Subsidie en/of lening woningverbetering aanvragen
Bent u woningeigenaar of werkt u voor een Vereniging van Eigenaren? Moet u onderhoud aanpakken dat te lang is uitgesteld? Of wilt u uw woning duurzaam maken? Dan kunt u een subsidie en/of lening woningverbetering aanvragen.
Bent u de eigenaar van een woning? Vraag subsidie aan via de knop ‘Aanvragen door eigenaar’. Werkt u voor een VvE? Of bent u eigenaar van een woning binnen een VvE? Vraag subsidie aan via de knop ‘Aanvragen door VvE’.
Aanvragen door eigenaarAanvragen door VvEVoor wie is het
- U bent eigenaar van een woning of werkt voor een Vereniging van Eigenaren (VvE).
- U bent geselecteerd voor een project van de gemeente. U hebt daarover een brief ontvangen waarin staat dat u verplicht uw woning moet opknappen.
- Uw woning staat op 1 van de lijsten met adressen:
- Subsidie aardgasvrij tot en met 30 juni 2025. Link opent een externe pagina
- Subsidie projectmatige aanpak geldig tot en met 30 juni 2025. Link opent een externe pagina
- Financiering geldig tot en met 31 december 2023 (3e ronde). Link opent een externe pagina
- Financiering geldig tot en met 31 december 2024 (4e ronde). Link opent een externe pagina
Voorwaarden
- U laat adviesbureau Steenvlinder. Link opent een externe pagina of Steeds advies. Link opent een externe pagina een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) maken. Hierin staat het meest dringende, te lang uitgestelde onderhoud. Bijvoorbeeld aan het dak, de gevel, de vloer en installaties van de woning. De gemeente biedt een MJOP gratis aan.
- U zoekt een aannemer om de werkzaamheden uit te voeren. De offerte van de aannemer hebt u nodig om de subsidie aan te vragen.
Hoogte subsidie
De subsidie is 45% van de kosten en maximaal € 3.000. U mag de subsidie ook gebruiken om de woning duurzaam te maken. Maar dan moet het onderhoud dat te lang is uitgesteld wel worden opgeknapt of opgeknapt zijn.
Accountantsproduct meesturen
Als u meer dan € 50.000 subsidie krijgt, moet u bij de verantwoording van de subsidie ook een accountantsproduct meesturen. Een accountantsproduct krijgt u van de accountant nadat hij een controle heeft gedaan.
De kosten voor deze accountantscontrole moet u zelf betalen. Behalve als in de subsidieregeling of in de brief staat dat u dit met het geld van de subsidie mag betalen. De controle regelt u pas als u de brief hebt gekregen waarin staat dat u subsidie krijgt.
Lening
Is de subsidie niet genoeg en hebt u meer geld nodig om uw woning op te knappen? Dan kunt u een lening aanvragen. Link opent een externe pagina via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Geef bij uw subsidieaanvraag aan welke lening u wilt afsluiten. Daarna ontvangt u van de gemeente de toewijzingsbrief. Deze hebt u nodig om een lening aan te vragen bij het SVn.
Meer informatie over de subsidie en lening leest u in de Nadere regels subsidie en lening voor particuliere woningverbetering Rotterdam 2015. Link opent een externe pagina.
Hoelang duurt het
- Nadat u subsidie hebt aangevraagd, ontvangt u direct een ontvangstbevestiging per e-mail. Daarin staat ook uw dossiernummer.
- Binnen 8 weken hoort u of u de subsidie krijgt. Soms heeft de gemeente meer tijd nodig om uw aanvraag te beoordelen. Dan duurt het maximaal 20 weken.
- Bent u het niet eens met het besluit? Dan kunt u bezwaar maken. Link opent een externe pagina.
Andere subsidies en leningen
Contact
Lukt het niet om de subsidie of lening aan te vragen? Kunt u geen geschikte aannemer vinden? Of hebt u hulp nodig bij de aanpak van het onderhoud? Namens de gemeente kunnen 2 adviesbureaus u helpen: Steenvlinder. Link opent een externe pagina en Steeds advies. Link opent een externe pagina.
Komt u er niet uit met een adviesbureau? Neem dan contact op met VVE-010. Link opent een externe pagina of stuur een mail naar PA_BWTSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Hebt u vragen over het aanvragen van de subsidie? Of wilt u weten hoe het met uw dossier staat? Stuur een e-mail naar subsidie@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Vermeld ook uw dossiernummer.