Fietsroute Maastunneltraverse
Het aantal fietsers groeit in Rotterdam. Daarom wil de gemeente meer ruimte geven aan fietsers, zodat zij veiliger kunnen fietsen. Ook aan fietsers die op de route langs de Maastunneltraverse fietsen. Dit is namelijk een belangrijke route tussen noord en zuid.
Vraag en antwoord
De fietsroute loopt tussen Bentinckplein en Zuidplein. Met het project kijken we in het bijzonder naar de Henegouwerlaan, ‘s-Gravendijkwal en Pleinweg.
Het uiteindelijke doel is om de fietsroute aan beide kanten te verbeteren, zodat de route veiliger en aantrekkelijker wordt voor fietsers en de omgeving.
In het coalitieakkoord 2022 - 2026 is opgenomen dat er fietsstraten in 2 richtingen worden ingericht langs de Maastunneltraverse. Bij een fietsstraat is de auto te gast.
Daarom hebben we onderzocht hoe we aan deze wensen en eisen kunnen voldoen. Het staat niet vast dat het fietsstraten moeten worden. Inmiddels weten we dat het maken van een fietsstraat in 2 richtingen helaas op de meeste plaatsen niet haalbaar is.
Op een aantal plekken is een fietsstraat met tweerichtingsverkeer niet logisch of zelfs niet veilig genoeg. Er komen geen fietsstraten voor fietsers in twee richtingen om verschillende redenen, waarvan de belangrijkste:
- Te weinig ruimte, omdat er richtlijnen zijn voor minimale breedtematen van bijvoorbeeld een fietsstraat, parkeerplaats of rijbaan.
- Dit ten koste zou gaan van 1 rij parkeerplaatsen en de parkeerdruk is al hoog.
- Niet iedere bewoner blij is met een fietsstraat in twee richtingen.
- Fietstellingen laten zien dat er weinig fietsers in de tegengestelde richting fietsen. Dit zegt dat er weinig behoefte is om in twee richtingen te fietsen.
- Ten slotte zijn de eventuele aanlegkosten voor sommige delen van het tracé zeer hoog. Bijvoorbeeld verbouwingen van de fietstunnels in het Maastunnelplein, wat een rijksmonument is.
De gemeente zet in op maximale fietsverbeteringen op het gehele tracé. Waar fietsen in twee richtingen wel haalbaar is, zal de gemeente dit meenemen in de eerste schetsontwerpen. Daarnaast werkt de gemeente ook aan maatregelen, wel afhankelijk van (financiële) haalbaarheid, om het de rest van het tracé prettiger en (sociaal) veiliger te maken.
Alle maatregelen zijn bedoeld voor het veiliger en aantrekkelijker maken van de route voor fietsers en de omgeving. Omwonenden zullen altijd betrokken worden bij het ontwerpproces.
De tijdsplanning is moeilijk te bepalen op dit moment, maar zal zeker nog tot in 2026 duren. We verwachten in 2027 te starten met de eerste werkzaamheden.