Riolering
Riolering is een stelsel van buizen, gemalen en straatkolken dat afvalwater en, in sommige gevallen, hemelwater opvangt en afvoert naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie. Al het water dat u in huis gebruikt, bijvoorbeeld om te douchen, af te wassen en het toilet door te spoelen, komt in de riolering terecht.
Hoe riolering precies werkt, is afhankelijk van het type. De meest voorkomende types zijn gemengde en gescheiden riolering.
• Gemengde riolering
Dit type riolering komt het meest voor in Rotterdam. Het vangt afvalwater en hemelwater op in 1 rioolbuis. Via deze buis stroomt het water naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie.
Het nadeel van dit type riolering is dat het bij hevige regenval overbelast kan raken. Via straatkolken of overstorten (nooduitlaten) komt er dan verdund rioolwater op straat of in singels terecht. Zie voor meer informatie hierover het kopje 'Extreme regenval en riolering' hieronder. Door een gescheiden riolering aan te leggen, voorkomen we dit probleem.
• Gescheiden riolering
Dit type riolering voert de 2 verschillende waterstromen gescheiden van elkaar af: het afvalwater zit in een andere buis dan het relatief schone hemelwater. Het afvalwater stroomt naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie, terwijl het hemelwater direct bij het oppervlaktewater, zoals de singel of sloten in de wijk, terechtkomt.
Als er in uw straat gescheiden riolering ligt, is het geen goed idee om uw auto op straat te wassen. Olie- en zeepresten kunnen zo namelijk via de straatkolken en de hemelwaterbuizen rechtstreeks in het oppervlaktewater terecht komen. Dit is schadelijk voor het milieu. U kunt bij het Waterloket opvragen of dit type riolering bij u in de straat ligt.
Bij het afvoeren van het regenwater richting singels, sloten of het grondwater, bestaat het risico dat het water vervuild raakt. Bijvoorbeeld doordat er op straat schadelijke stoffen liggen. Hoe kunt u ervoor zorgen dat we vervuiling voorkomen? Hieronder een aantal tips.
- Gooi uw afval niet op straat, maar in de afvalbak of container.
- Houd uw dakgoten en dak schoon.
- Was uw auto in de wasstraat. Zo komt het vuil, vet en zeep niet in het riool terecht.
- Gaat u klussen rondom uw huis? Gebruik dan kunststof materialen. Metalen als zink en koper lossen namelijk langzaam op in de regen. Wilt u bijvoorbeeld uw dakgoot of regenpijp vervangen? Kies ook dan voor kunststof.
- Ruim uw hondenpoep altijd op. Anders wordt het met het regenwater mee afgevoerd naar de sloten, singels of vijvers.
- Gebruik geen chemische onkruidbestrijdingsmiddelen.
- Breng chemisch afval, zoals motorolie, verf en chemische stoffen (wasbenzine, terpentine) naar het milieupark.
- Sla geen losse grond of zand op als u bijvoorbeeld uw tuin gaat ophogen. Dit kan de werking van waterpasserende verharding verminderen. Laat grond of zand daarom bezorgen in bigbags.
- Lees het Rotterdams Weerwoord voor informatie en inspiratie over hoe we samen onze stad voorbereiden op een extremer klimaat.
Blijft er water staan in uw straat, dan is de straatkolk waarschijnlijk verstopt. U kunt in dat geval een melding doen via de MeldR-app. Selecteer daarvoor 'Wateroverlast' en 'Rioolafvoer verstopt'. We zullen de verstopping dan zo snel mogelijk verhelpen.