Afrikaanderwijk
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 07-12-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/afrikaanderwijk/
Ga naar de hoofdinhoud

De Afrikaanderwijk is een levendige woonwijk met twee keer per week de Afrikaandermarkt als kloppend hart. De wijk ligt centraal in gebied Feijenoord en met de metro bent u binnen een paar minuten in het centrum van Rotterdam.

Naast de Afrikaandermarkt heeft de wijk ook een groot centraal park, een zwembad en een gevarieerd winkelaanbod. De Afrikaanderwijk is enorm in ontwikkeling en is inmiddels een van de populairdere wijken op Zuid.

Wijkraad

De inwoners van Afrikaanderwijk worden vertegenwoordigd door wijkraad Afrikaanderwijk. Deze bestaat uit vijf bewoners van de wijk. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar. Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de wijkraad, kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

Contact

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Afrikaanderwijk, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

U kunt de wijkraadsleden ook persoonlijk benaderen:

Ümmühan Can

Ümmühan Can

Ümmühan Can

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 06 - 403 579 04

E-mail u.can@wijkraadrotterdam.nl

Muhammad Dilawar Butt

Muhammad Dilawar Butt

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 06 - 450 432 29

E-mail m.dilawar@wijkraadrotterdam.nl

Swamie Ramsaran

Swamie Ramsaran

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 06 - 403 081 43

E-mail s.ramsaran@wijkraadrotterdam.nl

Margreet Rolink

Margreet Rolink

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 06 - 111 715 54

E-mail m.rolink@wijkraadrotterdam.nl

Abshir Weheliye

Abshir Weheliye

Wijkraadslid (mei 2018)

Telefoon 06 - 305 611 04

E-mail a.weheliye@wijkraadrotterdam.nl

De woonwijk is ontstaan toen rond 1900 de havens op Zuid werden gegraven. De Afrikaanderwijk ontleent zijn naam aan de straatnamen, die zijn gebaseerd op Zuid-Afrika en de leiders van de Afrikaners in de Tweede Boerenoorlog (1899-1902). Het Afrikaanderplein was begin vorige eeuw de thuisbasis van voetbalclub Feyenoord.

De Afrikaanderwijk is één van de eerste multiculturele wijken van Nederland en er wonen zo'n 9000 mensen. De wijk is jong en levendig en biedt daarom veel kansen voor de toekomst. Veel creatieve jongeren voelen zich aangetrokken tot deze wijk met veel potentie.

De kleurrijke warenmarkt is de motor van de wijk en de belangrijkste identiteitsbepaler voor de Afrikaanderwijk. Het multiculturele karakter van de wijk is hier een kans. De winkeliers in de wijk en de marktkooplui kunnen elkaar versterken. De markt is in 2015 een stuk gekrompen, van circa 300 kramen naar 250. Deze krimp bood kansen om de entree van de wijk aan de Pretorialaan noordzijde te verbeteren.

Naast de markt bevinden zich een aantal andere belangrijke functies in het centrum van de wijk, onder andere het winkelgebied, het grote Afrikaanderpark, LCC ’t Klooster, het zwembad en sporthal Afrikaanderplein. Hiermee fungeert de wijk ook als sociaal-cultureel voorzieningencentrum van het gebied Feijenoord. Het zwembad en de sporthal worden in 2019 vervangen door nieuwbouw in het Huis op Zuid aan de Laan op Zuid.

De Afrikaanderwijk groeit in de komende jaren naar een wijk waar bewoners trots op zijn, waar zij bewust voor kiezen en waarbij het woonklimaat als prettig en stimulerend wordt ervaren. Het is een multiculturele wijk waar het voornamelijk betaalbaar wonen is in een veilige, schone en groene omgeving. Door de nieuwbouw in de Bloemfonteinbuurt en Parkstad kan wooncarrière binnen de wijk worden gemaakt. In 2015 is zowel de herinrichtingen van de entree via de Pretorialaan als de nieuwe verbinding Paul Krugerstraat - Laan op Zuid uitgevoerd. Het is ook een wijk waar kinderen en volwassenen gestimuleerd worden om op basis van hun talenten een betere sociaaleconomische positie te bemachtigen.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer weten over de ontwikkelingen in de Afrikaanderwijk? Neem dan contact op met gebiedsnetwerker Fred Hoeksema, telefoon 06 - 182 939 34.