Ga naar de hoofdinhoud

17 mei 2024

Algemeen

Leestijd: 3 min

Scholieren zamelen oude apparaten in

Verschillende Rotterdamse basisscholen doen dit jaar weer mee aan de E-waste race. Deze competitie draait om meer dan alleen winnen; het gaat om het samen werken aan een groenere stad en minder afval.

Dit evenement is officieel gestart op 14 mei met een feestelijke opening op de Vrije School in Rotterdam West. De bekende Rotterdammer Sander de Kramer, ook wel Chief Ouwe Dibbes genoemd, gaf het startschot. Sander, is tv-maker, columnist en wereldverbeteraar, hij vertelde bij de start over het belang van het hergebruiken van grondstoffen en de impact op kinderen in arme landen.

Elektronische apparaten verzamelen

Tijdens de E-waste Race, die van 21 mei tot 13 juni duurt, proberen de Rotterdamse leerlingen vier weken lang zoveel mogelijk elektronisch afval (e-waste) in te zamelen. Ze brengen kapotte of oude apparaten naar speciale inzamelpunten zodat deze hergebruikt of gerecycled kunnen worden. De race draait niet alleen om het inzamelen, maar ook om het leren van het 'minder, beter, langer en opnieuw'-principe. Dit betekent minder consumeren, kiezen voor duurzame kwaliteit en het langer en opnieuw gebruiken van waardevolle materialen. Zo werken we samen aan een wereld zonder afval en zonder tekort aan grondstoffen.

Sander de Kramer staat voor een klas met kinderen.
Sander de Kramer trapte de E-waste race af.

U kunt ook helpen!

Woont u in de buurt van een van de deelnemende scholen? Dan kunt u van 21 mei tot 13 juni eenvoudig en gratis uw elektronisch afval laten ophalen. Hieronder staan de deelnemende scholen met hun adres en de wijk. Meld uw oude apparaten aan op de website www.ewasterace.nl . Link opent een externe pagina en de leerlingen komen het bij u thuis ophalen. 

Wat kunt u inleveren?

Onder elektronisch afval vallen apparaten met een stekker of een plek voor een batterij. Zoals oude toetsenborden, kapotte waterkokers, defecte mobieltjes, maar ook oude of kapotte kabels en adapters. Let op: inktcartridges en batterijen horen hier niet bij!

Winnende school wint dagje Blijdorp

De kinderen verdienen punten voor het ingezamelde E-waste en de drie scholen met de meeste punten winnen een leuk schoolreisje naar Diergaarde Blijdorp. Dus meldt uw kapotte of oude elektronische apparaten aan op de website en help de kinderen én het milieu!

De scholen die meedoen zijn:

RK Maria Basisschool Schietbaanlaan 90, Middelland
Jacob Maris-School Jacob Marisplein 9, Hillegersberg
Basisschool de Nieuwe Haven Nassauhaven 433, Feijenoord
OBS De GlobeZwartewaalstraat 38, Tarwewijk
Basisschool De Kleine PrinsClara Egginkstraat 4, Prinsenland
OBS De SchalmKatendrechtsestraat 61, Katendrecht
Vrijeschool Rotterdam-WestVelsenluststraat 7-11, Delfshaven
KC De HoeksteenKerkwervesingel 24, Pendrecht

Milieuparken en Repair Cafés 

E-waste afval kan natuurlijk ook het hele jaar door bij één van de zeven milieuparken in Rotterdam ingeleverd worden, of soms bij de winkel waar het apparaat is gekocht. Ook is het mogelijk dat het Repair Café de elektrische apparaten nog kan maken. Werkt het apparaat nog? Breng het dan naar de Kringloopwinkel Het Goed. Zo geven we waardevolle en herbruikbare materialen en apparaten een tweede leven en dragen we bij aan een beter milieu en een circulaire economie.De E-waste Race Rotterdam 2024 is mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Race Against Waste en Diergaarde Blijdorp.

Twijfelt u over waar u een product kwijt kunt, kijk ook op de pagina Afvalwijzer en Milieupark.