Rondkomen: schulden
Gepubliceerd op: 17-12-2018
Geprint op: 26-10-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/rondkomen-schulden/
Ga naar de hoofdinhoud

Als u uw rekeningen niet op tijd kunt betalen of u zich zorgen maakt over geld dan kan de gemeente u helpen. Wacht niet te lang, anders krijgt u steeds meer schulden. En dat is niet nodig.

Als u krap bij kas zit, kunt u door de coronacrisis nog eens extra in de geldproblemen komen. Bijvoorbeeld doordat u plotseling minder inkomen heeft. We zetten hieronder enkele vragen en antwoorden voor u op een rij. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

De uitbraak van het coronavirus zorgt dat veel Rotterdammers ineens minder inkomen hebben. Dat is even slikken. Daarom is de Geldkrant-special ‘Minder inkomen’ ontwikkeld. Deze geldkrant staat vol met informatie en handige tips voor alle Rotterdammers die geldzorgen hebben door de coronacrisis.

Lukt het u niet deze schulden zelf aan te pakken, ondanks de regelingen van de Rijksoverheid? Regionaal Bureau Zelfstandigen biedt schulddienstverlening aan (ex-)ondernemers. Maak snel een afspraak met een consulent.

Bent u door een onterechte terugvordering kinderopvangtoeslag in de problemen geraakt? Dan staat het Hulpteam Toeslagen 010 voor u klaar.

Het Hulpteam Toeslagen 010 is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en de Gemeentelijke Ombudsman. Samen bieden wij hulp en ondersteuning aan mensen die door de toeslagenaffaire bij de belastingdienst financiële problemen hebben.

Neem contact op met het Hulpteam Toeslagen 010. Zo kan de hulp snel starten en voorkomen we dat problemen verder toenemen. U kunt bellen met het gratis nummer van het Hulpteam Toeslagen 010 via 0800 - 2345 888 of mailen naar info@htt010.nl.

Voor ouders die gebruikmaken van schuldsanering op grond van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening of de Wet schuldsanering natuurlijke personen betaalt de gemeente de kosten voor opvang op de Rotterdamse Peutergroep. Ouders hoeven dan geen ouderbijdrage te betalen. Hun peuter kan 16 uur per week gratis naar de Peutergroep. Tijdens het intakegesprek op de Peutergroep kunnen ouders aangeven dat ze schuldhulp krijgen, zodat ze de gratis opvang kunnen krijgen.

We zoeken graag samen met u naar een oplossing. U kunt hiervoor terecht bij de Vraagwijzer.

De gemeente heeft hierover afspraken gemaakt met de woningbouwcorporaties, nutsbedrijven en zorgverzekeraars. Bel uw corporatie of leverancier en bespreek uw zorgen met hen.

Dat zorgt voor veel stress. Soms is het mogelijk om hiervoor bijzondere bijstand aan te vragen bij de gemeente. U kunt hiervoor terecht bij de Vraagwijzer. Direct aanvragen kan via de pagina Bijzondere bijstand aanvragen.

Als u uw rekeningen niet meer kunt betalen is dat heel vervelend. Voorkom dat u nog meer moet lenen en uw schuld steeds groter wordt. Neem zo snel mogelijk contact op met Vraagwijzer of bel naar 14 010.

Ben je jonger dan 27 jaar? Neem dan contact op met het Jongerenloket.

Heeft u geldzorgen? Dan kan het zijn dat u een brief heeft ontvangen van het Hulpteam Geldzaken. Het Hulpteam Geldzaken biedt namens de gemeente Rotterdam hulp en ondersteuning voor mensen met geldzorgen. Door mensen met geldzorgen actief te benaderen, kan de hulp snel starten. Zo voorkómen we dat problemen verder toenemen.

Wilt u hulp vanwege geldzorgen? Ga naar de Vraagwijzer in uw gebied of bel naar telefoonnummer 14 010

Wanneer je 18 wordt krijg je er financiële verantwoordelijkheden bij. Omgaan met geld kan best lastig zijn en gaat niet altijd in één keer goed. Hierdoor kunnen er zorgen over geld ontstaan. Het Perspectiefpact is er voor alle Rotterdamse jongeren met geldproblemen. Het kan gaan om grote problemen, zoals schulden. Maar ook als je vragen hebt over bijvoorbeeld budgetbeheer, sparen, werken en andere financiële onderwerpen kun je terecht binnen het Perspectiefpact. Heb je schulden en lukt het je niet om deze zelf af te lossen? Dan helpen wij je vanuit het Perspectieffonds. Wij betalen de schulden af, en als tegenprestatie ga jij werken aan je eigen toekomst.

