Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Park van Morgen

Het Park van Morgen is het eerste park ter wereld dat verlicht wordt met energie, dat wordt opgewekt door planten.

Wandel na zonsondergang over het vlonderpad. Magisch fonkelende lichtjes verlichten uw route. De planten in het park wekken samen de energie op voor deze verlichting.

Door deze technologie combineren we natuur met verlichting op dezelfde plek. En zo gebruiken we de ruimte in de stad zo slim mogelijk. Met Living Light - Park laten we zien hoe we parkbezoekers een gevoel van veiligheid geven zonder groen weg te halen en het plant- en dierenleven in het park te schaden. En zonder lichtvervuiling, want de lichtjes gaan alleen aan als er iemand over de vlonder loopt. Bovendien zijn planten als energiebron CO2 negatief. Het is dus echt een ‘groene’ stroombron.

Ziet u de lichtjes niet? Dan is de natuur misschien even stilgevallen, bijvoorbeeld door vorst of droogte. Geen zorgen, de natuur herstelt zich vanzelf. En dan zullen de lichtjes weer fonkelen.

Klik hieronder op de link om het filmpje Video 'Het Park van Morgen' (november 2019) te bekijken.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Hoe werkt het?

Planten geven energie af. En we kunnen die energie gebruiken zonder de natuur te verstoren. Hoe werkt dat?

  1. Planten maken voedingsstoffen aan met behulp van zonlicht, water en koolstofdioxide. 
  2. Planten gebruiken een deel hiervan zelf en een deel gaat via hun wortels de grond in. 
  3. Natuurlijke bacteriën in de grond breken deze reststoffen af. Daarbij komen elektrisch geladen deeltjes vrij.
  4. Deze deeltjes worden opgevangen door een biologische batterij (microbiële brandstofcel). 
  5. Deze groene energie wordt gebruikt om de speciale lampen te laten branden wanneer u over het vlonderpad loopt.

Hoe beter het gaat met de natuur in het park, hoe meer stroom de planten leveren. Hoe deze technologie werkt, leest u op de webpagina van Plant-e. Link opent een externe pagina

Illustratie over hoe het werkt.
Hier ziet u uitgebeeld hoe het werkt.

Locatie

Het Park van Morgen ligt in de wijk Reyeroord in IJsselmonde. De gemeente heeft Reyeroord aangewezen als voorbeeldwijk voor de toekomst. Daar worden allerlei nieuwe uitvindingen uitgeprobeerd en getest. Lees meer op de pagina Reyeroord

Samen leren

We zijn benieuwd naar de ervaringen van de bezoekers. Hoe ervaart u de verlichting en het park? Wat valt u op? U kunt het ons vertellen via ons e-mailadres Reyeroord. Link opent een externe pagina

Park 2.0

Het eerste Park van Morgen is als pilot aangelegd in 2019. We deden veel ervaringen op: op technisch, sociaal, duurzaam en organisatorisch gebied. De leerpunten uit die periode zijn gebruikt voor de verdere ontwikkeling van het park. In de nieuwe 2.0 versie worden ze in de praktijk getest.

Het Park van Morgen 2.0 kan als inspiratie en voorbeeld dienen voor duurzame en vernieuwende verlichting voor stadsparken. En het is nog leuk ook! Het is een park waar de Rotterdammer de energie die de natuur kan bieden gebruikt én tegelijkertijd voor die natuur zorgt.

Samenwerking 

Deze magische route is ontwikkeld door bio-design studio Nova Innova in samenwerking met buitenverlichtingsbedrijf In-lite, biotechnologiebedrijf Plant-e en de gemeente Rotterdam.

Nova Innova. Link opent een externe pagina onder leiding van ontwerpster Ermi van Oers is een prijswinnende studio op het gebied van bio-design uit Rotterdam. De studio combineert natuur, wetenschap en design om belangrijke, duurzame oplossingen te ontwikkelen waarin mens en natuur met elkaar samenwerken. Samen met In-lite. Link opent een externe pagina ontwikkelde ze lichtelementen die op grote schaal toepasbaar zijn.
“Mijn droom met dit project is dat we het voor elkaar krijgen dat de volgende generatie ons vraagt: was het vroeger nog niet normaal dat er stroom uit planten kwam?,” zegt Ermi van Oers, bedenker van Het Park van Morgen.
Plant-e . Link opent een externe paginaonderzoekt en ontwikkelt producten waarin levende planten elektriciteit maken. Daarvoor wordt de Plant Microbial Fuel Cell (P-MFC) technologie gebruikt. 

Rondleiding

Wilt u een rondleiding en horen van de makers hoe het nou precies werkt? En hoe deze innovatie in de toekomst gebruikt zou kunnen worden? Neem dan contact op met Nova Innova. Link opent een externe pagina of Plant-e. Link opent een externe pagina.