Bomen
In de stad staan ruim 165.000 bomen. Ze staan in straten, op pleinen, langs wegen, singels en in plantsoenen en parken. In natuurlijke stroken met struiken en stukken bos groeien nog eens 450.000 bomen. Samen is dat meer dan 1 boom per inwoner!
Hoe zorgt de gemeente voor de bomen in de stad? Dat wordt in het filmpje hieronder uitgelegd:
Nieuws
Om het belang van bomen te laten zien hebben vijf bomen een zogenaamde 'tree tag' gekregen. Dit is een tijdelijk bordje en onderdeel van een Europese actie om de waarden van een boom zichtbaar te maken.
Er staat onder meer op welke boomsoort het is, hoeveel schaduw die geeft, hoeveel luchtvervuiling die afvangt en hoeveel zuurstof de boom geeft.
Vooral oudere bomen met een grote kroon zijn hiervoor van grote waarde. Daarom investeert Rotterdam in het gezond oud laten worden van bomen, door onder meer de groeiplek te verbeteren.
Het gaat om de volgende bomen:
- Plataan op de Lijnbaan (monumentale boom, onderdeel van de Bomenroute, tweede plaats bij de landelijke Boom van het jaar verkiezing 2019).
- Rode beuk aan het Koningin Emmaplein (monumentaal en onderdeel van de Bomenroute).
- Kastanje aan de Steigersgracht (bij Surf Rif 010).
- Linde aan de Mecklenburglaan in Kralingen.
- Kastanje op de Brink in Vreewijk.
Het project #EUtreetag is een initiatief een negen organisaties op het gebied van bomen uit Nederland, België, Spanje, Portugal, Italië, Polen, Duitsland, Zwitserland en Denemarken.
Bomen op de kaart
Alle bomen in Rotterdam staan op een kaart. Zo kan de gemeente ze goed in de gaten houden en controleren. Boomcontroleurs inspecteren de bomen op groei en ontwikkeling, maar ook op ziektes en plagen. Daarnaast wordt de bodem bij de bomen verbeterd, zodat ze langer meegaan en gezond blijven. Als een boom een risico vormt voor de veiligheid, dan kan deze worden gesnoeid of weggehaald. Bijna altijd komt er een nieuwe boom voor in de plaats.
Op de kaart Kapvergunningen zorgplicht bomen Rotterdam. Link opent een externe pagina staan bomen waarvoor een kapvergunning is aangevraagd, op basis van de zorgplicht. Ook staat er voor welke bomen de vergunning is verleend. Klik op een boom op de kaart om in de bijlage het besluit in te zien. Nadat de vergunning is verleend, kunt u binnen zes weken bezwaar maken.
Let op: niet alle aanvragen en besluiten voor kapvergunningen staan op deze kaart. Dat gaat om bomen die:
- niet op grond van de gemeente staan
- op het terrein van een woningbouwvereniging staan
- weggaan in verband met een bepaald project.
Om alle aangevraagde en verleende vergunningen, inclusief kapvergunningen, in uw omgeving in te zien, kijk dan op deze kaart. Link opent een externe pagina. U kunt ook de OmgevingsAlert app downloaden. Zet in de app uw locatie aan en geef aan welk soort meldingen u wilt ontvangen.
• Download OmgevingsAlert app in App Store. Link opent een externe pagina
• Download OmgevingsAlert app in Google Play Store. Link opent een externe pagina
Zelf een kapvergunning aanvragen
Wilt u een boom verwijderen, verplaatsen of sterk snoeien? Dan heeft u misschien een omgevingsvergunning. Link opent een externe pagina nodig. Doe daarom de vergunningcheck.
Eén keer in de 3 jaar wordt een boom gecontroleerd en wordt er bepaald of het nodig is de boom te snoeien. Dit betekent dat de bomen in uw woongebied een keer in de 3 jaar gecontroleerd worden.
Daarnaast worden over de gehele stad een aantal bomen jaarlijks gecontroleerd. Dat heeft te maken met de soort, eventueel in combinatie met de leeftijd. Alleen wanneer het nodig is worden ook deze bomen gesnoeid.
Op de kaart Snoeien bomen. Link opent een externe pagina ziet u welke bomen dit zijn.
Jaarlijks worden dode bomen en ernstig aangetaste exemplaren verwijderd, om gevaarlijke situaties te voorkomen. Als het kan komt er op dezelfde plek een nieuwe boom. Op de Rotterdamse boomvervangingskaart. Link opent een externe pagina kunt u zien of er een nieuwe boom wordt geplant.
Bomenroute
Meer weten over het verhaal achter Rotterdamse bomen? Wandel dan de Bomenroute. Link opent een externe pagina. Deze loopt door het stadscentrum langs 22 bijzondere bomen.
Monumentale bomen en veteraanbomen
In Rotterdam zijn meer dan 700 verschillende soorten bomen te vinden. Er is zelfs een boom naar de stad vernoemd, de Acer pseudoplatanus 'Rotterdam'. Rotterdam heeft ook een aantal monumentale bomen en veteraanbomen. Link opent een externe pagina.
