Rondkomen schulden
Als u uw rekeningen niet op tijd kunt betalen of u zich zorgen maakt over geld dan kan de gemeente u helpen. Wacht niet te lang, anders krijgt u steeds meer schulden. En dat is niet nodig.
We zetten hieronder enkele vragen en antwoorden voor u op een rij. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.
Bel ons als u uw schuld bij de gemeente niet kunt betalen. In de brief over uw schuld ziet u met welk telefoonnummer u kunt bellen of bel het algemene nummer 14 010. We kijken dan samen met u naar de mogelijkheden.
Bel ons ook als u kleine geldproblemen heeft, want een klein probleem kan snel groot worden. Wij helpen u graag op tijd.
Meer informatie over:
Lukt het u niet deze schulden zelf aan te pakken, ondanks de regelingen van de Rijksoverheid? Regionaal Bureau Zelfstandigen biedt schuldhulpverlening aan (ex-)ondernemers. Maak snel een afspraak met een consulent.
Bent u door een onterechte terugvordering kinderopvangtoeslag in de problemen geraakt? Dan staat het Informatiepunt Toeslagen 010 voor u klaar.
Het Informatiepunt Toeslagen 010 is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en de Gemeentelijke Ombudsman. Samen bieden wij hulp en ondersteuning aan mensen die door de toeslagenaffaire bij de belastingdienst financiële problemen hebben.
Neem contact op met het Informatiepunt Toeslagen 010. Zo kan de hulp snel starten en voorkomen we dat problemen verder toenemen. U kunt bellen met het gratis nummer van het Hulpteam Toeslagen 010 via 0800 2345 888 of mailen naar info@htt010.nl. Link opent een externe pagina.
Voor ouders die gebruikmaken van schuldsanering op grond van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening of de Wet schuldsanering natuurlijke personen betaalt de gemeente de kosten voor opvang op de Rotterdamse Peutergroep. Ouders hoeven dan geen ouderbijdrage te betalen. Hun peuter kan 16 uur per week gratis naar de Peutergroep. Tijdens het intakegesprek op de Peutergroep kunnen ouders aangeven dat ze schuldhulp krijgen, zodat ze de gratis opvang kunnen krijgen.
We zoeken graag samen met u naar een oplossing. U kunt hiervoor terecht bij de Vraagwijzer.
De gemeente heeft hierover afspraken gemaakt met de woningbouwcorporaties, nutsbedrijven en zorgverzekeraars. Bel uw corporatie of leverancier en bespreek uw zorgen met hen.
Dat zorgt voor veel stress. Soms is het mogelijk om hiervoor bijzondere bijstand aan te vragen bij de gemeente. U kunt hiervoor terecht bij de Vraagwijzer. Direct aanvragen kan via de pagina Bijzondere bijstand aanvragen.
Als u uw rekeningen niet meer kunt betalen is dat heel vervelend. Voorkom dat u nog meer moet lenen en uw schuld steeds groter wordt. Neem zo snel mogelijk contact op met Vraagwijzer of bel naar 14 010.
Ben je jonger dan 27 jaar? Neem dan contact op met het Jongerenloket.
U kunt er met uw telefoon een foto van maken en als PDF naar ons mailen. Als het gaat over een kwijtschelding van de gemeentebelasting graag mailen naar kwijtscheldinggbr@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Heeft u geldzorgen? Dan kan het zijn dat u een brief heeft ontvangen van het Hulpteam Geldzaken. Het Hulpteam Geldzaken biedt namens de gemeente Rotterdam hulp en ondersteuning voor mensen met geldzorgen. Door mensen met geldzorgen actief te benaderen, kan de hulp snel starten. Zo voorkómen we dat problemen verder toenemen.
Wilt u hulp vanwege geldzorgen? Ga naar de Vraagwijzer in uw gebied of bel naar telefoonnummer 14 010.
Waarom heb ik deze brief ontvangen?
- Het lijkt erop dat in de betaling van de vaste lasten afgelopen periode iets niet helemaal goed gegaan. Wij willen graag met u in gesprek over hoe wij u kunnen helpen.
- Wij hebben van een van de leveranciers van uw vaste lasten het signaal gekregen. Wellicht is het geval dat er iets mis is gegaan met het betalen van de rekening. U heeft deze brief ontvangen, zodat wij samen op zoek kunnen gaan naar een oplossing.
Hoe komen jullie aan mijn gegevens?
Wij hebben uw gegevens doorgekregen van de leverancier, die zich zorgen maken om u en de betaling(en). (Verhuurder, nutsbedrijf, zorgverzekeraar).
Waarom mogen mijn gegevens gedeeld worden?
Op basis van de nieuwe wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening heeft de gemeente de taak om:
- Te voorkomen dat Rotterdammers met geldzorgen te maken krijgen.
- Rotterdammers met geldzorgen ondersteund worden.
Wat moet ik nu doen als ik van mijn geldzorgen af wil?
Bij de brief vindt u een de adressen van de Vraagwijzer. U kunt naar de Vraagwijzer bij u in de buurt gaan voor hulp.
Ik heb op dit moment geen achterstanden in mijn vaste lasten
Mocht u toch meer informatie over uw financiën willen, dan kunt u spreken met 1 van onze consulenten.
Ik ben het er niet mee eens dat mijn gegevens gedeeld zijn, en wat nu?
