Glasvezel
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 27-01-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/glasvezel/
Ga naar de hoofdinhoud

De gemeente Rotterdam stimuleert de aansluiting van woningen en bedrijven op glasvezel. Een internetverbinding via glasvezel heeft voordelen ten opzichte van de bestaande aansluitingen.

Het is bijvoorbeeld sneller en biedt betere beeldkwaliteit. Op deze pagina leest u meer over glasvezel in Rotterdam.

Waarom is glasvezel belangrijk voor Rotterdam?

Er is een enorme toename van internetactiviteiten en dataverkeer door bijvoorbeeld het gebruik van social media, gamen, televisiekijken en online winkelen. Ook werken we steeds vaker vanuit huis. Het internet is in korte tijd uitgegroeid tot de belangrijkste bron van informatie, communicatie en entertainment. Zowel zakelijk als privé is snel internet inmiddels een basisbehoefte.

Behalve dat we veel online zijn, stellen we ook steeds hogere eisen aan de beeldkwaliteit van bijvoorbeeld online televisiekijken, streamen en videobellen. De bestaande verbindingen in de stad kunnen de gewenste snelheden en kwaliteit niet altijd leveren. Glasvezel kan deze toenemende vraag wel aan. De gemeente is blij met partijen die glasvezel aanleggen en glasvezelinternet aanbieden. Het is een belangrijke voorziening voor alle Rotterdammers. Met een hoogwaardig glasvezelnetwerk in de stad zijn we voorbereid op de toekomst.

Glasvezel voor bedrijven

In Rotterdam zijn alle bedrijventerreinen voorzien van glasvezel en bieden één of meerdere leveranciers glasvezelinternet aan. Op de pagina Zakelijk glasvezel vindt u als ondernemer alle informatie over glasvezel zoals een overzicht van alle glasvezelleveranciers per bedrijventerrein.

Glasvezel voor bewoners

De gemeente legt zelf geen glasvezel aan naar woningen. Wij zijn afhankelijk van de telecompartijen die dit aanleggen en aanbieden. We adviseren om glasvezel altijd te laten aanleggen in uw woning. De aanleg van glasvezel is gratis, maar u moet daar wel toestemming voor geven. U bepaalt vervolgens zelf of u gebruik maakt van de glasvezelaansluiting voor een snellere internetverbinding. Zorg dat u altijd om legitimatie vraagt, voordat u een medewerker van een telecompartij toegang tot uw woning geeft. U weet dan zeker met wie u te maken heeft.

Glasvezel voor heel Rotterdam

De gemeente Rotterdam werkt met meerdere telecompartijen samen om Rotterdam van beter, sneller en veiliger internet te voorzien. Het streven is dat 285.000 woningen en bedrijven in 2025 aangesloten zijn op glasvezel.

De gemeente vindt het belangrijk dat de aanleg van glasvezel zorgvuldig plaats vindt met zo min mogelijk overlast voor de bewoners. Daarom heeft de gemeente samenwerkingsovereenkomsten gesloten met meerdere telecompartijen. In de overeenkomst wordt de intentie gedeeld om het glasvezelnetwerk overal in de stad uit te rollen en dat de gemeente zich inzet om de werkzaamheden in de openbare ruimte soepel te laten verlopen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of het haalbaar is de uitrol te koppelen met andere werkzaamheden in de stad om zo de overlast voor de Rotterdammers te minimaliseren. En de gemeente werkt actief mee met het verstrekken van de benodigde vergunningen en/of instemmingen.

Video 'Glasvezel voor Rotterdam' (juli 2020)

Glasvezel en nieuwbouw

KPN heeft de afgelopen jaren veel nieuwbouwwoningen verspreid over Rotterdam voorzien van glasvezel. Zij sluit ook toekomstige nieuwbouwprojecten aan op glasvezel.

Waar wordt op dit moment glasvezel aangelegd?

Zodra nieuwe gebieden bekend zijn zal dit worden toegevoegd.

Waar ligt in Rotterdam al glasvezel?

De woningen in Nesselande, Lloydkwartier, Park16Hoven en Hoek van Holland hebben glasvezel.

Veelgestelde vragen

Glasvezel is een hele snelle internetverbinding. Het is een zelfstandig netwerk. Hierdoor is glasvezelinternet zeer stabiel en minder storingsgevoelig. U haalt er altijd de beloofde internetsnelheid mee. Iedereen heeft zijn eigen verbinding: de snelheid wordt niet lager als anderen ook aan het internetten zijn.

  • Er is slechts één verbinding nodig voor toepassingen als internet, telefonie en camerabeveiliging. Al deze diensten kunnen over één verbinding lopen, omdat de bandbreedte van glasvezel onbeperkt is.
  • De snelheid waarmee u bestanden ontvangt (downloadt) en verstuurt (uploadt) is gelijk. Glasvezel is ontwikkeld om grote hoeveelheden data razendsnel over grote afstanden te transporteren. U kunt daardoor snel surfen op het internet, streamen en bestanden uitwisselen.
  • Bij het transporteren van data is er geen sprake van verlies van data zoals bij het traditionele kopernetwerk wel het geval is. Storingen treden nauwelijks op.

ADSL, kabel en glasvezel zijn allemaal vormen van breedbandinternet (een andere naam voor een snelle en stabiele internetverbinding). Glasvezel biedt de hoogste internetsnelheden van alle vormen van breedbandinternet.

