Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 10 min

Online veiligheid

De wereld verandert. Alles wordt steeds meer digitaal. Een leven zonder smartphone, computer en internet is ondenkbaar. We zijn meer dan ooit verbonden met elkaar. Dit biedt nieuwe kansen, maar leidt ook tot nieuwe risico’s.

Ook criminelen maken gebruik van digitale middelen. Online criminaliteit gaat over misdrijven waarbij een computer of een netwerk een rol speelt of noodzakelijk is. 

Gemeente Rotterdam  zet 'val' om senioren alert te houden op hulpvraagfraude

De gemeente probeert Rotterdammers bewust te maken van oplichting middels WhatsApp door ze in een 'val' te lokken.  Rotterdammers kunnen via een veilige website een nep-WhatsAppbericht sturen naar (groot)ouders, tantes en buurmannen. Zo kunnen zij hen door deze ervaring alert maken op deze vorm van oplichting. Via de site whatsappfraude.echt-nep.nl. Link opent een externe pagina  kunnen de nep-WhatsAppberichten verstuurd worden.

Als de ontvanger op de nep-betaallink klikt dan komen ze terecht op een pagina waar zij de Echt-Nep-quiz kunnen spelen. Deze fraudequiz maakt de speler met een paar enkele eenvoudige vragen en antwoorden bewust van de risico’s maar geeft vooral handige tips. Het doel is de ontvanger van het nepbericht met de nep-betaallink bewust te maken van de werkwijze van oplichters. Zo wordt voorkomen dat ze slachtoffer worden. Internetgebruikers worden (meer) weerbaar tegen digitale criminaliteit.

WhatsApp-fraude, ook wel hulpvraagfraude genoemd of 'vriend-in-noodfraude', maakt ook in de Rotterdamse regio veel slachtoffers onder voornamelijk 55+-ers. Het gaat om oplichting waarbij criminelen zich voordoen als een familielid of vriend. De oplichter stuurt vaak eerst een berichtje met de mededeling dat hij of zij een nieuw nummer heeft. 'Hallo mam, ik heb een nieuw nummer! Het oude nummer kun je verwijderen.' Vervolgens vragen ze geld over te maken. 'Ik heb een openstaande rekening die ik voor 5 uur vanmiddag moet betalen. Kun jij het even voorschieten?'

Samen werken aan de digitale weerbaarheid van Rotterdam

Digitale ontwikkelingen bieden grote maatschappelijke en economische kansen voor Rotterdam. Tegelijkertijd zorgen deze ontwikkelingen voor nieuwe dreigingen en kwetsbaarheden. Het is belangrijk om zowel aandacht te hebben voor de kansen als ook voor de veiligheidsaspecten die digitale ontwikkelingen met zich meebrengen.

Door samenwerking kunnen we voorkomen dat onze stad schade ondervindt van een cyberaanval. We zorgen er zo voor dat juist de meerwaarde van digitalisatie wordt benut. Daarom is samen met een groot aantal partijen in de stad nagedacht over hoe de cyberweerbaarheid van Rotterdam kan worden vergroot. Het doel is om vervolgens gezamenlijk in actie te komen. Het resultaat is terug te vinden in het Cyberbeeld Rotterdam 2022 (CB010).

Hatjewat Veiligheid online

Hoe veilig voelen Rotterdammers zich online? En hebben zij handige tips? Wij vroegen het aan voorbijgangers in het centrum. Bekijk het filmpje op Youtube. Link opent een externe pagina.

Tips

Het risico op digitale inbraken en online oplichting is groter geworden. Blijf online veilig en blijf alert! Bekijk onderstaande filmpjes voor tips en waar u op moet letten.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien
Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Meest voorkomende vormen cybercrime

De meest voorkomende vormen van cybercrime zijn phishing, malware, ransomware, DDos-aanvallen, tikkiefraude en fraude met QR-codes.

Gedigitaliseerde criminaliteit

Wat doet de gemeente Rotterdam?

Wat kunt u zelf doen? En waar kunt u terecht?

Meer informatie en praktische tips? Kijk op veiliginternetten.nl. Link opent een externe pagina.

Bent u slachtoffer geworden van cybercrime of wilt u meer informatie?