Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Op kamers

Rotterdam is een populaire studentenstad. De zoektocht naar een woonplek in Rotterdam is daardoor niet altijd even makkelijk. Je kunt een kamer huren van een woningcorporatie of van een particuliere verhuurder.

Op deze pagina geven we je graag een aantal tips om een kamer te vinden. Onze belangrijkste tip: ga zo snel mogelijk op zoek naar een kamer. Wacht er niet mee tot je studie al begonnen is. Dan ben je namelijk te laat.

Rotterdam is met zijn stedelijke voorzieningen een aantrekkelijke stad om te wonen voor studenten en jonge afgestudeerde talenten, 'young potentials'. Dat is ook te merken aan de hoeveelheid studenten in de stad. Voor wie nog niet bekend is in Rotterdam is het soms lastig om woonruimte te vinden.

Hoe kom je aan woonruimte?

  • Woningcorporaties
    Het huren bij een woningcorporatie is een optie, ook als je student bent of net bent afgestudeerd. Verschillende woningcorporaties bieden specifieke woningen of kamers een voor studenten of young potentials:
  • Particuliere verhuurders
    Bedrijven en particulieren bieden ook woningen of kamers te huur aan. Deze advertenties zijn te vinden via advertenties op internet of in kranten. Bij een groot aantal verhuurbedrijven kun je jezelf inschrijven als je woonruimte zoekt.

Bemiddelingsbureaus mogen geen bemiddelingskosten. Link opent een externe pagina in rekening brengen aan de huurder als ze handelen in opdracht van de verhuurder. Het staat verhuurders wel vrij om een inkomensgrens te hanteren.

Hieronder vind je de namen van een aantal particuliere verhuurders:

Je kunt ook lid worden van Facebookgroepen om een kamer te vinden in Rotterdam. Je kunt dan reageren op advertenties van studentenhuizen of van verhuurders zelf.

Let wel op voor huisjesmelkers.

Antikraak Wonen

Je kunt ook kiezen voor antikraak wonen. Hou er dan wel rekening mee dat je soms weer snel moet verhuizen.

Tijdelijke kamer

Als het niet direct lukt om een geschikte kamer te vinden, kijk dan ook naar tijdelijke kamers. Dan kun je in ieder geval de eerste maanden ergens wonen en kun je van daaruit zoeken naar woonruimte voor de langere termijn.

Rotterdamstudentenstad.nl

Op rotterdamstudentenstad.nl. Link opent een externe pagina vind je veel informatie en tips over het zoeken naar een kamer. Je kunt je hier gratis abonneren op een nieuwsbrief met het kameraanbod

Betaal niet te veel huur

Een huisbaas mag niet zomaar elke huurprijs vragen voor een studentenkamer of huurwoning. Afhankelijk van de grootte en kwaliteit van een woning of kamer, krijgt deze een aantal punten uit het woningwaarderingsstelsel. Dit aantal punten bepaalt de maximale huur die een verhuurder mag vragen. Via een huurprijscheck bij de Huurcommissie. Link opent een externe pagina kun je je maximale huurprijs controleren.

Klopt de huurprijs niet met de maximale prijs of de staat van onderhoud? Dan kun je de procedure voor huurverlaging. Link opent een externe pagina bij de Huurcommissie starten. Het Huurteam Rotterdam. Link opent een externe pagina kan helpen bij het nemen van stappen tegen je verhuurder.

Contracten met een looptijd korter dan een jaar, de zogenaamde short stay contracten, komen niet voor huurprijsbescherming in aanmerking.

Controle door gemeente Rotterdam

Helaas voldoen niet alle kamerverhuurders aan de eisen die de gemeente Rotterdam aan kamerverhuurders stelt. De gemeente controleert de panden van kamerverhuurders. Is het pand in orde, dan krijgt de verhuurder een vergunning.
Blijkt dat een verhuurder niet aan de eisen voldoet, dan horen de verhuurder en de huurder dit. Zorgt de verhuurder er niet voor dat hij op korte termijn wel aan alle voorwaarden voldoet, dan volgt ontruiming. Je zult als huurder zelf op zoek moeten naar andere woonruimte.

Huurproblemen? Kijk op weetwatjehuurt.nl

Huur je woonruimte en heb je problemen met je verhuurder, bijvoorbeeld over de hoogte van de huurprijs of het onderhoud van je woning? Op weetwatjehuurt.nl. Link opent een externe pagina lees je wat voor hulp je hierbij kunt krijgen. Deze hulp is gratis.

Huurtoeslag

Huur je een zelfstandige woonruimte en ben je 23 jaar of ouder? Dan kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Hoe vraag ik huurtoeslag aan?. Link opent een externe pagina

Tips in het kort voor het zoeken naar een kamer

  • Zoek via social media.
  • Zoek via advertenties op internet en in kranten.
  • Vertel familie, vrienden en kennissen dat je woonruimte zoekt.
  • Augustus en september zijn de drukste maanden. Begin eerder met de zoektocht om de kansen te vergroten.
  • Wil je een check op de hoogte van de huurprijs? Doe dan de huurprijscheck. Link opent een externe pagina.