Bomendepot
Bomen moeten soms helaas weg door werkzaamheden aan bijvoorbeeld het riool. Gezonde, sterke bomen die verplant kunnen worden, krijgen een nieuwe plek. Is die niet meteen beschikbaar, dan verzorgen we de boom in het bomendepot. Voordat de bomen een nieuwe plek in de stad krijgen, blijven ze ongeveer 3 jaar in het depot om te herstellen van de verhuizing.
Bomenziektes
Bomen kunnen ziek worden of last hebben van plagen. De meest voorkomende ziektes en plagen bij Rotterdamse bomen zijn:
De brandharen van de eikenprocessierups kunnen in de zomermaanden voor vervelende irritatie en jeuk zorgen. De gemeente neemt daarom diverse maatregelen. Lees hier meer over op de pagina Processierups. Link opent een externe pagina.
In mei en/of juni zijn sommige bomen (vooral kersenbomen) en struiken enkele weken ingepakt in een zijdeachtig spinsel. Dit zijn de rupsen van de spinselmot, die van de blaadjes eten. Ze worden vaak verward met de eikenprocessierups. Maar de rupsen van de spinselmot zijn ongevaarlijk voor de volksgezondheid.
De rupsen van de spinselmot, ook wel stippelmot genoemd, hebben een geelgroen of geelachtige kleur met donkere stippen. Wanneer de rupsen zich volgegeten hebben, spinnen ze zich in cocons, waar in juli de spinselmotjes uitkomen. Ook al zijn de bomen en struiken soms helemaal kaalgevreten, ze herstellen vaak weer helemaal.
De iepziekte wordt veroorzaakt door een zeer besmettelijke schimmel. De boom reageert hierop door besmette houtvaten af te sluiten. Daardoor verwelken de bladeren en sterven de takken en twijgen af. Uiteindelijk kan de iep volledig afsterven.
De schimmel wordt verspreid door de iepenspintkever. Tijdens de zomermaanden vliegt deze kever uit om zich voort te planten, op zoek naar een zieke of kwijnende iep. De vrouwelijke kever zet haar eitjes af in de bast. Na het uitkomen van de eitjes duurt het ongeveer drie weken voordat jonge kevers uitvliegen. Zij zijn met de schimmel besmet en kunnen andere iepen aantasten. De schimmel kan zich ook via de wortels verspreiden tussen een zieke en gezonde iep.
Iepen met deze ziekte zijn niet meer te redden. Zij worden daarom altijd zo snel mogelijk gekapt, om besmetting aan andere iepen te voorkomen. Dit is wettelijk verplicht. Het gekapte hout moet volgens bepaalde voorschriften worden verwerkt. De voorwaarden worden genoemd in de Algemene Plaatselijke Verordening. Link opent een externe pagina onder Artikel 4:11.
Iepen in Rotterdam worden ieder jaar gecontroleerd. Om te voorkomen dat ze de ziekte krijgen worden veel iepen ingeënt. Het is te vergelijken met een griepprik. Dat seizoen zijn de bomen beschermd tegen de iepziekte.
Essentaksterfte wordt veroorzaakt door een schimmel (Hymenoscyphus fraxineus). Van juni tot september verschijnen er kleine, witte paddenstoeltjes op afgevallen bladstelen. De wind verspreidt de sporen van deze paddenstoeltjes waardoor andere essen worden besmet.
Dit is vooral een bedreiging voor jonge essen. Aangetaste takken sterven af, waardoor een steeds groter deel van de boom afsterft. Oudere essen groeien soms weer uit en gaan dan nog jaren mee. Besmette essen zijn te herkennen aan de kale takken en blaasjes of afgestorven plekken op de boom.
De gemeente zorgt voor uw veiligheid door de besmette essen te controleren en waar nodig te snoeien of te kappen. Uit voorzorg kappen en snoeien doet de gemeente zo min mogelijk, omdat het tempo van de aantasting kan verschillen. Dit is afhankelijk van de soort, de conditie en de locatie van de boom.
De kastanjebloedingsziekte komt voor in heel Nederland. Een bacterie uit de groep van pseudomonas syringae is de oorzaak. Bomen krijgen bruinrode vlekken op de stam en 'bloeden' donker vocht. Hierdoor sterft de bast af en soms ook de hele boom. Soms gaat dat sneller door andere aantastingen van verschillende schimmels. Dode of bijna dode kastanjebomen die gevaar opleveren worden gekapt. Alle bomen met deze ziekte worden jaarlijks gecontroleerd.
De massaria-ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel en zorgt voor houtrot aan de bovenzijde van de takken van platanen. Daardoor kunnen deze makkelijk afbreken en dat kan gevaarlijk zijn voor de openbare veiligheid. Daarom worden volwassen en oude platanen jaarlijks gecontroleerd op de ziekte. Waar nodig worden aangetaste takken eruit gesnoeid.