Spelen
Spelen, sporten, bewegen en ontmoeten is heel belangrijk. En veel Rotterdammers doen het graag. Het draagt bij aan de ontwikkeling van Rotterdam als woonstad; als gezonde en aantrekkelijke stad.
Dit zijn de grote en bijzondere ontmoetingsplekken (groter dan 5.000 m2) in de stad, waar Rotterdammers uit de hele stad komen spelen, sporten, bewegen en ontmoeten. De ambitie is om op deze plekken alle doelgroepen te bedienen (ook mensen met een beperking en/of chronische ziekte), een gevarieerd speelaanbod te realiseren, aandacht te hebben voor voorzieningen als toilet en watertappunten, en voldoende zitgelegenheid te creëren.
Dit zijn de grote ontmoetingsplekken in de wijk (5.000 m2), waar Rotterdammers uit de buurt komen spelen, sporten, bewegen en ontmoeten. De ambitie is om ook op deze plekken alle doelgroepen te bedienen (ook mensen met een beperking en/of chronische ziekte), een gevarieerd speel en sport aanbod te realiseren en daarbij aandacht te hebben voor voldoende zitgelegenheid te creëren.
Dit zijn de ontmoetingsplekken in de wijken voor iedereen (tussen 1.000 en 5.000 m2). Deze plekken bieden ruimte voor sport en spel en zijn belangrijk voor de wijk.
Dit zijn de plekken (tussen 500 en 1.000 m2) in de directe woonomgeving die, naast de centrale plekken, ruimte bieden aan kleinere groepen. Vaak zijn ze nog traditioneel ingericht, wat multifunctioneel gebruik in de weg staat. In plaats van toestellen, kunnen speelaanleidingen een mooie toevoeging zijn. Andere ambities zijn om (per plek in de wijk) op enkele doelgroepen te focussen en te voorzien in voldoende vrije ruimte, waar mogelijk de plek inclusief te maken, en aandacht voor zitgelegenheden.
Een ontmoetingsplek, speelplek of groene oase (tussen 150 en 500 m2) in de stad. Soms ontstaan vanuit een bewonersinitiatief. Aansluiting op de behoefte van de buurtbewoners is hier essentieel. Gezien de beperkte ruimte ligt de focus vaak op een enkele doelgroep of voorziet de ruimte in een flexibele inrichting. Ook hier is aandacht voor zitgelegenheden nodig.
Niet iedere ruimte in de stad hoeft te worden gedefinieerd. Restruimte (kleiner dan 150 m2) kan net zo uitdagend zijn, doordat het gebrek aan invulling de fantasie prikkelt. Voorbeelden zijn een loze ruimte aan de kopse kant van een rij woningen of een brede stoep. Door de vrije ruimte kan een restruimte elke doelgroep in behoefte voorzien. Indien gewenst kunnen speelaanleidingen worden gerealiseerd.
Het Kralingse Bos met de Kralingse Plas is de bekendste groene plek in Rotterdam. Ben je hier wel eens geweest? Je kunt er van alles beleven; achter de kinderboerderij De Kraal liggen de vistrappen waar je kikkers en tientallen kleine visjes kunt zien springen, achter het strandbad ligt achter een poortje de donkergroene heemtuin met steigerpaden dwars door het moeras. Verderop bij Fun Forest. Link opent een externe pagina kun je de hoge bomen beklimmen en pal hierachter ligt een natuurspeeltuin waar je volop kunt ravotten en klimmen. Neem voor je ouders een picknick mee en een kleedje, dan laten ze je vast lekker doorspelen.
Het Park bij de Euromast wel het meest iconische park van de stad. Je kunt hier van alles doen. Picknicken, barbecueën, struinen door de spannende heemtuin. Ga ook eens op ontdekkingstocht naar het geheimzinnig parkje Schoonoord, de ingang is op de Kievitslaan.
Wist je dat het Zuiderpark in Rotterdam Zuid het allergrootste stadspark van Nederland is? Best bijzonder dat er in de stad zo’n groot park ligt waar je even kunt ontsnappen aan alle drukte. Je kunt hier wandelen, fietsen of skaten door bossen, langs moerasgebied, water en eilandjes. In het park ligt kinderboerderij Molenwei met ernaast een mooie heemtuin. Stil sluipend over de houten steiger door het riet kom je van alles tegen: zilverreigers, reptielen die zich zonnen, de vleermuiskolonie en zeldzame vogels. Voor de kinderboerderij neem je tram 2 naar de Kromme Zandweg.
Avontureneiland
Midden in het Zuiderpark vind je ook het Avontureneiland. Glijbanen, klauterstenen en een heus piratennest zorgen dat je hier de tijd van je leven hebt! Er is zelfs een strand met superschoon water en stapstenen! Vanaf het Zuiderpark kun je met de kano of op de fiets helemaal naar de Oude Maas komen, dat is de Blauwe Verbinding. Een groot natuuravontuur begint hier in het Zuiderpark. Bij ZAP aan de Oldegaarde zijn kano's en kajaks te huur. Het avontureneiland bereik je via de Metro Zuidplein, neem de parkingang bij Ahoy en loop rechtdoor over de verbindingsbrug.