Kunt u uw rekeningen niet meer betalen? Heeft u een brief gekregen van een incassobureau, heeft u geen geld meer om eten te kopen of uw huur te betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Vraagwijzer of bel naar 14 010. Ben je jonger dan 27 jaar? Neem dan contact op met het Jongerenloket.

In een kennismakingsgesprek kijkt een medewerker samen met u naar uw situatie: bijvoorbeeld hoe de schulden zijn ontstaan en wat u zelf al heeft gedaan om uw schulden op te lossen. We vragen u daarbij ook om alle brieven van uw schuldeisers, gegevens over uw inkomen en andere informatie te bewaren en klaar te leggen. De medewerker kijkt samen met u naar de papieren en bekijkt op welke manier de gemeente u verder kan helpen bij het oplossen van uw schulden. Krijgt u de papieren, brieven en berichten niet op orde? Dan zoeken wij met u iemand die u daarbij kan helpen (een schuldmaatje).

Waarmee kan de gemeente u helpen?

De gemeente kan u op verschillende manieren helpen bij uw geldzaken. Bijvoorbeeld met een budgetmaatje (vrijwilliger) die u met uw papieren (administratie) helpt. Of met budgetbeheer, waarbij de Kredietbank uw huur, gas/water/licht, zorgverzekering voor u betaalt. Ook is er een schuldregeling via de Kredietbank.

Kredietbank

De Kredietbank (KBR) is er voor Rotterdammers die geldproblemen hebben en er vanaf willen komen. De Kredietbank probeert een schuldregeling voor u te starten. Dit doen wij door in gesprek te gaan met schuldeisers, uw inkomen te beheren of door u te begeleiden naar de juiste hulp. De animatie laat u zien wat de KBR voor u kan doen.

Bewindvoering (beschermingsbewind)

Als een budgetmaatje (vrijwilliger), budgetbeheer of een schuldregeling door de Kredietbank Rotterdam niet past bij uw situatie, dan kunt u ook een beschermingsbewindvoerder zoeken. Beschermingsbewind kost geld. Het is daarom belangrijk om vooraf te onderzoeken of een bewindvoerder voor u de juiste oplossing is. Beschermingsbewind is vooral bedoeld om u financieel te beschermen.

Wilt u zelf meer grip krijgen op uw geld?

 • Incasso? Betaal, maar alleen als het klopt! Op consuWijzer leest u waar op u op moet letten. Houdt een bedrijf zich niet aan de regels, doe dan een melding
 • U kunt behalve bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ook een melding doen van uw klacht over incassobureaus en gerechtsdeurwaarders bij de volgende meldpunten:
  Bij Klachtkompas.nl, Consumentenbond
  Bij Gemeentelijke ombudsman
  Bij branchevereniging incassobureaus NVI Een klacht indienen - Kigid let op: bij deze kunt u alleen een klacht indienen over aangesloten incassobureaus. Dit kunt u controleren op de website van de NVI.
  Bij Kamer voor Gerechtsdeurwaarders Let op: hier kunt u alleen een klacht indienen voor gerechtsdeurwaarders en niet voor incassobureaus.
 • Als u zich zorgen maakt over uw financiële situatie dan kunt u ook zelf via het geldplan Kom uit de geldzorgen meer overzicht krijgen
 • Daarnaast geeft de website wijzeringeldzaken.nl antwoord op uw financiële vragen
 • Met de handige tool op berekenuwrecht.nl ziet u in een paar stappen op welke regelingen u mogelijk recht heeft. Ook ziet u waar u deze kunt aanvragen
 • Wist u dat u op ConsuWijzer een overzicht vindt met bedrijven waar u voor moet opletten
 • Ook zijn er incassobureaus waar u volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) beter geen zaken mee kunt doen.

Meer informatie

Komt u er niet uit? Of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met een Vraagwijzer bij u in de buurt, het Jongerenloket of met de gemeente Rotterdam via het nummer 14 010.