Deelvervoer
Gepubliceerd op: 04-02-2020
Geprint op: 04-08-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/deelvervoer/
Ga naar de hoofdinhoud

Rotterdam groeit. De economie verandert, het klimaat vraagt om andere keuzes én we willen de stad gezonder en inclusiever maken. Dat vraagt om een nieuwe balans én aanpak in de verschillende vormen van vervoer.

Deelmobiliteit speelt hierin een belangrijke rol. Om te werken aan een bereikbare, aantrekkelijke en gezonde stad, richten we straten anders in, lopen steeds meer mensen en pakken meer mensen de fiets of het openbaar vervoer. Voor korte afstanden laten we de auto staan, gaan we lopen, pakken we een deelfiets of elektrische deelscooter. Auto’s in bezit maken zo steeds meer ruimte voor auto’s die we met elkaar delen. Als u bijvoorbeeld loopt, fietst of het openbaar vervoer neemt, kunt u daarnaast met een deelauto naar uw bestemming.

De deelfietsen en deelscooters die al in Rotterdam rondrijden, worden al veel gebruikt voor korte ritjes in de stad. Deelmobiliteit is niet meer weg te denken uit de stad. Rotterdam telt momenteel vier verschillende deelaanbieders die een (elektrische) deelfiets of scooter aanbieden.

De deelauto’s in Rotterdam worden veel gebruikt voor lange ritten door het hele land. Rotterdam telt op dit moment negen verschillende aanbieders die een (elektrische) deelauto aanbieden.

Europees project Mobi-Mix

In het Europese project Mobi-Mix werkt de gemeente Rotterdam samen met internationale steden, bedrijven en kennisinstellingen aan deelmobiliteit en 'Mobility as a service' (MaaS).

Pilot elektrische deelauto’s in stadsgarage Schouwburgplein 2

Rotterdam introduceert binnenkort tot 20 stationbased elektrische deelauto’s in het stationsgebied Rotterdam Central District. De deelauto’s worden geparkeerd in de stadsgarage Schouwburgplein 2, ook wel bekend als de Kruispleingarage.

Nieuws

In 2025 zijn alle deelauto’s in Rotterdam elektrisch en dat begint volgend jaar. Vanaf 1 januari 2021 zijn nieuwe deelauto’s in Rotterdam volledig uitstootvrij. Ook is in 2030 zo’n 5 procent van alle auto’s in Rotterdam een deelauto.

In de ondergrondse fietsenstalling van Rotterdam Centraal Station vindt u begin november 2020 een stalling speciaal voor deelfietsen. Er is ruimte voor 54 fietsen. De gemeente wil het reizigers makkelijker maken om deelvervoer te gebruiken.

Parkeervergunningen voor aanbieders van deelauto’s

Deelauto's op een parkeerplek

Bedrijven die deelauto’s in Rotterdam aanbieden, hebben vanaf 1 januari 2021 een (nieuwe) vergunning nodig. Aanbieders van deelauto’s kunnen hier verder lezen.

Vergunningen voor aanbieders van deelfietsen en deelscooters

Deeltweewielers voor SC

Bedrijven die deelfietsen en deelscooters in Rotterdam aanbieden hebben per 1 januari 2020 een vergunning nodig. Aanbieders van deeltweewielers kunnen hier verder lezen.

Wat kunt u doen bij overlast?

Ervaart u overlast van deelvoertuigen op straat of in de openbare ruimte? Neem dan als eerst contact op met de betreffende deelaanbieder. Zij zijn ten alle tijden verantwoordelijk voor het netjes stallen van de deelvoertuigen. Onze ervaring is dat zij alle klachten adequaat en binnen 48 uur zullen behandelen. Mocht u er met hen niet uitkomen, neem dan contact op met het telefoonnummer 14 010. Bekijk op de pagina Handhaving waar de fietsen niet mogen staan.

Meer informatie

Wilt u weten hoe de deelfietsen eruit zien en/of een deelfiets huren? Kijk dan op de pagina Fiets huren.