De Steilrand wordt nog leuker
In het noorden van de stad slingert een bijzonder landschap: De Steilrand. Dit gebied maakt de gemeente de komende twee jaar nog aantrekkelijker. Ook komt er meer variatie in plant en dier.
Loop eens langs de rand en laat u verrassen! Want de Steilrand is een bijzonder landschap, ontstaan na het afgraven van veen waar vroeger de stad mee werd verwarmd. Dit 13,5 kilometer lange gebied is de oever van voormalige veenplassen. Het slingert door het noorden van Rotterdam. Van Overschie via Schiebroek naar Hillegersberg. Dompel u onder in een wereld van bloemrijke weides, rustige oevers en verrassende schuilplekken voor vogels, wilde bijen, vleermuizen, vissen en insecten. Én voor mensen. Want hier bent u even weg uit de stadse hectiek, maar blijft u toch dichtbij. Kom lekker dwalen, sporten, ravotten en natuur snuiven.
Nieuws
Straks zijn er plekken zat om van het uitzicht over de Bergse Voorplas te genieten! In juni is een nieuwe steiger in gebruik genomen aan de Weissenbruchlaan. In 2025 komen er 3 vernieuwde plekken aan de Strekkade bij.
De Strekkade heeft 3 openbare plekken, die er onverzorgd uitzien en modderig worden na regen. Bovendien is geen vrij zicht op de plas, dat is zonde. En slaan de golven van de plas steeds meer grond weg. Daarom gaat de gemeente deze plekken aanpakken.
Alle 3 krijgen houten vlonders. Zo blijven zij goed toegankelijk, ook als het heeft geregend. Eén vlonder loopt tot in het water en heeft een zitbankje. Zo kun je lekker dicht bij het water komen. Overal is vrij uitzicht. En komen planten die van oorsprong in Nederland voorkomen én bloemrijk gras. Da’s goed voor meer variatie in plant en dier. De nieuwe vooroevers beschermen tegen het wegslaan door golfslag. En bieden een plek voor de vissen om te paaien. De meest zuidelijke plek wordt rolstoeltoegankelijk. In de vlonder op die plek zit straks een biohut/viskooi; voor jonge vissen een beschermde omgeving om op te groeien.
Benieuwd hoe de nieuwe plekken eruit gaan zien? Bekijk dan de ontwerpen op Mijn Rotterdam. Link opent een externe pagina. In mei informeerde de gemeente de omwonenden over de plannen. Naar aanleiding van hun reactie worden de plannen nu iets aangepast. In het najaar beginnen de werkzaamheden. In het voorjaar van 2025 is alles klaar.
Waar loopt De Steilrand?
Dat ziet u op het kaartje. En u ziet wat u zoal tegenkomt als u op verkenning gaat. Bijvoorbeeld Buitenplaats De Tempel, de Overschiese Plasjes, De IJskelder, het Argonautenpark en de Bergse Plassen.
Wij hebben een handzame papieren wandel- en fietskaart zodat u De Steilrand makkelijk kunt volgen. Met uitleg over de bezienswaardigheden onderweg. Deze is gratis. U kunt het bestellen door te mailen naar: steilrand@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina
Ontstaan van het landschap
Vroeger ontstonden in Rotterdam-Noord veenplassen na het afgraven van veen. Dat veen werd vervolgens gedroogd en als turf gebruikt om de stad te verwarmen. Het water uit de veenplassen is weggepompt. Wat ooit de oever van de veenplassen was, is nu De Steilrand.
Sport, spel en water
Het is al genieten op De Steilrand, maar het wordt de komende jaren nóg leuker. Zo komen er meer plekken waar u kunt sporten. Kinderen kunnen straks een avontuurlijke ontdekroute doen. Deze wordt samen met de kinderen uit de buurt ontwikkeld. Het wordt ook lekker ravotten bij een nieuwe natuurspeelplek in het Argonautenpark. Bij de Bergse Voorplas worden 3 vlonders gelegd, langs de Strekkade. Deze vlonders zijn gemaakt van hergebruikte meerpalen uit de haven van Rotterdam. Vanaf die vlonders hebben mensen een prachtig uitzicht over de plas. Ook komt er een mooie oever met planten. Vissen hebben hier een fijne plek om te paaien.
Voor de bij
Op meerdere plekken komen bloemrijke weides, bermen en waterkanten. De ‘Steilrandmix’ wordt uitgestrooid; zaadjes van bloemen die van nature groeien in het landschap. Bovendien wordt minder gemaaid en pas nadat de bloemen zijn uitgebloeid. Zo komen de bloemzaden in de grond, om het jaar erop weer tot bloei te komen. Allemaal goed voor de wilde bijen, die steeds schaarser worden. Ook vlinders, vogels, vleermuizen en andere kleine dieren profiteren hiervan.
Betere herkenbaarheid
De herkenbaarheid van het gebied wordt verbeterd. Onder meer met duidelijke entrees ter hoogte van woonwijk Park16Hoven. Zodat u straks nog makkelijker De Steilrand kunt ontdekken.
Groenagenda
De aanpassingen aan De Steilrand maken deel uit van het actieplan Rotterdam gaat voor groen: de Groenagenda 2023-2026. Hierbij wordt gewerkt aan een groen, biodivers en klimaatbestendig Rotterdam.
Meer informatie
Heeft u vragen of opmerkingen over de plannen met De Steilrand? Stuur dan een e-mail naar steilrand@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.