Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 11 min

Woning verhuren

Als u een woning of pand verhuurt, moet u aan een aantal regels voldoen. Dit voorkomt problemen en schept duidelijkheid.

Door het volgen van deze regels bent u een goede verhuurder en maakt u het bijvoorbeeld kwaadwillende huurders moeilijker om een woning te huren. De kans op misstanden in woningen, zoals een hennepkwekerij of stash house voor verdovende middelen, wordt zo een stuk kleiner. Bovendien loopt u als verhuurder minder kans op schade aan uw pand of aanzienlijke boetes.

Regels Goed Verhuren Rotterdam

De gemeente Rotterdam wil verhuurders helpen en steunen. Daarom zijn er regels voor verhuurders van woonruimte in Rotterdam. Hieronder leest u wat deze regels zijn.

Met de Regels Goed Verhuren wil de gemeente duidelijk maken dat zij het erg belangrijk vindt dat verhuurders:

  • Een huurprijs vragen volgen het woningwaarderingsstelsel (wws).
  • Hun woningen onderhouden en erop letten dat huurders die woningen goed en veilig gebruiken.
  • Hun huurders zorgvuldig uitkiezen.
  • Voorkomen dat huurders de woning gebruiken voor verkeerde dingen (van overlast tot misdaad).
  • Hun woningen veilig verhuren.

Hieronder staat meer uitleg.

Goed huren en verhuren

De gemeente wil ervoor zorgen dat verhuurders en verhuurbemiddelaars zich gedragen als ‘goede verhuurder’. En dat huurders zich gedragen als ‘goede huurder’.
En dat ze allemaal weten wat hun rechten en plichten zijn én daar ook iets mee doen.
De gemeente let daar erg goed op.

Voor Goed Huren en Verhuren heeft de gemeente daarom vier hoofdtaken:

  1. Voorlichting geven.
  2. Verhuurders zelf verantwoordelijk laten zijn voor het goed verhuren van hun panden.
  3. Wetten en regels maken.
  4. Handhaven.

We leggen uit en geven informatie. En we laten zien dat we goed huren en verhuren serieus nemen. Samen met onze partners sporen we op waar het fout gaat. En we willen ook graag dat mensen dat melden.

We praten met huurders en verhuurders over wat moet en kan, want veel lukt al door met elkaar te praten. Maar soms is een extra zetje nodig om een probleem op te lossen. Als het moet geeft de gemeente een boete. Of bepaalt de gemeente dat een verhuurder een vergunning nodig heeft om een woning te verhuren.

Wet betaalbare huur

Vanaf 1 juli 2024 geldt de Wet betaalbare huur. Het doel van de Wet betaalbare huur is om te zorgen voor meer betaalbare huurwoningen en kamers.  

Wat houdt de Wet betaalbare huur in?. Link opent een externe pagina
Wat betekent de Wet betaalbare huur voor mij als ik woningen of kamers verhuur?. Link opent een externe pagina

Als gemeente letten wij er vanaf 1 januari 2025 op of verhuurders zich houden aan de Wet betaalbare huur. Vanaf die datum kunnen huurders te hoge huren melden via het Meldpunt ongewenst verhuurgedrag. Link opent een externe pagina.
Als er dan sprake is van een overtreding van de Wet betaalbare huur, kan de verhuurder worden beboet.

Antwoorden op veelgestelde vragen over de Wet betaalbare huur.. Link opent een externe pagina

Wet vaste huurcontracten

Vanaf 1 juli 2024 geldt de Wet vaste huurcontracten. Vanaf dat moment krijgen nieuwe huurders meteen een huurcontract voor onbepaalde tijd. Verhuurders mogen geen tijdelijke huurcontracten meer aanbieden, behalve voor bepaalde groepen. Link opent een externe pagina.

De huur mag wel opgezegd worden na de afgesproken huurtermijn als het huis verkocht wordt.
Dit is alleen toegestaan als de verhuurder een natuurlijk persoon is, gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, en niet meer dan één woning verhuurt. Dit moet in het huurcontract staan. De maximale termijn is twee jaar en de verhuurder moet minimaal twee jaar vóór de start van het huurcontract zelf in de woning hebben gewoond. Deze opzeggingsgrond mag een verhuurder slechts één keer gebruiken en moet bij de gemeente worden gemeld via het Meldpunt ongewenst verhuurgedrag. Link opent een externe pagina.

Meer informatie over de Wet vaste huurcontracten vindt u op de website van het Ministerie van BZK. Link opent een externe pagina.

Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurovereenkomsten

Verhuurders moeten zich sinds 1 mei 2021 houden aan het maximum voor de jaarlijkse huurverhoging. Dat geldt ook als er een hoger percentage in het huurcontract is opgenomen. Ook de huurverhoging na woningverbetering is niet vrij, maar moet in redelijke verhouding staan tot de kosten die de verhuurder voor de woningverbetering (geen onderhoud) heeft gemaakt. Dit was een tijdelijke regel. 
Vanaf 1 mei 2024 is de Wet maximering huurprijsverhoging. Link opent een externe pagina en geliberaliseerde huurovereenkomsten verlengd tot 1 mei 2029. Verhuurders mogen de huur jaarlijks verhogen met maximaal inflatie +1% óf CAO-loontwikkeling +1%. Het laagste percentage geldt en wordt jaarlijks bekendgemaakt.

Wet goed verhuurderschap

Op 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap. Link opent een externe pagina ingegaan. Verhuurders zijn sinds die datum verplicht de regels van goed verhuurderschap te volgen. De algemene regels in die wet gaan over:

  • Discriminatie
  • Intimidatie
  • Schriftelijk huurcontract
  • Waarborgsom, bemiddelingskosten en servicekosten
  • Informatieplicht verhuurder
  • Verhuur aan arbeidsmigranten

Deze algemene regels worden aangevuld met specifieke regels uit verschillende wetten, zoals de Woningwet en Huisvestingswet, en rechtspraak. Dat zijn: 

Opkoopbescherming

De woningmarkt in onze gemeente is uit balans. Starters of mensen met een middeninkomen moeten opboksen tegen opkopers. Doordat huurwoningen vaak tijdelijk bewoond worden, ontstaan er geen prettige woonwijken, maar zijn het buurten geworden met veel wisselende huurders.

Daarom heeft de gemeente Rotterdam de regeling opkoopbescherming ingevoerd. In het kort betekent het dat als u een woning wilt kopen om die te verhuren, dit alleen onder strenge voorwaarden mag in 16 wijken in Rotterdam. Meer informatie over de opkoopbescherming leest u op de pagina Opkoopbescherming.

Meer handige tips voor verhuurders

Ook als u een goede verhuurder bent, kan het zijn dat u niet (volledig) op de hoogte bent van de regels die gelden voor goede verhuur. Om het u gemakkelijk te maken, hebben we een aantal tips op een rijtje gezet. Ook kunt u hier checken wat een eerlijke huurprijs is voor uw woning met de 'Huurprijscalculator'. Kijk voor meer informatie op weetwatjeverhuurt.nl. Link opent een externe pagina.

Meer informatie

Heeft u andere vragen? Wij helpen u graag. Ons e-mailadres is goedverhuren@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.