Aanmeldpunt Moeders van Rotterdam
Als u zwanger bent, is het belangrijk dat u zo min mogelijk stress, zorgen en problemen hebt. Het aanmeldpunt Moeders van Rotterdam helpt u hierbij.
Aanmeldpunt Moeders van Rotterdam
Het aanmeldpunt is er voor u als u zwanger bent (of niet langer dan twee weken geleden bevallen bent) en in Rotterdam woont.
Het aanmeldpunt helpt u bij:
- Zwangerschap en voorbereiding op de bevalling
- Veiligheid van u en uw baby
- Toekomstige ouderrol en de ontwikkeling van uw kind
- School en werk
- Netwerk en sociale contacten
- Contact met instanties
- Administratie en geldzaken
- Gezondheid
U meldt u eerst aan bij het aanmeldpunt. Dan kijken we wat u nodig hebt en hoe we u kunnen helpen.
Aanmelden
U kunt zich op de volgende manieren aanmelden bij het aanmeldpunt:
- Uw verloskundige, gynaecoloog, huisarts of andere professional meldt u aan. Dit moet u wel eerst zelf met hen bespreken.
- U meldt zichzelf aan. U kunt aanmelden via onderstaand formulier.
Hebt u eerst een vraag, dan kunt u deze stellen via onderstaand formulier of door te bellen naar 010 267 2653 (tussen 09.00 en 12.00 uur en 13.00 en 17.00 uur).
Zo kunnen wij u helpen
Heeft u zich aangemeld, dan belt het aanmeldpunt u om uw aanmelding te bespreken. Er zijn veel verschillende organisaties die u kunnen helpen. Het aanmeldpunt geeft u advies, of verwijst u naar een van de onderstaande organisaties. Een hulpverlener van deze organisatie belt u binnen 2 weken om een intakegesprek te plannen. Dit kan bij u thuis of op een andere plek. U bespreekt met de medewerker wat er speelt en wat u nodig hebt.
Het zwangerschapsgesprek. Link opent een externe pagina is voor (aanstaande) ouders die zich zorgen maken of problemen hebben tijdens de zwangerschap. Als u het goed vindt, komt de jeugdverpleegkundige bij u thuis. U kunt uw partner, of een ander vertrouwd iemand vragen bij het gesprek aanwezig te zijn. Tijdens het huisbezoek kijkt de jeugdverpleegkundige hoe het met u en uw gezin gaat. U kunt uw vragen en uw zorgen delen. De jeugdverpleegkundige luistert naar u, stelt vragen en kan informatie en adviezen geven. Soms heeft dit gesprek al zoveel geholpen dat u het verder zelf op wilt of kunt pakken. Soms is er meer nodig. De jeugdverpleegkundige geeft dan aan hoe ze voor u bereikbaar blijft en met u mee kan denken.
Er gebeurt zó veel als u zwanger of net bevallen bent. Home-Start voor zwangeren. Link opent een externe pagina is er voor aanstaande ouders al vanaf vroeg in de zwangerschap tot in het eerste levensjaar van je kindje. Home-Start is geen hulpverlening maar laagdrempelige, lichte opvoedondersteuning. Uw maatje is een getrainde vrijwilliger die zelf ook moeder is. Het maatje van Home-Start biedt u een luisterend oor en een praktische hand. Wekelijks trekken jullie samen een paar uurtjes op.
Bekijk een video over Home-Start op YouTube.. Link opent een externe pagina
Prenataal Stevig Ouderschap. Link opent een externe pagina geeft u ondersteuning tijdens uw zwangerschap en helpt u op weg bij de opvoeding van uw kind. Heeft u vragen over de opvoeding, wilt u extra ondersteuning bij uw rol als ouder of wilt u graag uw verhaal kwijt over uw eigen jeugd of je situatie op dit moment? Dan is Prenataal Stevig Ouderschap misschien wat voor u. Prenataal Stevig Ouderschap begint tijdens de zwangerschap en loopt door zolang u dat nodig hebt, maar maximaal tot uw kind 1,5 jaar oud is.
VoorZorg geeft u ondersteuning tijdens uw zwangerschap en helpt u op weg bij de opvoeding van uw kind. VoorZorg begint zo vroeg mogelijk in de zwangerschap en loopt door totdat uw kind ongeveer 2 jaar oud is. Een verpleegkundige van het CJG ondersteunt u thuis tijdens en na uw zwangerschap. VoorZorg is aanvullend op de zorg die de verloskundige, de kraamzorg en het consultatiebureau (CJG) standaard bieden.
Als zwangere vrouw of jonge moeder, wilt u zo min mogelijk stress. Want stress is niet goed voor u en uw (ongeboren) kindje. Moeders van Rotterdam van de gemeente helpt uw problemen op te lossen en beantwoordt uw vragen. Zodat u zich bezig kunt houden met uw zwangerschap en het zorgen voor uzelf en uw (ongeboren) kindje.
Moeders van Rotterdam start tijdens uw zwangerschap of tot 2 weken na uw bevalling. De begeleiding kan maximaal doorlopen tot uw kindje ongeveer 1,5 jaar oud is. Daarna kan Moeders van Rotterdam als vangnet blijven ondersteunen.
U kunt hulp krijgen bij:
- School en werk
- Administratie en geldzaken
- Contact met instanties
- Netwerk en sociale contacten
- Gezondheid en veiligheid van u en uw baby
En hulp bij:
- Zwangerschap
- Voorbereiding op de bevalling
- Ouderschap
- De ontwikkeling van uw kind.
Heeft u beroepshalve te maken met Moeders van Rotterdam? Kijk dan op de pagina Moeders van Rotterdam voor professionals. Link opent een externe pagina voor achtergrondinformatie.
Meer informatie
Hebt u nog vragen, dan kunt u dit formulier invullen. Link opent een externe pagina. Wij bellen u dan terug.
U kunt ook bellen naar 010 267 26 53 of mailen naar moeders@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Het aanmeldpunt is op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.
Babyspullen doneren aan Moeders van Rotterdam
Wilt u babyspullen (zoals kleding, luiers en babyvoeding) doneren aan Moeders van Rotterdam? Fijn dat u ons wilt helpen.
Mail naar moeders@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina en vermeld om welke babyspullen het gaat (en bij kleding de maat). We nemen uiterlijk binnen 2 weken contact met u op.
Als u vragen heeft over het doneren van babyspullen kunt u bellen naar 010 - 267 26 53.