Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Projectmatige Aanpak Woningverbetering

Bent u eigenaar van een woning of bent u lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Elke woningeigenaar is verplicht om zijn eigendom bouwkundig in orde te maken. Voor sommige mensen kan dit een grote opgave lijken. De gemeente kan u helpen om uw woning of gebouw op te knappen. U kunt uw woning dan ook meteen verduurzamen, maar dat hoeft niet.

U helpen bij het opknappen van uw woning noemt de gemeente Projectmatige Aanpak. Hiervoor stellen we het volgende beschikbaar: speciale subsidie, voordelige leningen, en adviesbureaus om u te begeleiden.

De gemeente onderzoekt in alle wijken van Rotterdam de bouwkundige staat van de woningen en funderingen, de eigendomssituatie, het gemiddeld inkomen, de leefbaarheid in de wijk, en of de wijk bestand is tegen klimaatverandering. Als er veel problemen op hetzelfde moment zijn, kunnen onwenselijke situaties ontstaan voor bewoners. Om dit tegen te gaan, startte de gemeente projecten om het onderhoud van woningen in orde te brengen. Tot nu toe zijn drie van deze projecten gestart, in verschillende delen van de stad:

  • Steigers op Zuid 1.0
  • Steigers op Zuid 2.0 1e tot en met 4e ronde 
  • Aanpak Basiskwaliteit 

Onderaan de pagina ziet u kaartjes met de plattegronden. Binnen die gebieden kunnen eigenaren en VvE’s zich aanmelden voor de Projectmatige Aanpak. 

Wie kan zich aanmelden? 

Op basis van een bouwkundige controle, signalen uit de wijk en van elders, maar ook op initiatief van eigenaren selecteert de gemeente adressen voor een project. 

Bent u eigenaar of of VvE-beheerder? Als uw woning in een van de gebieden valt, kunt u tot 30 juni 2025 uw woning of woongebouw aanmelden voor de Projectmatige Aanpak. Stuur hiervoor een e-mail aan: PA_BWTSO@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

Waarom bent u verplicht om onderhoud, dat te lang is uitgesteld, uit te voeren? 

Elk deel van een huis heeft te maken met weersinvloeden, slijtage en ouderdom. Het weer heeft gevolgen voor de buitenkant van het huis, zoals de gevel, het dak en de kozijnen. Slijtage en veroudering hebben gevolgen voor alle onderdelen van het huis. 

Als een huis niet goed wordt onderhouden, gaat de kwaliteit van wonen achteruit. Geen onderhoud aan dakbedekking of schilderwerk kan leiden tot tocht, lekkages en schimmelvorming. Dit heeft gevolgen voor de gezondheid van de bewoners. 

Achterstallig onderhoud heeft ook een negatieve invloed op de prijs van een woning, bijvoorbeeld bij verkoop of bij oversluiten van een hypotheek. Volgens de Woningwet en het Bouwbesluit is de eigenaar van een woning verplicht om onderhoud te doen. Er zijn regels waar een woning aan moet voldoen op het gebied van veiligheid, gezondheid en bruikbaarheid. De gemeente ziet toe op de naleving van deze regels. Zo zorgen we er samen voor dat er geen grotere schade ontstaat, en blijft het prettiger om te wonen. 

Hoe werkt de Projectmatige Aanpak?

  1. Het begint met een bouwkundige controle en het opstellen van een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP), betaald door de gemeente en uitgevoerd in samenwerking met een adviesbureau. In dit MJOP staan het te lang uitgesteld onderhoud, en het onderhoud dat direct uitgevoerd moet worden (noodzakelijk onderhoud) beschreven. 
  2. Aangevuld met wensen van de eigenaar of VvE, bijvoorbeeld verduurzaming, vraagt de eigenaar of VvE bij meerdere aannemers offertes op. Na een definitieve offerte kunt u ook subsidie en een eventuele lening aanvragen. 
  3. Na akkoord op de offerte voert de aannemer de werkzaamheden uit. 
  4. Bij oplevering controleert het adviesbureau of het noodzakelijk onderhoud is uitgevoerd. 

