Vergunningen ondernemen
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 21-09-2021
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/vergunningen-ondernemen/
Ga naar de hoofdinhoud

Als u een onderneming start krijgt u, afhankelijk van de branche waarin u uw onderneming start, te maken met verschillende wetten en regels.

Heeft u een horecabedrijf? Dan gelden er voor u speciale regels. Kijk op de algemene pagina over horecavergunningen.

Detailhandel

Wilt u een winkel starten of heeft u een winkel? Dan krijgt u te maken met de regels voor de detailhandel. Wanneer u op een markt handel wilt drijven, dan is er sprake van ambulante handel en gelden daarvoor aparte regels.

Winkeltijden

Winkeliers bepalen zelf wat de openingstijden van hun winkel zijn. Uiteraard wel binnen de mogelijkheden van de Winkeltijdenwet en de Verordening Winkeltijden Rotterdam 2014. Kijk voor meer informatie op de pagina winkeltijden.

Winkeluitstalling

Winkeliers kunnen hun goederen op de openbare weg (stoep) voor hun winkel neerzetten. In Rotterdam moet de winkeluitstalling aan bepaalde voorwaarden voldoen. Handhaving controleert op naleving van deze regels. Kijk hier voor meer informatie over winkeluitstallingen.

 • Innemen van gemeentegrond voor commerciële doeleinden
  Om diverse redenen organiseren ondernemers allerlei activiteiten. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn om de verkoop en/of naamsbekendheid te promoten. In een aantal gevallen gebeurt dit niet (of niet alleen) in een eigen gebouw of op eigen terrein. Het is de bedoeling hiervoor een stuk van de openbare ruimte te gebruiken, bijvoorbeeld om een tent neer te zetten. Het innemen van gemeentegrond is alleen toegestaan als hiervoor vergunning is verleend.
 • Winkeltijden Rotterdam
  Winkeliers bepalen zelf wat de openingstijden van hun winkel zijn. Ze moeten hierbij natuurlijk wel voldoen aan de Winkeltijdenwet en de Verordening Winkeltijden Rotterdam 2014.
 • Winkeltijdenwet incidentele ontheffing
  Wanneer u buiten de normale openingstijden open wilt zijn dan moet u een ontheffing voor de Winkeltijdenwet aanvragen.
 • Winkeltijdenwet permanente ontheffing
  De permanente ontheffing winkeltijdenwet verleent toestemming om buiten de normale openingstijden open te zijn, bijvoorbeeld nachtwinkels.
  De Winkeltijdenwet bepaalt op welke tijden winkeliers open mogen zijn. Als normale openingstijden noemt de wet:
  • Maandag tot en met zaterdag: van 6.00 uur tot 22.00 uur
  • Zon- en feestdagen: van 12.00 uur tot 22.00 uur.
 • Controle op winkeluitstallingen
  Winkeliers kunnen hun goederen op de openbare weg (stoep) voor hun winkel neerzetten. In Rotterdam moet de winkeluitstalling aan bepaalde voorwaarden voldoen. De afdeling Toezicht & Handhaving controleert op naleving van deze regels.

Ambulante handel

Wanneer u op een markt handel wilt drijven, dan is er sprake van ambulante handel.

 • Marktvergunning
  Om als ondernemer een marktplaats te bemachtigen op de Rotterdamse markt heeft u een marktvergunning nodig.
 • Snuffelmarkten en braderieën houden
  Wanneer u een snuffelmarkt of een braderie wilt houden, moet u een vergunning voor het houden van een evenement aanvragen.
 • Standplaatsvergunning
  Een standplaatsvergunning geeft toestemming tot het innemen van een standplaats met een mobiele verkoopinrichting. Deze bevindt zich op of aan de openbare weg. Er mogen vanuit de verkoopinrichting goederen mogen verkocht.

Belastingen

Hieronder vindt u alle gemeentelijke belastingen waar u als ondernemer mee te maken kunt krijgen.

Overige wet- en regelgeving