Verkeersveilige scholen
De gemeente werkt er hard aan om de verkeersveiligheid voor kinderen te vergroten. Kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer en moeten nog leren hoe zich veilig in het verkeer te begeven.
Verkeerseducatie
Er zijn drie verkeerslesprogramma’s beschikbaar om leerlingen, van jong tot oud, meer kennis over en ervaring in het verkeer te geven.
- Verkeersmenu010 (voor basisscholen)
- School op Seef010 (voor basisscholen)
- Totally Traffic (voor middelbare scholen)
Voor basisscholen:
Wilt u als school een van de verkeerslessen uit het Verkeersmenu010 afnemen? Of bent u benieuwd naar het lesaanbod?
Basisscholen kunnen een verkeersleerkracht inzetten via het School op Seef 010-programma. Deze verkeersleerkracht organiseert het eerste jaar, in overleg met de schooldirectie en het schoolteam, alle verkeerslessen. Daarnaast werkt hij of zij in de school aan een basis van structureel verankerde verkeerslessen. Na drie jaar heeft de school een duidelijk programma verkeerslessen. Zo blijven het thema en de verkeerslessen onderdeel van het totale lespakket. Voor dit lesprogramma werkt de gemeente Rotterdam sinds 2019 samen met het ROV Zuid-Holland.
Het School op Seef 010-programma draagt bij aan meer kennis over en ervaring in het verkeer. Ook maakt het programma bewuster van de gevolgen van gedrag in het verkeer en stimuleert het juiste verkeersgedrag.
Hoe werkt het?
U vindt op de website van School op Seef. Link opent een externe pagina meer informatie over het programma. Voor het inzetten van een verkeersleerkracht kunt u contact opnemen met de coördinator Inzet Verkeersleerkrachten. Link opent een externe pagina.
Budget en voorwaarden
Aan de verkeersleerkrachten zijn geen kosten verbonden. Na inzet van dit programma hebben scholen een structuur om verkeerslessen te blijven geven. De gemeente verwacht van hen dat de verkeerslessen een blijvend deel worden van het lesprogramma.
Voor middelbare scholen:
Op de middelbare school zijn verkeerslessen geen verplicht onderdeel meer van het lesprogramma. Gemeente Rotterdam vindt het wel belangrijk dat middelbare scholieren hun verkeerskennis bijhouden en bijspijkeren. Jongeren op het voortgezet onderwijs vinden verkeersonderwijs vaak overbodig. Het programma en de lessen van Totally Traffic brengen hier verandering in.
Programma
Het programma bestaat uit een mix van gastlessen op school door een externe partij, zoals Team Alert of Koop & Co, en doe-het-zelf-lessen die de eigen docent in de klas kan geven. Interactie met de jongeren staat centraal. Het doel is dat de jongeren zich bewust worden van hun eigen rol, de mogelijke gevaren en risico's in het verkeer.
Aanvraag lesprogramma
Op de website totallytraffic.nl. Link opent een externe pagina vindt u een overzicht van de gastlessen en doe-het-zelf-lessen die beschikbaar zijn in Zuid-Holland. U kunt de modules direct aanvragen via de website.
Schoolstraten
Naast verkeerseducatie is de gemeente ook bezig met proeven met Schoolstraten vanaf maart 2024.
Rondom breng- en haalmomenten is het bij scholen vaak heel erg druk. Naast al het andere verkeer lopen en fietsen er dan veel kinderen (met hun ouders). Ook worden veel kinderen door hun ouders gebracht of gehaald met de auto. Opstoppingen, foutparkeren en hard (weg)rijden bij de school zorgen voor gevaarlijke situaties, vooral voor de fietsende, lopende en overstekende kinderen en hun ouders. Het gaat vaak maar net goed. Om te onderzoeken hoe de omgevingen van scholen verkeersveiliger kunnen worden doen we proeven met Schoolstraten.
Wat is een Schoolstraat?
- Bij een Schoolstraat is de straat voor de school tijdens breng- en haaltijden afgesloten voor auto- en vrachtverkeer, motoren en brommers. Dit is twee keer per dag en duurt ongeveer 30 minuten per keer.
- De afsluiting kan op verschillende manieren worden gedaan. Met een bord, uitneembare paaltjes, een hek en/of met verkeersregelaars.
Een Schoolstraat kunnen we niet bij elke school invoeren. De omgeving moet aan bepaalde criteria voldoen. Samen met de school bespreekt de gemeente of een Schoolstraat mogelijk is en zo niet, welke andere maatregelen dan passend zijn.
De eerste school waarbij we de proef deden is de Talmaschool. Daar is de Schoolstraat nu permanent.
Schoolstraat bij de Talmaschool
De Vaandrigstraat is eenrichtingsverkeer. We sluiten deze weg af door een uitneembaar paaltje op de weg te plaatsen. Vanaf de Crooswijkseweg mag én kan men dan de straat niet meer inrijden op de volgende dagen en tijden:
- Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.15 - 8.45 uur en van 14.15 – 14.45 uur.
- Woensdag van 8.15 - 08.45 uur en van 12. 15 – 12.45 uur.
Er staat een verkeersbord waarop dit staat aangegeven. Afsluitingen gelden voor iedereen, ook voor omwonenden. Buurtbewoners helpen ons mee om de schoolomgeving veilig te houden door de auto niet te gebruiken tijdens de afsluitingen. Staat uw auto in de Vaandrigstraat geparkeerd en moet u tijdens de afsluiting toch de straat uitrijden? Rijdt u dan zo langzaam mogelijk.
Vragen en antwoorden over Schoolstraten
Een Schoolstraat draagt direct (zichtbaar) bij aan de verkeersveiligheid rondom de school. Het biedt een oplossing voor de verkeersdrukte in de directe schoolomgeving en het verkeersonveilige gevoel wat hierdoor kan ontstaan. De omgeving rond de ingang van de school wordt hierdoor rustiger en aangenamer. De plaats die auto’s innamen in de straat, komt vrij voor voetgangers en fietsers. Dit kan ervoor zorgen dat minder ouders hun kind met de auto naar school brengen omdat er minder sprake is van verkeerschaos en (potentieel) gevaarlijke situaties.
Nee. Elke schoolomgeving is anders. Om een Schoolstraat in te kunnen voeren moet een school ook aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de maximumsnelheid bij de school 30 km/h of lager zijn en de school moet ook medewerking (kunnen) verlenen.
De gemeente kijkt bij iedere school wat er het beste gedaan kan worden, welke maatregelen nodig zijn, om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dat kan het invoeren van een Schoolstraat zijn, maar bijvoorbeeld ook een parkeerverbod instellen of een gedragscampagne voeren.
Bewoners in de buurt van de school krijgen een brief met informatie als een proef met een Schoolstraat wordt gedaan. Na de proef worden bewoners geïnformeerd over de resultaten van de proef en of de Schoolstraat wordt omgezet in een definitieve Schoolstraat.
Ja dat kan, maar we willen u vragen dan zo langzaam mogelijk te rijden en rekening te houden met de kinderen en hun ouders.
Ja. We zorgen ervoor dat de straat altijd bereikbaar blijft voor de nood- en hulpdiensten.
Het is belangrijk dat ouders en leerlingen meewerken om de Schoolstraat te laten slagen. Daarom vragen wij om hun mening. Ook vragen we ouders om hun kinderen zoveel mogelijk lopend en fietsend naar school te brengen. Om dit extra leuk te maken krijgen alle kinderen een fiets-tag of scan-armbandje waarmee zij digitale munten sparen als zij lopend of fietsend naar school komen. Zij kunnen op weg naar school ‘high fiven’ met een scanpaal die in de buurt hangt. Gespaarde munten kunnen leerlingen inwisselen voor een leuke prijs.
