Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 5 min

Draaigatje

In Rotterdam leeft sinds een paar jaar een exotische mierensoort. Niet overal, maar op een paar plekken. Dit is het mediterraan draaigatje. Deze mierensoort is lastig te bestrijden. Ze kunnen daardoor dicht bij de mens leven. Dat kan voor overlast zorgen.

Het mediterraan draaigatje is zwart, ziet eruit als een 'gewone' mier maar is iets kleiner. Een lopend draaigatje draait met zijn achterlijf. Vandaar de naam: draaigatje. 

Als ergens mediterrane draaigatjes leven, kunnen dat er in korte tijd heel veel worden. Soms is er zelfs een superkolonie. In een kolonie van ‘gewone’ mieren is altijd maar 1 koningin die alle eitjes legt.  Maar in een kolonie draaigatjes leven altijd meer koninginnen samen. Die leggen allemaal eitjes. Zo krijg je snel veel mieren. 

Overlast

De mieren graven hun nest onder de stoep of in de tuin. Die kan daardoor verzakken. Dat geeft overlast. Ook zorgen draaigatjes dat er veel meer bladluizen komen. Ze beschermen bladluizen namelijk tegen andere insecten. Dat doen ze in ruil voor de zoete honingdauw die bladluizen uitscheiden. Dat is belangrijk voedsel voor de draaigatjes.

En draaigatjes kunnen bijten. Dat kan vervelend voelen. Vooral als u door meerdere mieren tegelijk wordt gebeten. 
Ook komen de mieren huizen binnen. Ze zoeken namelijk overal voedsel. En ze houden ook van de warmte in huizen.

Vragen en antwoorden

Meer informatie

Heeft u overlast van deze mieren, of heeft u vragen? Bel 14 010 of stuur een e-mail naar mierensb@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.  Vermeld uw woonadres, zodat we weten waar de mieren zitten.