasvrije wijk is daarmee gezet. Kijk voor meer informatie op Duurzaam010.nl. Link opent een externe pagina.
Hart van Reyeroord
In Reyeroord vervangt de gemeente het riool. Daarbij legt ze twee rioolbuizen aan: de ene is alleen bedoeld voor regenwater, in de andere buis komt al ons huishoudelijk afvalwater terecht. Dat heet een gescheiden stelsel.
Om het regenwater tijdelijk op te vangen, legt de gemeente een waterberging aan. Daarna stroomt het langzaam het gebied uit. Zo is er minder wateroverlast op straat en komt er minder vuil water in de sloten terecht. Lees alles over het Hart van Reyeroord.
Meer weten over duurzaamheid in Rotterdam? Bezoek dan Duurzaam010.nl. Link opent een externe pagina, de website over duurzaamheid van de gemeente Rotterdam.
We verzamelen allerlei gegevens in de wijk. Dat noemen we data. Die gegevens koppelen we aan zaken die bewoners en ondernemers uit Reyeroord ons vertellen. Zo kunnen we voor nu én voor later slimme keuzes maken. Hieronder staan voorbeelden van de data die we in Reyeroord verzamelen.
Gemeentepeiler
Wat vindt u van het groen in uw buurt? Of over het wonen in uw wijk? Zet de app Gemeentepeiler Rotterdam. Link opent een externe pagina op uw telefoon. In deze app vraagt de gemeente regelmatig uw mening over allerlei onderwerpen, zowel voor uw wijk als voor de hele stad.
MijnRotterdam
Op Mijn Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina kunt u meedenken en meebeslissen over initiatieven van uw buren en plannen en projecten van de gemeente voor uw wijk. Ook kunt u op MijnRotterdam zelf een bewonersinitiatief indienen.
Sensoren in het park
Over de wijk horen we verschillende geluiden: het is druk, het is rustig, het voelt onveilig of juist niet. Daarom experimenteren we in samenwerking met bewoners, bedrijven en kennisinstellingen in Reyeroord om ervaring op te doen in het gebruik van sensoren.
Zo hingen er een periode sensoren bij de in- en uitgangen van het park tussen Reyeroord en Hordijkerveld. Ze konden meten hoeveel mensen het park gebruikten.
Lees meer over deze sensoren en de resultaten op Ondernemen010.nl. Link opent een externe pagina of ontdek welke sensoren er nu zijn in de wijk op Living Lab Sensible Sensor.
Meer informatie
Wilt u de gemeente iets vragen? Bel dan 14 010.
Hebt u vragen over Reyeroord+? Mail die dan naar reyeroord@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Inloop Energiehuis Pameijer: Energiehuis. Link opent een externe pagina, Heindijk 350.
Maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur.
Meer informatie via 088 271 60 34.
Buurttuin Oeverloos. Link opent een externe pagina: midden in het park tussen Reyeroord en Hordijkerveld.
Elke woensdagmiddag, donderdagmiddag en vrijdag en tijdens speciale activiteiten.