Wij zijn verplicht om contact op te nemen met u wanneer we een signaal over eventuele geldzorgen doorkrijgen.
Wanneer je 18 wordt krijg je er financiële verantwoordelijkheden bij. Omgaan met geld kan best lastig zijn en gaat niet altijd in één keer goed. Hierdoor kunnen er zorgen over geld ontstaan. Heb je geldzorgen of schulden? Neem contact op met het Jongerenloket. Het kan gaan om grote problemen, zoals schulden. Maar ook als je vragen hebt over bijvoorbeeld budgetbeheer, sparen, werken en andere financiële onderwerpen kun je terecht bij het Jongerenloket.
Kunt u uw rekeningen niet meer betalen? Heeft u een brief gekregen van een incassobureau, heeft u geen geld meer om eten te kopen of uw huur te betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Vraagwijzer of bel naar 14 010. Ben je jonger dan 27 jaar? Neem dan contact op met het Jongerenloket.
In een kennismakingsgesprek kijkt een medewerker samen met u naar uw situatie: bijvoorbeeld hoe de schulden zijn ontstaan en wat u zelf al heeft gedaan om uw schulden op te lossen. We vragen u daarbij ook om alle brieven van uw schuldeisers, gegevens over uw inkomen en andere informatie te bewaren en klaar te leggen. De medewerker kijkt samen met u naar de papieren en bekijkt op welke manier de gemeente u verder kan helpen bij het oplossen van uw schulden. Krijgt u de papieren, brieven en berichten niet op orde? Dan zoeken wij met u iemand die u daarbij kan helpen (een schuldmaatje).
Waarmee kan de gemeente u helpen?
De gemeente kan u op verschillende manieren helpen bij uw geldzaken. Bijvoorbeeld met een budgetmaatje (vrijwilliger) die u met uw papieren (administratie) helpt. Of met budgetbeheer, waarbij de Kredietbank Rotterdam uw huur, gas/water/licht, zorgverzekering voor u betaalt. Ook is er een schuldregeling via de Kredietbank Rotterdam.
Heeft u een laag inkomen en maakt u zich zorgen over geld? Heeft u extra uitgaven voor uzelf of uw gezin? De gemeente kan u helpen. Een overzicht van de regelingen vindt u op de pagina Extraatje010.
Kredietbank Rotterdam
De Kredietbank Rotterdam (KBR) is er voor Rotterdammers die geldproblemen hebben en er vanaf willen komen.
Meer informatie over de KBR vindt u op de pagina Schuldhulpverlening aanvragen.
Bewindvoering (beschermingsbewind)
Als een budgetmaatje (vrijwilliger), budgetbeheer of een schuldregeling door de Kredietbank Rotterdam niet past bij uw situatie, dan kunt u ook een beschermingsbewindvoerder zoeken. Beschermingsbewind kost geld. Het is daarom belangrijk om vooraf te onderzoeken of een bewindvoerder voor u de juiste oplossing is. Beschermingsbewind is vooral bedoeld om u financieel te beschermen.
Wilt u zelf meer grip krijgen op uw geld?
- Incasso? Betaal, maar alleen als het klopt! Op consuWijzer. Link opent een externe pagina leest u waar op u op moet letten. Houdt een bedrijf zich niet aan de regels, doe dan een melding. Link opent een externe pagina.
- U kunt behalve bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ook een melding doen van uw klacht over incassobureaus en gerechtsdeurwaarders bij de volgende meldpunten:
Bij Klachtkompas.nl. Link opent een externe pagina van de Consumentenbond.
Bij Ombudsman Rotterdam- Rijnmond (ORR).
Bij branchevereniging incassobureaus NVI. Link opent een externe pagina 'Een klacht indienen' Kigid. Let op: bij deze kunt u alleen een klacht indienen over aangesloten incassobureaus. Dit kunt u controleren op de website van de NVI.
Bij Kamer voor Gerechtsdeurwaarders. Link opent een externe pagina Let op: hier kunt u alleen een klacht indienen voor gerechtsdeurwaarders en niet voor incassobureaus. - Als u zich zorgen maakt over uw financiële situatie dan kunt u ook zelf via het geldplan Kom uit de geldzorgen. Link opent een externe pagina meer overzicht krijgen.
- Daarnaast geeft de website wijzeringeldzaken.nl. Link opent een externe pagina antwoord op uw financiële vragen.
- Met de handige tool op berekenuwrecht.nl. Link opent een externe pagina ziet u in een paar stappen op welke regelingen u mogelijk recht heeft. Ook ziet u waar u deze kunt aanvragen.
- Wist u dat u op ConsuWijzer een overzicht. Link opent een externe pagina vindt met bedrijven waar u voor moet opletten.
- Ook zijn er incassobureaus. Link opent een externe pagina waar u volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) beter geen zaken mee kunt doen.
- Bij Stichting Belastingwinkel Rotterdam kunnen financieel kwetsbare particulieren terecht voor gratis fiscaal advies. De hulp varieert van het doen van de aangifte inkomstenbelasting en de bezwaar- en beroepsprocedures tot problemen met kwijtscheldingsverzoeken en buitenlands inkomen. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingwinkel. Link opent een externe pagina.
Meer informatie
Komt u er niet uit? Of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met een Vraagwijzer bij u in de buurt, het Jongerenloket of met de gemeente Rotterdam via het nummer 14 010.