In het Vroesenpark zijn grote grasvelden waar je eindeloos kunt rennen en spelen. Dit is het hipste park van de stad en iedereen komt hier bij elkaar met dekentjes en picknickmanden. Ga eens op je rug liggen om uit te rusten en kijk naar de lucht. Wat zie jij voor figuren in de wolken? De ooievaar die bij Diergaarde Blijdorp broedt, komt hier in de ochtend voedsel zoeken. Het Vroesenpark ligt pal tegenover de dierentuin langs de Vroesenlaan. Wist je dat Diergaarde Blijdorp zonder dieren de grootste botanische tuin van Nederland zou zijn?
In het Lage Bergse Bos staan talloze hoge en dikke bomen. Bosvogels zoals de grote bonte specht, de merel of de boomvalk wonen hier. Je kijkt je ogen uit in dit bos, maar je kunt ook heel veel doen. In speelpolder De Bergse Vallei. Link opent een externe pagina is een avontuurlijke kruip-door-sluip-door-route aangelegd die langs en door het water gaat. Je kunt er in één van de klimbomen klimmen of met water en modder spelen in de kleine speelwaterbaai. Voor de wat kleinere kinderen is er een waterspeeltuintje bij het restaurant. Ga bij de Irenebrug het Bergse Bos in. De Speelpolder ligt aan linkerkant van de Rottebandreef.
In de Speeldernis. Link opent een externe pagina kun je uren ravotten! Maak hutten met takken in de bosjes, leef je uit in de speelvijver of ga naar de stoere vuurplaats. Je kunt hier zelfs je feestje vieren. De Speeldernis ligt achter de Mevlana Moskee aan de Abraham van Stolkweg.
Onder de Van Brienenoordbrug ligt een heus natuureiland! Hier grazen Schotse Hooglanders, fluiten vogels en is er van alles te ontdekken. Er is een natuurspeeltuin waar je op avontuur kunt gaan. Slingeren met dikke touwen, hutten bouwen en waterpret. Overal langs de oever van de Maas zorgen boomstammen, rivierzand en wilgentakken voor pret en avontuur. Je komt er door de borden IJsselmonde te volgen vanaf de Van Brienenoordbrug. De toegangsbrug ligt achter het bedrijventerrein van de Stadionweg en heet Hoendiep.
Natuurgebied De Esch ligt achter de gebouwen van het Drinkwaterleidingterrein. Achter de Nesserdijk aan de Maas is een klein strandje, in het natuurgebied ervoor kun je heerlijk spelen en van alles ontdekken. Bramen plukken, bomen klimmen, wilde bloemen kijken en wie weet, hoor je een uil roepen in de hoge bomen. De Esch bereik je met tram 7 halte Nesserdijk, eindpunt.
Tip: Struin eens door de wijk: in de grote oude waterbekkens van het drinkwaterbedrijf drijven natuurlijke tuinen.
Het Dakpark bij Marconiplein is het grootste openbare park op een dak van heel Europa. Je zit hier op negen meter hoogte en hebt dus een mooi uitzicht op de omgeving en de Rotterdamse haven. Maar dit is niet als enige bijzonder aan dit park! Je vindt hier verschillende mooie tuinen en er wordt volop gemoestuinierd. Op het Dakpark is altijd wat te beleven en je kunt er picknicken, spelen in de speeltuin of op de watertrap. De schapen van stadsherder Martin Oosthoek grazen in het park. Vanaf het Marconiplein zie je het Dakpark al liggen tussen de havens rechts en de wijk Bospolder links.
Het Beatrixpark in Schiedam heeft een avontuurlijke natuurspeeltuin die in het teken van ridders en prinsessen staat. In het mooie oude park is ook een kinderboerderij en een heemtuin. Je bereikt de natuurspeeltuin met tram 21 of 24 halte Parkweg.
Elk jaar worden de speeltoestellen die wij beheren geïnspecteerd door één van onze collega’s. Zo zorgen we ervoor dat de toestellen veilig zijn voor gebruik. Ron van de Polder is zo’n inspecteur en vertelt wat zijn werk precies inhoudt.
Bekijk de video op Youtube.com. Link opent een externe pagina.
Het kan weleens gebeuren dat een speeltoestel onderhoud nodig heeft. Dit kan zijn dat we hier tijdens een inspectie achter komen, of een bewoner heeft een melding gedaan via MeldR.
We gaan dan een onderhoudstraject in. Het speeltoestel wordt dan afgezet of verwijderd. Er wordt dan gekeken wat er nodig is om onderhoud te plegen. Soms wordt er dan een tijdelijk speeltoestel neergezet of wordt er bepaald dat er een nieuw speeltoestel moet komen. Hier zit een bepaalde levertijd aan vast, waardoor het soms langer kan duren voordat er weer iets leuks op de speelplek staat.
Op het moment dat we een verblijfsplek gaan vervangen vinden we het belangrijk dat we dit samen met de bewoners doen. De bewoners gebruiken deze plek dagelijks en ze moeten dit dus wel leuk vinden. Daarom organiseren we vaak 'meedoen en meedenk'-momenten. Dit doen we op verschillende manieren in de wijk, zoals bijeenkomsten op locatie, enquêtes delen of digitaal via mijn.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Natascha van Groningen Schinkel is medewerkster Beheer & Uitvoering en vertelt in deze video op YouTube.com over een bijeenkomst in de wijk. Link opent een externe pagina.