De gemeente legt zelf geen glasvezel aan, maar is afhankelijk van commerciële partijen die dit aanleggen en aanbieden. Samen met partijen als KPN NetwerkNL, T-Mobile, Delta Fiber en Open Dutch Fiber bepaalt de gemeente waar en wanneer glasvezel wordt aangelegd.

De partijen die de glasvezelnetwerken aanleggen mogen alleen uw woning aansluiten op glasvezel als u toestemming geeft. Dit komt omdat zij een glasvezelkabel van de straat naar uw woning moeten aanleggen en in uw woning een glasvezelaansluitpunt installeren. We adviseren om de glasvezel altijd in uw woning aan te laten leggen en toestemming te geven. De aanleg van glasvezel is gratis.

Glasvezel is een nieuw netwerk dat per woning wordt aangelegd, het is daarom nog niet overal in Rotterdam beschikbaar. U kunt een postcodecheck doen bij partijen als KPN NetwerkNL, T-Mobile, Delta Fiber en Open Dutch Fiber om te kijken of glasvezel beschikbaar is op uw adres.

Ja, dat is mogelijk. We adviseren echter wel om de glasvezel altijd aan te laten leggen in uw woning. De aanleg van glasvezel is gratis. Maar u moet daarvoor wel toestemming geven. U bepaalt vervolgens zelf of u gebruik maakt van de glasvezelaansluiting voor sneller internet.

Bij een leverancier van glasvezelinternet kunt u een glasvezelabonnement afsluiten. Wilt u geen gebruik te maken van de (nieuwe) glasvezelaansluiting, dan verandert er niets qua kosten. U behoudt dan uw abonnement bij uw huidige internetaanbieder.

Dat ligt aan de eigenaar (de partij die het netwerk heeft aangelegd) van het glasvezelnetwerk. We verwachten dat dit mogelijk is. De eigenaar van het glasvezelnetwerk bepaalt of daar kosten aan verbonden zijn.

De planning wordt bepaald door de partijen die glasvezel aanleggen. Daarom kunnen wij u alleen informeren over lopende aanlegtrajecten, en waar glasvezel aangelegd is. Als uw buurt geselecteerd is voor de aanleg van glasvezel, wordt u hierover geïnformeerd.

Glasvezel moet wijk voor wijk worden aangelegd en dat is een hele klus. Het streven is dat in 2025 heel Rotterdam aangesloten is op glasvezel. Samen met partijen als KPN NetwerkNL, T-Mobile, Delta Fiber en Open Dutch Fiber bepaalt de gemeente waar en wanneer glasvezel wordt aangelegd.

Ja. Er zijn bepaalde werkzaamheden nodig om het netwerk aan te leggen. We proberen altijd diverse werkzaamheden in de grond te combineren maar dat is helaas niet altijd mogelijk. Dat heeft vaak te maken met de ligging van de verschillende leidingen in de ondergrond. Ook de doorlooptijden van de werkzaamheden zorgen ervoor dat de aanleg vaak moeilijk te combineren is.

De glasvezelkabel wordt naar een glasvezelaansluitpunt in uw woning aangelegd. Dat is in de meeste gevallen de meterkast. Voor het maken deze aansluiting moet u thuis zijn.

Aan het gebruik van een glasvezelaansluiting zijn in principe geen extra kosten verbonden. Als u via uw glasvezelverbinding een sneller internetabonnement afneemt, kan dit abonnement duurder zijn.

De eigenaar van het glasvezelnetwerk en de leverancier van internetdiensten zijn niet altijd dezelfde bedrijven. Over het algemeen bieden verschillende leveranciers abonnementen aan op een glasvezelnetwerk. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor het afsluiten van een abonnement via glasvezel. U kunt op de websites van KPN NetwerkNL, T-Mobile en Delta Fiber of via een online postcodecheck van Open Dutch Fiber kijken bij welke leveranciers van glasvezelinternet u een abonnement kunt afsluiten. 

Het is belangrijk eerst te kijken naar de voorwaarden van uw huidige abonnement voordat u overstapt naar een glasvezelabonnement. Deze voorwaarden kunnen per leverancier verschillen.

Ja, dat kan. Bij leveranciers van glasvezelinternet kunt u een los internetabonnement afnemen of een alles-in-1-pakket met internet, televisie en telefonie. U kunt uw oude telefoonnummer behouden wanneer u overstapt naar een nieuwe leverancier.

Dat klopt. L2Fiber is in 2018 begonnen, maar door omstandigheden heeft die firma haar netwerk verkocht. In Kralingen wordt dat netwerk nu in opdracht van T-Mobile verder aangelegd.

De privacy en beveiliging van uw gegevens verandert niet met de komst van het glasvezelnetwerk.

Ziggo heeft Gigabit. Daarmee garanderen zij dezelfde hoge downloadsnelheid als leveranciers van glasvezelinternet. De uploadsnelheid is wel een stuk lager dan bij glasvezel. Gigabit is sinds september 2020 in Rotterdam leverbaar. Meer informatie over Gigabit vindt u op ziggo.nl/internet/gigabit/.

Meer informatie

Heeft u vragen over glasvezel in Rotterdam? Neem dan contact op met Frank Vieveen.