Bijen
Bijen zijn belangrijk. Zij zorgen voor het bestuiven van onze groente, fruit en wilde planten. Helaas gaat het niet goed met de wilde bijen.
Vragen en antwoorden
Rotterdam wil met het ontwikkelen van 40 hectare bijenlandschap een belangrijke schakel zijn om van de hele provincie Zuid-Holland een aaneengesloten bloemennetwerk te maken. Dit doet de stad door gevarieerd en gefaseerd te maaien en bestaand gras om te vormen tot bloemrijke weides, bermen en waterkanten. En door samen te werken met diverse partners, bewonersinitiatieven en omliggende gemeentes.
Fruit en andere vruchten groeien alleen als eerst de bijen, hommels of zweefvliegen de bloemen van de gewassen bevruchten. Zonder insecten hebben we geen vruchten meer: zonder bij geen aardbei. Insecten zijn onmisbaar in ons ecosysteem en hebben een belangrijke taak in de natuurlijke kringloop. Lieveheersbeestjes eten bladluizen, spinnen vangen muggen en vliegen. Spinnen en rupsen zijn voedsel voor vogels. Zo zorgt de kringloop voor een natuurlijk evenwicht.
De wilde bij leeft alleen (solitair), zoekt zelf voedsel en maakt zelf een holletje als nest, in de bodem of in een holte in een stam of een stengel. Een honingbij leeft in groepen, meestal in een bijenkast van een imker. Beide bijen zijn belangrijke insecten en bestuivers. Maar vooral het aantal wilde bijen gaat achteruit en heeft hulp nodig.
Een goed ingericht bijenlandschap met inheemse bloemen- en plantensoorten trekt niet alleen de bij aan, maar diverse insecten zoals vlinders, hommels en zweefvliegen. Dit trekt ook weer andere dieren aan zoals egels en vogels. Allemaal onmisbare schakels in de kringloop die een bijdrage leveren aan een grotere biodiversiteit. Met andere woorden: een grote variatie aan soorten in dieren en planten en waardevolle natuur.
Biodiversiteit betekent letterlijk: 'de verscheidenheid van planten en dieren en een variatie aan waardevolle plekken met aandacht voor de natuur en natuurlijke processen'. Met biodiversiteit bedoelen we dus de grote soortenrijkdom aan leven van flora en fauna.
Rotterdam ontwikkelt 40 hectare bijenlandschap. Dit doet de stad door bestaand gras om te vormen tot bloemrijke weides, bermen en waterkanten.
Aan de stad is de afgelopen jaren al ruim 21 hectare groen toegevoegd. En met het programma Biodiversiteit. Link opent een externe pagina wordt nog meer variatie in het groen aangebracht. Op diverse plekken in de stad zijn bijvriendelijke plekken ingericht, onder meer door gevarieerd te maaien en het planten van biologische bloembollen.
Groene daken met een mix aan struiken en planten dragen ook bij aan de soortenrijkdom. Dit zijn allemaal belangrijke schakels om een aaneengesloten bloemen- en plantennetwerk te maken.
Hooikoorts is erg vervelend en kan veroorzaakt worden door bloeiend gras. Daarom zoeken we bij het maaibeleid steeds naar een balans tussen het gras maaien en stukken laten staan, want een bijenlandschap is ook cruciaal voor een gezonde leefomgeving. Het draagt bij aan verkoeling van de stad, laat regenwater beter wegstromen en helpt om de stadsnatuur meer in evenwicht te brengen. Ook zorgen we voor zoveel mogelijk variatie in beplanting, dit is beter dan veel bloeiende planten van 1 soort.
Kijk voor tips om beter om te gaan met hooikoorts op de website van de GGD. Link opent een externe pagina.
Over het algemeen groeien er geen grasaren in bermen. Het komt wel voor tussen stoeptegels. De grasaren op straat worden zoveel mogelijk weggehaald. Honden en katten kunnen last krijgen van grasaren en dat is erg vervelend.
Het gaat om 1 soort grasaar: het ‘kruipertje’ (Hordeum murinum). Aan de zaden zitten weerhaakjes die in de pootjes, vacht of snuit van de hond kunnen blijven hangen. Als dit niet verwijderd wordt, kan het gaan ontsteken. In honden uitlaat- en losloopzones maaien we het gras kort en dus ook de grasaren.
Door uw tuin, balkon, geveltuin of zelfbeheerbak bij-vriendelijk in te richten met biologische bloemen en planten. Kies bij voorkeur voor inheemse planten. Dood hout laten liggen, een bijenhotel ophangen of een zanderige open plek, zorgt voor nestgelegenheid voor diverse wilde bijen.
Doe mee met de campagne Help onze wijkbij. Link opent een externe pagina!
Voor uw tuin stelt Rotterdam subsidie beschikbaar, mits er tuintegels worden verwijderd. Ieder klein hoekje met de juiste bloem-en plantensoorten maakt al verschil. Kijk hiervoor op de pagina Subsidie Klimaatadaptatie.
U kunt ook een bij-tankstation aanleggen met uw buren in de straat. Bij Opzoomer Mee kunt u hiervoor een bijdrage aanvragen. Kijk op: Maak een bij-tankstation - Opzoomer Mee. Link opent een externe pagina.