Wanneer ouders hun kinderen toch met de auto brengen vragen wij ze te parkeren in de aangewezen parkeerplekken.
Ja. Tijdens de proef wordt de verkeerssituatie in de hele buurt rondom de school goed in de gaten gehouden.
Om het verkeer zich ervan bewust te maken dat zij zich in een schoolomgeving begeven zijn bij veel basisscholen al speciale borden geplaatst, kleurrijke paaltjes of hekken en de tekst 'SCHOOL' op de weg.
De komende jaren gaan we aan de slag om de omgeving van alle basisscholen in Rotterdam op dezelfde, herkenbare manier te richten.
Daarnaast is het belangrijk dat kinderen ook verkeerslessen krijgen. Dat is nodig om te leren welke gevaren er zijn en om daar zelf inzicht in te krijgen. Daarom heeft de gemeente een gratis lespakket gemaakt voor scholen, dit heet Verkeersmenu010.
Het is niet mogelijk om officieel bezwaar te maken tegen de proef. Voor het definitief maken van een Schoolstraat neemt de gemeente een verkeersbesluit. Hier kunt u bezwaar tegen maken. Het verkeersbesluit wordt gepubliceerd op de website: https://www.officielebekendmakingen.nl/. Link opent een externe pagina.
Proef Schoolstraat bij de Rozenhorst en de Rank in Rozenburg
De proef vindt plaats van dinsdag 8 oktober tot en met vrijdag 20 december. De Jan Tooropstraat en de Vincent van Goghstraat zijn eenrichtingsverkeer. We sluiten deze wegen af door een uitneembaar paaltje op de weg te plaatsen. U mag én kunt dan vanaf de Burgemeester Just de la Paisièresstraat deze straten niet meer inrijden:
Van dinsdag 8 oktober tot en met vrijdag 20 december van 8.15-8.45 uur en van 13.45-14.15 uur.
We plaatsen een verkeersbord waarop dit staat aangegeven. De eerste twee weken van de proef is ook een verkeersregelaar aanwezig. Als blijkt dat de proef een succes is en de schoolomgeving verkeersveiliger is geworden, wordt de schoolstaat blijvend.
Proef Schoolstraat bij de Van Oldenbarneveltschool
De proef vindt plaats van maandag 7 oktober tot en met 20 december. De Jagthuisstraat is een éénrichtingsweg. Tijdens de proef mag én kunt u de Jagthuisstraat tussen de Essenburgstraat en de Buitenhofstraat niet inrijden. In de eerste twee weken wordt de weg afgesloten met een hek, bewaakt door een verkeersregelaar. Na twee weken wordt de weg afgesloten door middel van een paaltje. Alleen mensen met een geparkeerde auto in de straat mogen de straat dan nog uitrijden. Op de volgende dagen en tijden wordt het hek geplaatst en is de Jagthuisstraat tussen Essenburgstraat en Buitenhofstraat afgesloten voor inrijdend verkeer:
Van maandag 7 oktober tot en met vrijdag 20 december op:
- Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.15-8.45 en van 14.45-15.15 uur.
- Woensdag van 8.15-8.45 en van 12.00-12.30 uur.
We plaatsen een verkeersbord waarop dit staat aangegeven. De eerste twee weken van de proef is ook een verkeersregelaar aanwezig. De rijrichting tussen de Essenburgsingel en de Essenburgstraat zal tijdens de gehele periode van de proef worden omgedraaid zodat u altijd de wijk uit kunt rijden. Als blijkt dat de proef een succes is en de schoolomgeving verkeersveiliger is geworden, wordt de schoolstaat blijvend.
Meer informatie
Heeft u nog vragen over verkeerseducatie of de proeven met Schoolstraten?
Neem dan contact met ons op via ons loket. Uw vraag of melding komt dan terecht bij de afdeling Verkeersveiligheid.