Duiven
Veel Rotterdammers genieten van duiven, op pleinen of bij een fontein. Anderen noemen duiven vliegende ratten.
Stadsduiven horen bij de stad. Ze voelen zich er thuis en kunnen er op eigen kracht heel goed overleven. De duiven vinden echter zoveel extra voedsel op straat, dat ze zich in razend tempo voortplanten. Een te grote duivenpopulatie zorgt voor overlast.
Voer de duiven niet, zij vinden zelf genoeg en gezond voedsel.
- Voorkom dat zij op uw balkon kunnen overnachten of zelfs een nest kunnen maken, bijvoorbeeld achter meubels en plantenbakken.
- Haal het begin van nesten weg. Let op: nesten met eieren of jonge vogels weghalen, is wettelijk verboden.
- Breng duivenwering aan. Hiervoor bestaan materialen zoals pinnen en gaas. Afdeling plaagdierbeheersing van de gemeente kan duivenwering op uw pand aanbrengen. De kosten hiervan zijn voor rekening van de huiseigenaar. U kunt ook een driedimensionale vlieger in de vorm van roofvogel of een plastic roofvogel op het balkon plaatsen om te voorkomen dat duiven op uw balkon landen (roofvogels zijn natuurlijke vijanden van duiven).
- Voorkom zo veel mogelijk het contact met duivenmest, duivenveren.
- De gemeente kan bij u in de buurt voorlichtingsmateriaal verspreiden over het voeren van duiven en andere dieren. U kunt dat bespreken met de wijkregisseurs in uw wijk, belt u hiervoor 14 010.
- De gemeente kan, tegen betaling, duivenwering aanbrengen. De kosten hiervan zijn voor rekening van de huiseigenaar. Woont u in een koopwoning, dan zijn de kosten voor uzelf. Woont u in een huurwoning, neem dan contact op met de verhuurder van uw woning.
- De gemeente heeft in de stad twee duiventillen om overlast van de duiven te beperken en de populatie te beheersen.
De gemeente Rotterdam vangt geen duiven af en haalt geen duivennesten weg.
Vragen en antwoorden over duiven
Duiven op straat zijn geen gevaar voor de volksgezondheid. Wel kunnen zieke duiven via hun uitwerpselen ziektes zoals paratyfus verspreiden en parasieten zoals mijten en teken bij zich dragen. Ook kunnen in hun nesten allerlei insecten voorkomen, waaronder duivenluis. Maar als u bij het schoonmaken van duivenpoep en duivennesten voldoende voorzorgsmaatregelen neemt, zoals handschoenen en mondkapjes, is er geen gevaar.
U kunt elke gewonde vogel zelf naar Vogelklas Karel Schot. Link opent een externe pagina brengen. U kunt eventueel ook de dierenambulance bellen: 088 811 30 03.
Vaak vliegt een geringde postduif, na wat rust, weer terug naar zijn eigen hok. Pas als de duif na één of twee dagen nog op zijn plaats blijft, kunt u ingrijpen. Lees hier wat u kunt doen. Link opent een externe pagina.
Wanneer de duif ziek of gewond is, kunt u de vogel naar Vogelklas Karel Schot. Link opent een externe pagina brengen. Eventueel belt u de dierenambulance: 0900 112 00 00.
U kunt uw buurtgenoten aanspreken en wijzen op het belang van niet voeren. Ook kunt u de gemeente verzoeken om posters en/of flyers in uw buurt te verspreiden. Bel hiervoor 14 010.
Veel mensen voeren de duiven en andere stadsdieren op openbare plaatsen in de stad. Het is goed bedoeld, maar het is ongezond voor deze dieren en het zorgt voor overlast.
- Dieren die je tegenkomt in de stad worden ziek van brood, rijst, pasta en ander eten dat voor mensen bedoeld is.
- Op etensresten komen ratten en andere dieren af.
- Dierenpoep vervuilt de buitenruimte en het water.
In heel Rotterdam is het sinds juli 2022 verboden om dieren buiten te voeren. Voor het voeren van dieren op openbare plaatsen in de stad riskeren Rotterdammers een boete van €100 en €9 administratiekosten. Voor meer informatie kunt u ook kijken op Rotterdam.nl/dieren.
Dit is geheel afhankelijk van de omstandigheden. Er zijn diverse materialen verkrijgbaar. Laat u zich adviseren welke het meest geschikt is voor uw situatie.
U mag een nest met eieren of kuikens niet verwijderen of beschadigen. Maar als de duiven zijn uitgevlogen, kunt u alsnog het nest verwijderen, anders komen de duiven naar het nest terug voor een volgende leg.
Nee, gemeente Rotterdam streeft naar een diervriendelijke en duurzame aanpak van overlastgevende dieren. Dat betekent dat we duiven niet doden.
In de stad is de inzet van roofvogels zoals slechtvalken niet zinvol. Roofvogels hebben vrije ruimte en overzicht nodig; ze raken gedesoriënteerd door veel en hoge bebouwing. Het is bovendien een heel tijdelijke maatregel. Duiven worden alleen verjaagd zolang de slechtvalk er is. Zodra de valk weg is, komen de duiven weer terug.
Duiven lopen op straat, op zoek naar voedsel. Hun pootjes kunnen daarbij in de knoop raken met stofdraadjes, visdraad, netten of ander afval dat op straat ligt. Duiven kunnen zelfs in de knoop raken met haar van mensen. De pootjes met draad er omheen gedraaid gaan zwellen en ontsteken waardoor de duif een teen of pootje kan verliezen. Gooi daarom altijd alle draadjes, haren of ander afval in de afvalbak of neem het mee naar huis.