Wat doet de gemeente voor u bij Projectmatige Aanpak

Een eigenaar of VvE die een brief ontvangt van de gemeente dat hij/zij geselecteerd is voor de projectmatige aanpak, kan gebruik maken van deze mogelijkheden:

  • Subsidie van maximaal € 3000 bij Steigers op Zuid en max € 6000 bij Aanpak Basiskwaliteit. Zie Subsidie en/of lening woningverbetering aanvragen
  • Leningen via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn), speciaal bedoeld voor het toekomstbestendig maken van woningen. Deze leningen zijn voordeliger dan via reguliere banken. 
  • Gratis meerjarenonderhoudsplan (MJOP) of zelfs een Duurzaam Meerjarig onderhoudplan (DMJOP).
  • Procesbegeleiding door een adviesbureau, onder andere hulp bij stapeling subsidies, advies over financiering, aanvragen van onderzoeken voor de woning, opstellen MJOP, hulp bij zoeken naar een aannemer.
  • Als de VvE geen bestuurder of beheerder heeft, kan VVE-010 tijdens de looptijd van het project gratis het beheer doen.
  • Gratis (juridisch) VvE advies via VVE-010. Link opent een externe pagina.

Wie doet wat?

  • Gemeente: De eigenaren/VvE’s die geselecteerd zijn voor de projectmatige aanpak krijgen een brief van de gemeente. Daarin wordt het project uitgelegd en worden de adviesbureaus genoemd die namens de gemeente eigenaren begeleiden. De gemeente is op de achtergrond aanwezig en helpt bij vragen of onduidelijkheden. Als het adviesbureau er niet uitkomt met een eigenaar, en het achterstallig onderhoud niet wordt opgeknapt, zal de gemeente de begeleiding overnemen. Als de gemeente er ook niet uitkomt met een eigenaar, kan handhaving volgen, met een dwangsom of via bestuursdwang (gemeente voert maatregelen uit, kosten zijn voor eigenaar).
  • Adviesbureaus: Bij Steigers op Zuid 2.0 zijn de adviesbureaus Steenvlinder. Link opent een externe pagina en Steeds Advies. Link opent een externe pagina betrokken. Voor Aanpak Basiskwaliteit wordt in augustus 2024 een adviesbureau gekozen. Deze bureaus zijn het eerste aanspreekpunt voor eigenaren. Ze organiseren informatiebijeenkomsten en helpen eigenaren om zo snel mogelijk het achterstallig onderhoud op te knappen.
  • VVE-010: Stichting VVE-010 is er voor alle vragen van en over Verenigingen van Eigenaren. Wat zijn uw rechten, plichten en mogelijkheden? Hoe kunt u een buurman die niet wil meebetalen aan het onderhoud toch overtuigen. Kunt u een splitsingsakte wijzigen en hoe doet u dat?
    De stichting is opgericht door de gemeente, samen met de vier grote corporaties in Rotterdam, Woonstad Rotterdam, Woonbron, Hef Wonen en Havensteder. De stichting heeft als doel om slapende VvE’s te activeren, zodat woningen goed worden onderhouden. VVE-010 is het eerste aanspreekpunt voor de adviesbureaus. 
  • Corporaties: De corporaties hebben veel woningen in bezit in Rotterdam, ook in appartementencomplexen. Het is ook voor hen belangrijk dat de VvE’s actief zijn. Zij zijn een partner bij de Projectmatige Aanpak.

Is deze subsidie te combineren met andere subsidies vanuit het Rijk of vanuit verduurzaming?

Jazeker. Deze subsidie kan altijd wordt gecombineerd met andere subsidies. 

Uitleg Vereniging van Eigenaren (VvE)

Als uw appartement, vanwege de manier waarop het gebouwd is, gemeenschappelijke delen heeft, zoals bijvoorbeeld het dak, de gevel of het trappenhuis, is er altijd sprake van een VvE. De VvE moet zorgen voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementengebouw. 

De meerderheid binnen een VvE beslist, maar bij elk besluit moet de VvE wel rekening houden met de belangen van alle eigenaren. Een mede-eigenaar kan aan de kantonrechter vragen om een onredelijk genomen VvE-besluit te vernietigen.

Slapende VvE

Wordt met de eigenaren niet vergaderd, en ook niet gespaard voor onderhoud, dan is er sprake van slapende VvE. Dit lijkt op korte termijn makkelijk, maar op lange termijn betekent het hogere kosten voor het onderhoud. Het is belangrijk dat de VvE geactiveerd wordt. Stichting VVE-010. Link opent een externe pagina kan daarbij helpen.

Hieronder ziet u de plattegronden. In deze gebieden kunnen eigenaren en VvE’s zich aanmelden voor de Projectmatige Aanpak: