Tiny houses in Rotterdam
Gepubliceerd op: 01-05-2020
Geprint op: 21-09-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/tiny-houses/
Ga naar de hoofdinhoud

In Rotterdam is een pilot gestart, waarbij het mogelijk wordt gemaakt om een tiny house te plaatsen op de eerste officiële tiny house-locatie in Rotterdam: locatie Keyenburg. De toekomstige bewoners zijn inmiddels bekend.

 

Nieuws

Groepsfoto van de eerste bewoners

De eerste tiny houses komen op de Keyenburg in het Zuiderpark. Community De Kleine Burg mag daar maximaal tien jaar wonen. Daarna wordt de locatie weer teruggegeven aan het Zuiderpark.

De groepsleden die zich hebben verenigd als ‘De Kleine Burg’ hebben onlangs de selectie gewonnen voor het tiny houses woon-experiment in Rotterdam. Na een paar maanden in spanning te hebben gezeten, mogen zij binnenkort hun tiny houses plaatsen aan de Keyenburg in het Zuiderpark in Charlois.

Over de pilot

Wonen in Rotterdam is fijn wonen in een wereldstad, een inclusieve stad waar ook ruimte is om te experimenteren met nieuwe woonvormen. Rotterdam wil in 2050 klimaatneutraal zijn en experimenten met tiny houses en de daarbij behorende duurzame levensstijl kunnen lessen opleveren die wellicht op grotere schaal toepasbaar zijn in reguliere woningbouw. Er wordt gebouwd aan een stad voor allerlei verschillende mensen, zodat iedereen zich thuis voelt. Tot 2040 moeten maar liefst 50.000 woningen worden gebouwd. Dit vraagt om sneller, slimmer en gevarieerder bouwen. Tiny houses kunnen daar een bescheiden bijdrage aan leveren en kenmerken zich door flexibiliteit, innovativiteit én duurzaamheid.

Tiny Houses, locatie Keyenburg

Op dit moment zijn de voorbereidingen in gang voor de eerste officiële tiny house-locatie in Rotterdam: locatie Keyenburg in Zuidwijk. Het wonen in een mooie parkachtige omgeving maakt het voor de toekomstige bewoners extra bijzonder. Er is hier plaats voor ongeveer 5 tot 15 tiny houses, voor een periode van maximaal 10 jaar. Voorlopig wordt in Rotterdam op één locatie geëxperimenteerd met tiny houses. Mocht dit experiment een succes blijken dan volgen er wellicht andere locaties. Andere mogelijkheden worden op dit moment ook onderzocht, bijvoorbeeld op daken. Informatie over tiny house-locaties in Rotterdam zal op deze pagina worden geplaatst.

Wat is een tiny house?

Er zijn verschillende definities voor tiny houses. Specifiek voor de locatie Keyenburg hanteert de gemeente Rotterdam de volgende definitie. Een tiny house:

  • is een kleine woning met een gebruiksoppervlakte van maximaal 50 vierkante meter
  • heeft een maximale grondoppervlakte van 35 vierkante meter
  • is verplaatsbaar/verrijdbaar, heeft in elk geval geen vaste fundering
  • is vrijstaand in een gedeelde buitenruimte
  • heeft een minimale ecologische footprint
  • is maximaal zelfvoorzienend.

Eigenaren kiezen in veel gevallen voor een financieel onafhankelijk leven, een minimalistische vorm van duurzaam leven en/of wonen op bijzondere plekken. Ze worden uitgedaagd om zelf een woning te ontwerpen die maximaal efficiënt gebruik maakt van vloeroppervlak en voorzieningen.

Planning

Belangstellenden konden zich aanmelden als verenigde groep met 5 tot 15 tiny houses. De selectieprocedure is inmiddels afgerond. in gang gezet. Op 22 november 2020 sloot de inschrijving. Rond 15 december 2020 kiest de selectiecommissie drie groepen. Na een tweede verdiepende ronde wordt begin 2021 de winnende groep bekend gemaakt. Op dit moment worden de laatste afspraken gemaakt met de winnende groep 'De Kleine Burg' en kunnen deze zomer de eerste voorbereidende werkzaamheden op de locatie plaatsvinden. Het merendeel van de toekomstige bewoners hoopt per september 2021 op de Keyenburg te wonen.

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit project? Stuur dan een e-mail naar tinyhousesSO@rotterdam.nl.