Bebouwingscommissie
De Bebouwingscommissie kijkt of er afgeweken kan worden van een bestemmingsplan. De commissie geeft ook advies aan vergunningverleners.
Een bestemmingsplan bepaalt wat iemand mag bouwen en hoe gebouwen en terreinen gebruikt mogen worden. De Omgevingswet biedt mogelijkheden om van een bestemmingsplan af te wijken. Dat betekent dat er opties zijn om iets anders te doen dan wat in het omgevingsplan is vastgesteld. De Bebouwingscommissie beoordeelt of hiervoor een mogelijkheid is en adviseert het bestuur.
Stappen
- U dient een vergunningaanvraag voor een bouwplan in via omgevingsloket.nl. Link opent een externe pagina.
- De juiste instantie neemt de aanvraag in behandeling.
- Als het bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan vraagt de vergunningverlener advies aan de Bebouwingscommissie.
- De Bebouwingscommissie beoordeelt het bouwplan en geeft advies aan de vergunningverlener. De vergunningverlener neemt het besluit namens het college van burgemeester en wethouders.
Meer informatie vindt u op de pagina Afwijken bestemmingsplan aanvragen.
De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) biedt mogelijkheden om af te wijken van een bestemmingsplan. Dit is nodig als de bouwplannen in strijd zijn met het bestemmingsplan.
Iedereen kan een aanvraag. Link opent een externe pagina doen om af te wijken van het bestemmingsplan. Deze aanvraag kan zowel een conceptaanvraag/vooroverleg als een definitieve aanvraag omgevingsvergunning zijn. De Bebouwingscommissie beoordeelt deze aanvragen.
Het bestemmingsplan is voor de gemeente het belangrijkste instrument op het gebied van ruimtelijke ordening, omdat de gemeenteraad dit vaststelt.
Het is niet mogelijk om alle actuele ruimtelijke ontwikkelingen te voorspellen en te regelen in een bestemmingsplan. Een bestemmingsplan is een momentopname en het kost tijd om een bestemmingsplan te wijzigen.
De Bebouwingscommissie kijkt welke gevolgen de afwijkende bouwplannen hebben voor de omgeving.
Voor het advies om wél mee te werken aan afwijking van het bestemmingsplan, is het belangrijk dat een bouwplan goed past in de omgeving en voldoet aan de ruimtelijke kwaliteitseisen.
Om tot een goed advies te komen weegt de commissie alles af. Deze afweging is belangrijk voor de onderbouwing van het advies. In de Bebouwingscommissie zitten vertegenwoordigers die verstand hebben van verschillende onderwerpen zoals: milieu, veiligheidsregio, parkeren, stedenbouw en welstand.
De Bebouwingscommissie komt elke week bij elkaar. De Bebouwingscommissie adviseert het college van burgemeester en wethouders over het wel of niet meewerken aan het afwijken van een bestemmingsplan (en de te volgen procedures).
Het college van burgemeester en wethouders mag de afwijking afwijzen, ook als de Bebouwingscommissie adviseert om de afwijking goed te keuren. De gemeente Rotterdam heeft mandaat, dat betekent dat de vergunningverleners het besluit opstellen namens het college van burgemeester en wethouders.
Geschiedenis Bebouwingscommissie
Al meer dan 80 jaar, vanaf de wederopbouw na de oorlog tot aan vandaag, heeft de Bebouwingscommissie invloed op Rotterdam. De afwegingen die de commissie heeft gemaakt hebben de stad mede gevormd. Daarom is speciaal voor het 80-jarig bestaan het jubileumboek ‘De stad staat nooit stil’. Link opent een externe pagina uitgebracht. Het is een uniek boek met een prachtige vormgeving; een aanrader voor alle stadmakers om te lezen en te bekijken.
Het fysieke boek. Link opent een externe pagina kunt u inzien bij het Stadsarchief. De digitale versie van het boek is te vinden op de website van het Stadsarchief. Link opent een externe pagina. Klik op de afbeelding om het boek te lezen.
In de podcast hieronder leert u meer over het ontstaan en de rol van de Bebouwingscommissie in de afgelopen 80 jaar in Rotterdam.
De Bebouwingscommissie valt onder de afdeling Bouw- en Woningtoezicht. Wat deze afdeling betekent voor de Rotterdammer, wordt uitgelegd in dit BWT Producten en diensten document. Link opent een externe pagina.